back to top
25.1 C
Trikala
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔίκη για τον Ιανό: Ο εισαγγελέας πρότεινε, οι δικαστές αποφασίζουν – Αρχές...

Δίκη για τον Ιανό: Ο εισαγγελέας πρότεινε, οι δικαστές αποφασίζουν – Αρχές Οκτωβρίου η απόφαση

Σχετικά Άρθρα

Πολωνοί μαθητές στο Δημαρχείο Τρικκαίων, με επίκεντρο τις εφαρμογές τεχνολογίας

Ζητήματα ευφυών εφαρμογών για πόλεις μέσω της τεχνολογίας και...

Στο Επιμελητήριο Τρικάλων προωθούμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

2η Ενημερωτική Θεματική προς τα Μέλη του Επιμελητηρίου Τρικάλων   Στο Επιμελητήριο Τρικάλων...

Ημ/νια:

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Δέκα κατηγορούμενοι και  δύο πλημμελήματα συνθέτουν τα βασικά στοιχεία της δίκης για τον Ιανό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 2020 και άφησε πίσω τρεις νεκρούς και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Τα δύο πλημμελήματα αφορούν την πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και την ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

Οι κατηγορούμενοι είναι ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε  Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και δύο στελέχη της ΔΕΥΑΚ.

Μετά από τέσσερις μήνες συνεδριάσεων όπου κατέθεσαν και  εξετάστηκαν περισσότεροι από 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων πραγματογνώμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, αξιωματικοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και την προσκόμιση δεκάδων εγγράφων αλλά και των απολογιών των κατηγορουμένων, προχθές Τετάρτη ήρθε η ώρα της πρότασης του εισαγγελέα περί αθώωσης ή ενοχής αυτών.

Και η πρότασή του ήταν αθωωτική για όλους για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ενώ αναφορικά με την πλημμύρα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και του τότε προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και την αθώωση των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Το σκεπτικό της πρότασης  του ανέλυσε ο εισαγγελέας στην σχεδόν τρίωρη αγόρευση του την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Αρχικά ανέλυσε μια προς μια τις εννιά παραλείψεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Αναφέρθηκε στην παράλειψη για τα αντιπλημμυρικά έργα τονίζοντας πως από την ακροαματική διαδικασία έγινε επίκληση από τον πρώην περιφερειάρχη των έργων που εκτελέστηκαν και στα οποία συμπεριλαμβάνονται έργα αποκατάστασης και καθαρισμού. «Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά μη παραμέλησης» είπε ο εισαγγελέας, ενώ στάθηκε και στο θέμα της συνεργασίας των υπουργείων για μεγάλα έργα όπως το φράγμα που ζητήθηκε από τον περιφερειάρχη το 2017.

Για τα έργα ορεινής υδρονομίας ανέφερε πως η αρμοδιότητα δεν ανήκει  στις περιφέρειες αλλά στις δασικές υπηρεσίες οι οποίες όπως τόνισε κατέγραψαν σημαντική καθυστέρηση. Ο εισαγγελέας επεσήμανε ακόμα ότι για συγκεκριμένες παραλείψεις που αποδόθηκαν στους κατηγορούμενους, η αρμοδιότητα ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση και στην αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση.

Επίσης για το δίκτυο ομβρίων υδάτων της ΔΕΥΑΚ ανέφερε πως δεν αποδείχθηκε ότι δεν ελάμβανε χώρα η τακτική συντήρηση τους και έτσι δεν υπάρχει σχετική ευθύνη των στελεχών της ΔΕΥΑΚ και του δημάρχου Καρδίτσας ως προέδρου του οργανισμού.

Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι υπήρχε ετοιμότητα των αρμοδίων αρχών και εντόπισε ευθύνες στον αντιπεριφερειάρχη και στον διευθυντή τεχνικών έργων για τους οποίους ανέφερε πως έχοντας ειδικές γνώσεις και εμπειρία όφειλαν να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή. Τόνισε πως έπρεπε να προβούν σε ενέργειες καθώς υπήρχαν ενδείξεις υπερχείλισης από τις 6 το απόγευμα και θα έπρεπε να τοποθετήσουν αδρανή υλικά σε ευαίσθητα σημεία των ποταμών προκειμένου να μετριάσουν το αποτέλεσμα.

«Η έγκαιρη ενίσχυση των αναχωμάτων θα είχε μετριάσει το αποτέλεσμα της πλημμύρας» ανέφερε ο εισαγγελέας προσθέτοντας πως υπαίτιοι της πλημμύρας στην Καρδίτσα ήταν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι οι οποίοι «δεν φρόντισαν για την έγκαιρη ενίσχυση των αναχωμάτων».

Σχετικά με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού ο εισαγγελέας ανέφερε πως προσκομίστηκαν έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι εκτελούνταν έργα συντήρησης και κατασκευών και ότι ο οργανισμός προέβη σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης ενώ και κατά την εκδήλωση του φαινομένου συνέδραμε με προσωπικό και μηχανήματα στην ανάγκες που προέκυπταν.

