Στις πλαγιές του κατάφυτου Κάτω Ολύμπου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, η φύση είναι σχεδόν ανεπηρέαστη. Καταπράσινες βουνοκορφές, καταπληκτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και οι πανέμορφοι οικισμοί συγκροτούν το σύνολο μιας ιδιαίτερης πρότασης για δράσεις, αποδράσεις και εκδρομές…
Γι αυτό άλλωστε η περιοχή έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει ένα σύνολο ενδιαφερόντων για επισκέπτες που την επιλέγουν όχι μόνο για να την γνωρίσουν, αλλά και να συμμετέχουν σε δράσεις που τους φέρνουν σε επαφή με τη φύση.
Τα γραφικά χωριά Ραψάνη, Κρανιά και Πυργετός, αλλά και το χωριό Αιγάνη, βρίσκονται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος, καθώς μέσω αυτών μπορεί κανείς να προσεγγίσει την κατάφυτη περιοχή προς τα ορεινά σημεία, αλλά και τα πλούσια δάση της.
Τα πλεονεκτήματα του Κάτω Ολύμπου για τους λάτρεις των ορεινών δράσεων είναι ότι έχει πολλά μονοπάτια. Ο περιπατητής μέσα στις καταπράσινες δασικές εκτάσεις μπορεί να βρει διαδρομές που περνούν από πολλά ορεινά χωριά όπως Ραψάνη, Καλλιπεύκη, Αιγάνη, Παλιοί Πόροι, Παλιός (Άγιος) Παντελεήμονας και Άνω Σκοτίνα κτλ.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτής και οδηγός ορεινών διαδρομών και δράσεων Νίκος Σαμαρίνας «η περιοχή διαθέτει πάρα πολλά μονοπάτια, όπου αναπτύσσονται οργανωμένες αλλά και μεμονωμένες διαδρομές για όλες τις ηλικίες και για κάθε επισκέπτη. Από τον αρχάριο μέχρι και έναν αθλητή, η περιοχή του Κάτω Ολύμπου διαθέτει επιλογές τέτοιες που καλύπτονται όλες οι ανάγκες».
Για αυτό άλλωστε στην περιοχή μπορούν οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με διάφορες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Υπάρχουν προγράμματα σχεδιασμένα να προσφέρουν απόδραση απ’ την καθημερινή ρουτίνα, που συνδυάζουν τον αθλητισμό με την ψυχαγωγία και τη γνωριμία με το βουνό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πεζοπορία δεν είναι απλό περπάτημα, ειδικότερα η ορεινή πεζοπορία. «Το επίπεδο δυσκολίας έχει να κάνει με τη διαδρομή και το υψόμετρο. Υπάρχει η επιλογή να κινηθούμε σε δάσος στα χαμηλά και όχι απαραίτητα προς την “κατάκτηση” μιας κορυφής. Υπάρχει επιπλέον η επιλογή της διάρκειας, της απόστασης, του μονοπατιού άρα και του εδάφους. Παράλληλα, μέσω της πεζοπορίας ανακαλύπτονται συνήθως τα ομορφότερα τοπία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Μέσω της πεζοπορίας έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις πανέμορφα μέρη, τα οποία συνήθως δεν είναι προσβάσιμα με κανένα άλλο τρόπο εκτός από τα ίδια σου τα πόδια» αναφέρει ο κ. Σαμαρίνας.
Ο Κάτω Όλυμπος υπάγεται διοικητικά στους νομούς Λάρισας και Πιερίας και στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται οι κοινότητες Καλλιπεύκη, Ιτέα, Γόννοι, Ραψάνη, Αιγάνη, Πυργετός, Παλαιοί Πόροι, Παλαιός Παντελεήμονας και Σκοτίνα.
Η ευρύτερη περιοχή, στα μεγάλα υψόμετρα, καλύπτεται κυρίως από δάση φυλλοβόλων ειδών όπως η οξιά και από δάση με πεύκα και έλατα. Το εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν τον ορεινό όγκο δίνουν τη δυνατότητα στους περιπατητές, τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, τους αναρριχητές και τους ορειβάτες να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή του Κάτω Ολύμπου , την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, το έντονο ανάγλυφό του.
Πηγή: onlarissa.gr