Στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο βρίσκεται ο δυτικότερος νεολιθικός οικισμός της Θεσσαλίας με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και του δήμου Τρικκαίων θα προστατευθεί και θα ανασκαφεί.
Ο δήμος μετά από αίτημα της προισταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κρυσταλίας Μαντζανά, παραχώρησε αγροτεμάχιο έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων στην Υπηρεσία για πέντε χρόνια προκειμένου να περιφραχθεί και να ανασκαφεί.
Το εν λόγω αγροτεμάχιο αποτελεί νεολιθική θέση, η οποία εντοπίστηκε το 1967. Στο ψηλότερο σημείο της μαγούλας (τεχνητός γήλοφος) βρέθηκαν κατάλοιπα νεολιθικού οικήματος (τμήματα πηλών με ίχνη δοκών από την ανωδομή), όστρακα, εργαλεία από πυριτόλιθο και πήλινα ειδώλια. Με βάση τη στρωματογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πιστοποιήθηκε η ύπαρξη δύο οικιστικών φάσεων που χρονολογούνται στην Αρχαιότερη Νεολιθική ΙΙ περίοδο (6.500-6.000 π.Κ.Ε.). Η μαγούλα «Μεγάλο Κεφαλόβρυσο» είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί τον δυτικότερο νεολιθικό οικισμό
της Θεσσαλίας και πιστοποιεί την εξάπλωση της κατοίκησης σε όλη τη θεσσαλική πεδιάδα κατά τη νεολιθική περίοδο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων θεωρεί επιβεβλημένη την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του χώρου και συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση κρίνει απαραίτητη την περίφραξη του χώρου, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καταπάτησης και στη συνέχεια την αποψίλωση της βλάστηση με χειρωνακτικό τρόπο, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι προαναφερθείσες αρχαιολογικές τομές, με την προοπτική να ακολουθήσει ανασκαφική διερεύνηση.