back to top
19.8 C
Trikala
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑγροτικάΔιευκρινήσεις Αυγενάκη σε ΕΘΕΑΣ για Θεσσαλία από 20/11 αποζημιώσεις

Διευκρινήσεις Αυγενάκη σε ΕΘΕΑΣ για Θεσσαλία από 20/11 αποζημιώσεις

Σχετικά Άρθρα

Εποικοδομητική συνεργασία Δημάρχου Τρικκαίων – Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων

Ακρως εποικοδομητική η συνάντηση του Δημάρχου Τρικκαίων με μέλη...

Στα Τρίκαλα το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανεξάρτητων και Βετεράνων στο πινγκ πονγκ

Μια ακόμη πανελλήνιας απήχησης αθλητική διοργάνωση φιλοξενείται στα Τρίκαλα....

Στη νέα του θέση το τρένο – μουσείο των Τρικάλων – Δείτε φωτογραφίες

Στη νέα του θέση μεταφέρθηκε το τρενάκι που κοσμούσε...

«Ιφιγένεια» ο Αγοραστός- Δηλώνει αδικημένος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Λέσχη 97,6 ο...

Ημ/νια:

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός δεν έκρυψε μάλιστα και τον ενθουσιασμό του αφού θεωρεί πως εξέπληξε τους παραγωγούς με το ύψος των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε, αν και στην περίπτωση του βάμβακος, τα έως 140 ευρώ το στρέμμα που προβλέπονται στις εξαγγελίες δεν καλύπτουν πάνω από ένα 60% του εξοδολόγιου των αγροτών.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός εξήγησε στους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ ότι επίκειται και νεα επίσκεψη Ευρωπαίων στον θεσσαλικό κάμπο, προγραμματισμένη για τις 9 του μήνα, ενώ επιφυλάχτηκε για νέο πρόγραμμα που θα αφορά στα πλημμυρισμένα παρακάρλια.

Για το μέτρο 5.2 επισήμανε ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι δωρεάν, καθώς καλύπτεται 100% και γίνεται με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με πιστοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα ανακατασκευαστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή, καθώς κι αυτών η δαπάνη θα καλυφθεί 100% από το πρόγραμμα 5.2. Σημειώνεται ότι και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα γίνουν δωρεάν από το πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση σταθερά στο πλευρό των πληγέντων – Στις 9 Νοεμβρίου υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ σε περιοχές του Κάμπου

Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους αγρότες της Θεσσαλίας με πράξεις, αξιοποιώντας κάθε εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο, ώστε να υπάρξει αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και να επανέλθει το συντομότερο η κανονικότητα στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση που είχε με την ΕΘΕΑΣ.

 Στη συνάντηση μετείχαν οι υφυπουργοί, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Από πλευράς ΔΣ της ΕΘΕΑΣ μετείχαν ο Πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου, η Ταμίας, Διαμάντω Κρητικού, το Μέλος του  ΔΣ, Αθανάσιος Καραΐσκος, ο Γενικός Διευθυντής, Μόσχος Κορασίδης και ο Αντιπρόεδρος ΘΕΣγη, Ευάγγελος Παναγιώτου.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μεταξύ άλλων, ζήτησε να καθοριστούν τα ποσά των προκαταβολών για τη Θεσσαλία και στα λοιπά προϊόντα, πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί, έθεσε το ζήτημα των καλλιεργειών στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που έχουν πλημμυρίσει, καθώς και το πρόβλημα με τον καθαρισμό χωραφιών από φερτά υλικά και ζήτησε λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2, για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ο Παύλος Σατολιάς αναγνώρισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την καθημερινή φυσική παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στον κάμπο, από την πρώτη μέρα της θεομηνίας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο να φτάσουμε, με τόσο γοργούς ρυθμούς, στα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Απαντώντας ανέφερε ότι σύντομα το ΔΣ του ΕΛΓΑ θα καθορίσει τις τιμές και στα λοιπά προϊόντα, σημειώνοντας ότι οι προκαταβολές που έχουν ανακοινωθεί ήταν πάνω από τις προσδοκίες των πληγέντων παραγωγών.  Υπενθύμισε ότι δόθηκαν παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων, με καταληκτική την  20η Οκτωβρίου, ύστερα από παράκληση των ιδίων των παραγωγών και τοπικών φορέων. Εκ των πραγμάτων αναπροσαρμόσθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα και πλέον μετά την ψήφιση της τροπολογίας στις 2 Νοεμβρίου, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, με την οποία διασφαλίζεται η μεταφορά, κατ΄ αρχάς 150 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ και το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Στη συνέχεια, όπως έχει ανακοινωθεί και αφού έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, εντός τριών ημερών από την εκταμίευση του ποσού από την Τράπεζα Ελλάδος, ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει τις πληρωμές.