Για τους δημάρχους Καρδίτσας και Μουζακίου ο εισαγγελέας ανέφερε πως δεν είχαν αρμοδιότητα για πράξεις αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τέλος σε ότι αφορά τη χρήση του 112 και τον κατηγορούμενο μόνο για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο εισαγγελέας  ανέφερε πως ο συγκεκριμένος επαφίεται στην ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς καθώς δεν μπορεί να έχει άμεση αντίληψη των πραγμάτων. Πρόσθεσε πως η απόφαση για την αποστολή του 112 είναι αποτέλεσμα διοικητικής διαδικασίας η οποία προϋποθέτει τη λήψη αναφορών από το πεδίο. «Δεν αποτελεί μεμονωμένη αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα» ανέφερε ο εισαγγελέας προσθέτοντας πως υπήρξε καθυστερημένη αποστολή του μηνύματος η οποία όμως δύναται να δικαιολογηθεί από τις δυσκολίες που υπήρχαν εκείνη την στιγμή.

Οι τρεις θάνατοι και οι δέκα αθωώσεις

Σε ότι αφορά την πράξη της ανθρωποκτονίας, ο εισαγγελέας  πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι για τον 67χρονο κτηνοτρόφο στην Καρδίτσα ο οποίος πνίγηκε στο ποιμνιοστάσιο του και για την 43χρονη φαρμακοποιό στο Μουζάκι, υπήρξε δική τους ευθύνη. Για τον μεν κτηνοτρόφο ο εισαγγελέας ανέφερε πως ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της πλημμύρας και του θανάτου του διακόπτεται λόγω της «αυξημένης διακινδύνευσης»  του κτηνοτρόφου με τον εισαγγελέα να αναφέρεται στο ιστορικό της επίδικης μέρας την 18η Σεπτεμβρίου και την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο κτηνοτρόφος με μέλη της οικογένειας του.

Για την υπόθεση της φαρμακοποιού ο εισαγγελέας ανέφερε πως στο Μουζάκι την 18η Σεπτεμβρίου υπήρχαν όπως αποδείχθηκε από τις μαρτυρίες ταινίες σήμανσης σε σημεία του οδικού δικτύου αλλά και σταθμευμένα οχήματα της πυροσβεστικής που έκλεισαν τον δρόμο με την 43χρονη  να παραβιάζει τις ταινίες και αγνοώντας προειδοποιήσεις υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονταν έξω από σημείο που είχε υποχωρήσει το οδόστρωμα, να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα το όχημά της να πέσει στο σημείο του οδοστρώματος που είχε υποχωρήσει και στη συνέχεια να βρει θάνατο από πνιγμό.

Σχετικά με τον θάνατο του 62χρονου στην Καστανιά Καρδίτσας ο οποίος καταπλακώθηκε από την οροφή της οικίας του όταν πάνω σε αυτή έπεσε βουνοπλαγιά, ανέφερε πως η κατολίσθηση δεν οφειλόταν  σε πλημμυρικό φαινόμενο αλλά σε γεωλογικό. «Η κατάρρευση της οικίας οφείλεται σε κατολίσθηση λόγω διάβρωσης του εδάφους λόγω βροχόπτωσης» ανέφερε ο εισαγγελέας τονίζοντας πως δεν υπήρξε πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή.

Τι γίνεται με την διοικήτρια

Όπως είχε αναφέρει τον Μάιο στη larissanet ένας εκ των  συνηγόρων της οικογένειας της φαρμακοποιού, ο κ. Δημήτρης Σκύφτας, η οικογένεια της τους ανέθεσε την εντολή να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο προκειμένου να προσβάλλουν την απαλλακτική κρίση περί της αστυνομίας και συγκεκριμένα κατά της τότε διοικήτριας του Α.Τ. Μουζακίου.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου Απριλίου σχεδόν ένα μήνα πριν η υπόθεση εισαχθεί στο ακροατήριο, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία κατά της συγκεκριμένης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος της.

Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση πάνω στην οποία αποφάνθηκε το Συμβούλιο Εφετών. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, η εισαγγελέας εφετών είχε προτείνει να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της τότε διοικήτριας  καθώς την επίδικη μέρα την 18η Σεπτεμβρίου δεν προέκυψε από πλευράς της αδιαφορία ή αμελή συμπεριφορά, επικαλούμενη στην αιτιολογία της καταθέσεις συναδέλφων της αστυνομικού αλλά και πυροσβεστών σχετικά με τον αποκλεισμό των σημείων.

Ωστόσο προχθές στο δικαστήριο όπως επισημάνθηκε από τον συνήγορο της οικογένειας κ. Σκύφτα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας και με απόφαση του επιστρέφει την υπόθεση της διοικήτριας πίσω στο Εφετείο Λάρισας το οποίο καλείται να αποφανθεί εκ νέου περί της παραπομπής της ή όχι.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ροή Ειδήσεων

geogreen