back to top
40.7 C
Trikala
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΔημιουργικές Περιβαλλοντικές Δράσεις από το ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δήμου Τρικκαίων (φωτο)

Δημιουργικές Περιβαλλοντικές Δράσεις από το ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δήμου Τρικκαίων (φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Ποιο λάθος κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί όταν εκκινούν τον κινητήρα – Τι πρέπει να ξέρουμε

Ένα λάθος που συνηθίζεται από τους οδηγούς, ακόμη περισσότερο...

Πορτοκαλί φανάρι: Πρέπει να σταματήσω; – Τι αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Στο πορτοκαλί φανάρι πολλοί οδηγοί μπερδεύονται για το τι...

Τίμησαν τον Προφήτη Ηλία στην Πύρρα Τρικάλων

Με λαμπρότητα, μετά από τρία χρόνια λόγω πανδημίας, τιμήθηκε...

Ημ/νια:

Με αφορμή το περιβάλλον… υλοποιήθηκαν στο ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δήμου Τρικκαίων οι Καλοκαιρινές Περιβαλλοντικές Δράσεις με θέμα «Προστατεύουμε το Περιβάλλον, αγκαλιάζουμε τη ζωή», την Τετάρτη 5 Ιουνίου το απόγευμα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι μαθητές/τριες της δομής έδωσαν το παρών στην αυλή της, προκειμένου να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Η βιωματική προσέγγιση της φύσης, αναφέρει η υπεύθυνη του ΚΔΑΠ κ. ΜΑρία Παλάβρα, “μας κάνει να την αγαπήσουμε. Οι περιβαλλοντικές δράσεις είναι σπουδαίο εργαλείο, καθώς καλλιεργούν το πνεύμα και το χαρακτήρα του παιδιού.

Το αφιέρωμα αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης ενός σχεδίου εργασίας (project), που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης (Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο):

Περιλάμβανε :

– Μεταφύτευση ενός θάμνου σε μεγαλύτερη ζωγραφισμένη γλάστρα (από προηγούμενο Περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

– Φύτευση βολβών σε ζωγραφισμένη γλάστρα, η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί μια δημιουργική δραστηριότητα, η οποία προκαλεί μεγάλη απόλαυση στα παιδιά 5 έως 12 ετών. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο φύτεμα και τη φροντίδα των βολβών, υλοποιούνται σημαντικοί στόχοι, όπως:

Η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβαλλοντικά και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης με βιωματικό τρόπο. Η ενθάρρυνσή τους στην ανάπτυξη πράσινων συνηθειών θα σμιλεύσει την προσωπικότητά τους με έναν τρόπο, ώστε να σέβονται το περιβάλλον.

Η βίωση συναισθημάτων χαράς, δημιουργίας, συνεργασίας και υπευθυνότητας, που δημιουργούνται από τη συμμετοχή τους στην διαδικασία της φροντίδας των φυτών.

Έτσι, την Τετάρτη το απόγευμα τα μικρότερα παιδιά, έπαιξαν:

– Περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπως: Τσουβαλοδρομίες, Κουκουβάγιες-κουρούνες, Αν ήμουν κάποιο ζώο, Σκυταλοδρομία, Σύννεφα. Το παιχνίδι στην φύση είναι σύμμαχος της υγείας των παιδιών. Έχει δύναμη, που βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία τους.

– Ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο ένα περιβαλλοντικό μήνυμα για τη Γη.

– Φυτεύσαμε και ομορφύναμε την αυλή μας, σε παρτέρια και γλάστρες, καθώς η κηπουρική καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση στα παιδιά και είναι μια διασκεδαστική μαθησιακή εμπειρία, ένα χόμπι.

Τα μεγαλύτερα παιδιά:

– Ζωγράφισαν έναν δικό τους «κήπο», με φαντασία και χρώματα και δημιούργησαν μηνύματα, που αποτυπώνονται πάνω στον πίνακα ζωγραφικής, όπως: Φροντίζουμε τον Πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές, Το νερό πηγή ζωής, Ανάσα της Γης, ανάσα ζωής, Ας αφήσουμε στα παιδιά ένα ζωντανό πλανήτη, Ας αναπτύξουμε συνήθειες ανακύκλωσης, Ας διατηρήσουμε τις γειτονιές μας καθαρές και όμορφες, Φροντίζουμε τα δέντρα για να μας φροντίζουν, Σεβόμαστε, αγαπάμε, προστατεύουμε τη φύση, Ολάνθιστα μπαλκόνια προσφέρουν ανάσες πράσινου, Γνωρίζω, συμμετέχω, προστατεύω το περιβάλλον, Η Γη μας, το μέλλον μας, Μπορούμε όλοι μαζί να σώσουμε τη γη, Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος.

– Υιοθέτησαν ένα δέντρο (φωτίνια) για έναν χρόνο για να το φροντίζουν, με τη συνεργασία του τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Τρικκαίων.

– Δημιουργήσαμε μια αφίσα – δώρο για κάθε παιδί με Περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως: «SAVE THE PLANET», «Περπατώ περισσότερο», «Μαζεύω τα σκουπίδια», «Εξοικονομώ νερό», «Φυτεύω περισσότερα δέντρα», «Ανακυκλώνω και Επαναχρησιμοποιώ», «Κάνω ποδήλατο».

Στο αφιέρωμα για το Περιβάλλον, εντάσσεται και η δράση με τον αγώνα ποδοσφαίρου των τριών ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων ΣΤΑΘΜΟΣ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΦΡΟΥΡΙΟ. Το Σάββατο 8 Ιουνίου οι μαθητές της Δραστηριότητας αγωνίσθηκαν σε φιλικά παιχνίδια στις Καρυές με την τοπική Ακαδημία. Οι λιλιπούτειοι ποδοσφαιριστές το χάρηκαν με την ψυχή τους, ενώ αρκετοί από τους γονείς ακολούθησαν ενισχύοντας την προσπάθειά τους. Υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους Λεωνίδα Πάτρα, τα παιδιά συστήνονται σε βασικές αρχές, όπως: «το ευ αγωνίζεσθαι», με βασικό σκοπό την διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση. Μια ακόμη όμορφη δράση στο πράσινο, κι ένας όμορφος τρόπος να υποδεχτούμε το καλοκαίρι στα ΚΔΑΠ.

Τα παιδιά στο ΚΔΑΠ «Το Φρούριο» ενθαρρύνονται, ώστε να αναπτύσσουν την δημιουργικότητά τους μέσα από φιλο – περιβαλλοντικές δράσεις. Τους δίνει κίνητρα και τους εμπνέει. Τους μαθαίνει να κάνουν τη ζωή τους μια «ζωγραφιά», που μέσα από αυτή θα στείλουν ποικίλα μηνύματα. Τους δίνει ερεθίσματα μέσα από την διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης.

Ελπίζουμε η ευαισθητοποίησή τους πάνω σε Περιβαλλοντικά Θέματα να συμβάλλει μελλοντικά σε έναν καλύτερο και καθαρότερο Πλανήτη”.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Κ. Δ. Α. Π. «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ», εργάστηκαν συλλογικά με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι των Δράσεων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΛΑΒΡΑ ΜΑΡΙΑ (ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ)

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΜΠΡΑΚΗ ΖΩΗ (ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ)

ΜΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ (ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ)

ΚΟΥΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΔΑΣΚΑΛΑ)

ΜΗΤΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ)

ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΥ ΙΡΙΣ (ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ)

ΔΗΜΟΥΛΑ ΕΙΡΗΝΗ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΝΤΙΝΑ (ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ)

ΠΑΤΡΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ)

Από το γραφείο Τύπου

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis