back to top
26.5 C
Trikala
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑγρότες: Συνεδριάζουν στη Νίκαια - Προτείνουν αποκλεισμό εθνικών οδών και κάθοδο στην...

Αγρότες: Συνεδριάζουν στη Νίκαια – Προτείνουν αποκλεισμό εθνικών οδών και κάθοδο στην Αθήνα

Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Thessaly Pass»-Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Με στόχο την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των...

Παλαμάς Καρδίτσας: ΙΧ έπεσε σε αρδευτικό κανάλι – Νεκρός ο οδηγός

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 76χρονο άνδρα σημειώθηκε τις πρώτες...

Τα μαγικά παράλια της Λάρισας: Σπάνιο ταίριασμα βουνού και θάλασσας

Τρία βουνά, χωριά με ιστορία αιώνων και ορισμένες από...

Ημ/νια:

Αποκλεισμό εθνικών οδών, δράσεις μέσα σε μεγάλες πόλεις, κάθοδο στην Αθήνα με διαδήλωση και συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η βασική πρόταση που εκφράζουν σχεδόν όλοι οι αγρότες που μετέχουν στη σύσκεψη που γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα. Οι αγρότες εξετάζουν επίσης τον αποκλεισμό του Ισθμού στην Αθήνα και κλείσιμο τελωνείων.
Η σύσκεψη, που μετέχουν 50 μπλόκα από 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεών των αγροτών, μετά το κάλεσμα που έχει απευθυνθεί από την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους όλων των μπλόκων ανά την επικράτεια σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του περασμένου Σαββάτου στην Agrotica.

Την ίδια ώρα λίγο πριν τη συνάντηση της Λάρισας ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση με τους αγρότες – στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους – τονίζοντας, ωστόσο ότι η όποια διαβούλευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

agrotes_synedrio___1_

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει, όχι όμως υπό το καθεστώς της απειλής του κλεισίματος δρόμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν ορισμένες αποφάσεις, όπως π.χ. να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν συντονιστική επιτροπή.

Αγρότες με τρακτέρ φτάνουν στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας

Στις προτάσεις για τη σημερινή, κρίσιμη σύσκεψή τους, οι αγρότες σχεδιάζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγμένα στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης, στη Φλώρινα), αλλά και «εισβολές» για δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στα κύρια αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για ακαρπία, η μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα και εφόδια, καθώς και η παροχή σαφούς σχεδιαγράμματος για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν, αλλαγή της ΚΑΠ κ.α.

Διάλογος στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας, λέει ο Χατζηδάκης

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία» τόνισε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν» πρόσθεσε και επανέλαβε πως ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι.

«Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες με δυσκολίες διαρθρωτικές στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι στην Θεσσαλία είναι το μείζον θέμα.

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis