Για μία ακόμη χρονιά, δυστυχώς, το ανεξέλεγκτο ελεύθερο κάμπινγκ στην ακτογραμμή της Λάρισας συνεχίζει – εύλογα – να προκαλεί αντιδράσεις στην κοινωνία.
Ημιμόνιμες κατασκευές που τοποθετούνται αυθαίρετα όπου να’ναι, ελλείψει στοιχειώδους μέριμνα υγιεινής και καθαριότητας, έχουν μετατρέψει περιοχές απείρου κάλους σε τόπους… αποφυγής για επισκέπτες. Απόνερα, υπολείματα… βιολογικών αναγκών, σκουπίδια σε κάποιες των περιπτώσεων (αφού δεν σέβονται όλοι οι κατασκηνωτές το ίδιο τη φύση), συνθέτουν μία αποκρουστκή εικόνα.
Για το θέμα τοποθετείται με επιστολή του στην εφημερίδα μας, Λαρισαίος που τα τελευταία 45 χρόνια επισκέπτεται την ακτογραμμή του νομού μας, σημειώνοντας τα εξής: «Στιγμιότυπα από την τουριστική εικόνα της υπέροχης ακτογραμμής μας. Τσίλι Γιώργος, πλατιά Άμμος, Κουτσουπιά, βραχάκια Βελίκας κα.
Παντού σκηνές, αντίσκηνα, τέντες, ημι-μόνιμες κατασκευές και κάθε φύσης πλαστικό που “μολύνει” και όχι απλά στο μάτι την ομορφιά της φύσης.
Και αν θα διαφωνούσε κανείς, λέγοντας ότι η αισθητική είναι προσωπική άποψη, το θέμα της υγιεινής θα μας βρει όλους σύμφωνους. Πουθενά ντουζιέρες, τουαλέτες κοινής χρήσης που θα διευκόλυνε την καθημερινή ζωή όλων μας. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή για να ανακαλύψει κανείς τα απόνερα της προσπάθειας των ελεύθερων κατασκηνωτών (όχι όλων, μιας και υπάρχουν και άνθρωποι που σωστά μεριμνούν για ατομικές ζημιές τουαλέτες) να “τακτοποιήσουν” την φυσική τους ανάγκη. Κάθε μονοπάτι ή δροσερή γωνία κάτω από τα δέντρα είναι γεμάτη αρώματα και ίχνη με τεράστια βιοποικιλότητα και γεωπονικό ενδιαφέρον!
Το βέβαιο είναι ότι το ελεύθερο camping δεν απευθύνεται σε οποιονδήποτε. Απαιτεί οργάνωση και ταυτόχρονα τον μέγιστο σεβασμό στη φύση.
Το παράδειγμα της Τήλου
Με αφορμή την επίσκεψη μου στην Τήλο να αναφέρουμε ότι ο δήμος της Τήλου είναι ένας από τους τόπους της Ελλάδας που έχει διακριτή και συγκεκριμένη στάση για το θέμα. Στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι και υπάρχει ανοχή στο ελεύθερο κάμπινγκ. Ωστόσο ο δήμος παρέχει τουαλέτες και ντουζιέρες για τους κατασκηνωτές οι οποίοι με την σειρά τους δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον και αφήνουν το νησί πεντακάθαρο.
Η Τήλος είναι ένας τόπος που διαχρονικά έχει πρωτοπορήσει σε ζητήματα περιβάλλοντος με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε ένα τέτοιον τόπο η δημοτική αρχή θεωρεί αυτονόητο να μην αντιτίθεται σε έναν «εναλλακτικό» τρόπο διακοπών.
Το ελεύθερο κάμπινγκ, όταν γίνεται σωστά, δημιουργεί ακριβώς μια κουλτούρα σεβασμού στο περιβάλλον και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
ΝΑΙ στο ελεύθερο κάμπινγκ. Με οργάνωση όμως των οικιών δήμων και με μέγιστο σεβασμό σε αυτό που απλόχερα μας προσφέρει η φύση. Γιατί όχι και στην περιοχή μας;» καταλήγει διερωτώμενος.
newsroom onlarissa.gr