Το φυτικό κεφάλαιο, όπως επισημάνθηκε, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες έως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες της Κάρλας ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης των αγροτών. 

Για τον καθαρισμό των χωραφιών από φερτά υλικά, υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόγραμμα από την Κρατική Αρωγή που καλύπτει το 70% του κόστους.

Για το μέτρο 5.2 επισήμανε ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι δωρεάν, καθώς καλύπτεται 100% και γίνεται με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με πιστοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα ανακατασκευαστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή, καθώς κι αυτών η δαπάνη θα καλυφθεί 100% από το πρόγραμμα 5.2. Σημειώνεται ότι και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα γίνουν δωρεάν από το πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων.

Υπενθύμισε την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της Θεσσαλίας στα Σχέδια Βελτίωσης 2023, συνολικά 601 αιτήσεις ύψους 37.320.000 €, την κατανομή από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκ. € για παραγωγούς που δεν μπορούσαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ καθώς και ότι δόθηκε κρατική ενίσχυση de minimis ύψους 1,5 εκ. €, στους αλιείς της περιοχής.

Επίσης ανέφερε ότι οι πληγέντες παραγωγοί εντάχθηκαν, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα πρώτης αρωγής και μέχρι τώρα 8.489 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν λάβει 19,8 εκ. €., ενώ συνεχώς παραδίδονται νέες καταστάσεις από τον ΕΛΓΑ στην Κρατική Αρωγή, ώστε να συνεχισθούν οι καταβολής πρώτης αρωγής. 

Αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη που ετοιμάζει για την περιοχή μεγάλη Ολλανδική εταιρεία, της οποίας το πόρισμα αναμένεται σύντομα και αφορά την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας σε υποδομές γενικά αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, επισήμανε, ότι χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ και υπενθύμισε ότι μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, ο οποίος έλαβε θετική στάση για τη στήριξη των αγροτών μας, στις 9 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η επίσκεψη ομάδας υπουργών Γεωργίας χωρών της ΕΕ στις πληγείσες περιοχές, ώστε το ζήτημα της Θεσσαλίας να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρε:

ΥπΑΑΤ: Συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ: Οι αποζημιώσεις των Θεσσαλών αγροτών στο επίκεντρο της συνάντησης

Το πρωί της Δευτέρας (30/10), το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, όπου και συζήτησαν εκτενώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες μετά τις σφοδρές πλημμύρες, που σημειώθηκαν στην εν λόγω περιοχή.

Στη συνάντηση μετείχαν οι υφυπουργοί, κ.κ. Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι Γ.Γ., κ.κ. Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ. παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Ανδρέας Δημητρίου, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, το μέλος του Δ.Σ., κ. Αθανάσιος Καραϊσκος, ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. ΘΕΣΓΗ, κ. Ευάγγελος Παναγιώτου και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Από την ατζέντα των έξι θεμάτων που η ΕΘ.Ε.Α.Σ. είχε θέσει προς συζήτηση, η συνάντηση λόγω της σημαντικότητας εφαρμογής των μέτρων, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη Θεσσαλία και στο ζήτημα καταβολής των προκαταβολών, τόσο για τη φυτική παραγωγή όσο και για τη ζωική, καθώς και για τις ζημιές κεφαλαίου. Τα λοιπά θέματα που αφορούν τη Νέα ΚΑΠ 2023-27 και τα Οικολογικά Σχήματα, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, το κόστος παραγωγής και τον ΕΦΚΑ, θα συζητηθούν εκτενώς σε επόμενη συνάντηση με το ΥπΑΑΤ.

Επιπλέον, τα θέματα αρωγής και αποζημίωσης εξοπλισμού, καθώς και των οικονομικών μέτρων προστασίας με επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (σ.σ. μετά τις 10 Νοεμβρίου 2023), θα τεθούν στη σημερινή σύσκεψη που θα λάβει χώρα το απόγευμα στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, όπου και θα μετέχουν οι Θεσσαλοί Συνεταιριστές, μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όπως είχε συζητηθεί διεξοδικά και στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘ.Ε.Α.Σ., έτσι και στο υπουργείο τέθηκε επί τάπητος το θέμα του χρονοδιαγράμματος της καταβολής των αποζημιώσεων και δη τα ποσά των προκαταβολών στα λοιπά προϊόντα, πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα των καλλιεργειών στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που έχουν πλημμυρίσει, καθώς και το πρόβλημα με τον καθαρισμό χωραφιών από φερτά υλικά. Παράλληλα, ζήτησε λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2, για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στον κάμπο, από την πρώτη μέρα της θεομηνίας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο «στο να φτάσουμε, με τόσο γοργούς ρυθμούς, στα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για τους αγρότες και τους παραγωγούς».

Απαντώντας ανέφερε ότι σύντομα το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ θα καθορίσει τις τιμές και στα λοιπά προϊόντα, σημειώνοντας ότι οι προκαταβολές που έχουν ανακοινωθεί ήταν πάνω από τις προσδοκίες των πληγέντων παραγωγών. Υπενθύμισε ότι δόθηκαν παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Οκτωβρίου, ύστερα από παράκληση των ιδίων των παραγωγών και τοπικών φορέων.

Εκ των πραγμάτων αναπροσαρμόσθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα και πλέον μετά την ψήφιση της τροπολογίας στις 2 Νοεμβρίου, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, με την οποία διασφαλίζεται η μεταφορά, κατ΄ αρχάς 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ και το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Στη συνέχεια, αφότου εκδοθεί η ΚΥΑ, εντός τριών ημερών από την εκταμίευση του ποσού από την Τράπεζα Ελλάδος, ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει τις πληρωμές , ενώ το φυτικό κεφάλαιο, όπως επισημάνθηκε, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες έως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. 

Σε ό,τι αφορά τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες της Κάρλας ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης των αγροτών. Για τον καθαρισμό των χωραφιών από φερτά υλικά και υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόγραμμα από την Κρατική Αρωγή που καλύπτει το 70% του κόστους.

Για το Μέτρο 5.2 επεσήμανε ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι δωρεάν, καθώς καλύπτεται 100% και γίνεται με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με πιστοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα ανακατασκευαστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή, καθώς κι αυτών η δαπάνη θα καλυφθεί 100% από το πρόγραμμα 5.2. Σημειώνεται ότι και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα γίνουν δωρεάν από το πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων.

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της Θεσσαλίας στα Σχέδια Βελτίωσης 2023 (συνολικά 601 αιτήσεις ύψους 37.320.000 €), την κατανομή από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. € για παραγωγούς που δεν μπορούσαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ, καθώς και ότι δόθηκε κρατική ενίσχυση de minimis ύψους 1,5 εκατ. €, στους αλιείς της περιοχής.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πληγέντες παραγωγοί εντάχθηκαν, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα πρώτης αρωγής και μέχρι τώρα 8.489 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν λάβει 19,8 εκατ. €., ενώ συνεχώς παραδίδονται νέες καταστάσεις από τον ΕΛΓΑ στην Κρατική Αρωγή, ώστε να συνεχισθούν οι καταβολές.

Έγινε αναφορά, επίσης στη μελέτη που ετοιμάζεται για την περιοχή από μεγάλη Ολλανδική εταιρεία, της οποίας το πόρισμα αναμένεται σύντομα και αφορά την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας σε υποδομές, αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε πως στις 9 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η επίσκεψη ομάδας υπουργών Γεωργίας χωρών της ΕΕ στις πληγείσες περιοχές, ώστε το ζήτημα της Θεσσαλίας να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis