back to top
39.5 C
Trikala
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤοπικάΕπέστρεψαν οι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο και διαβιούν μαζί με άστεγους πλημμυροπαθείς –...

Επέστρεψαν οι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο και διαβιούν μαζί με άστεγους πλημμυροπαθείς – Μεταφέρθηκαν 200 Αφγανοί –Πλήρης επιβεβαίωση για το trikalaopinion.gr

Σχετικά Άρθρα

Εκτιμήσεις για τις βάσεις σε 100 δημοφιλείς σχολές: Ποιες θα ανέβουν και ποιες θα πέσουν

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των...

Η θεατρική παράσταση «Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ» στην Καλαμπάκα

H θεατρική ομάδα Μικρός Νότος θα ζωντανέψει αύριο στο...

H παράσταση Σεσουάρ για Δολοφόνους έρχεται στα Τρίκαλα

Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά...

Ημ/νια:

Πλήρης επιβεβαίωση του trikalaopinion.gr για τη μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στη δομή του Κουτσόχερου οι οποίοι πλέον συνυπάρχουν με τους πλημμυροπαθείς της περιοχής μας (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας, στους 250 ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, οι οποίοι διαβιούν μαζί με περισσότερους από 130 πλημμυροπαθείς, κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλίας, οι οποίοι έμειναν άστεγοι το περασμένο φθινόπωρο.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά και την κακοκαιρία «Daniel», με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι περίπου 900 πρόσφυγες του και ταυλισμού του Κουτσόχερου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλες Δομές της Νότιας Ελλάδας (Ριτσώνα, Θερμοπύλες κ.ά.), με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε οδική σύνδεση της Λάρισας με τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν σε ανακοίνωση του Υπουργείου, «ανταποκρινόμενο στις ανθρωπιστικές ανάγκες που προέκυψαν από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Παραχώρησε την Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας, δυναμικότητας 1.300 θέσεων, για την άμεση στέγαση και τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών.

Η Δομή εκκενώθηκε από τον μεταναστευτικό πληθυσμό που αριθμούσε 899 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες Δομές του Υπουργείου νοτιότερα. Σε συνεργασία με την 1η Στρατιά παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και υλικό, όπως σκηνές, πτυσσόμενα κρεβάτια, αδιάβροχα κ.ά.». Η εσπευσμένη εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού ήταν ενταγμένη στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας «προσωρινά» και «για διάστημα 3 μηνών» έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα της στέγης να μεταφερθούν πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας στο Κουτσόχερο.

Σήμερα, πέντε μήνες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, περισσότεροι από 130 άστεγοι πλημμυροπαθείς, στην πλειοψηφία τους από χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας (Κεραμίδι, Πηνειάδα, Φαρκαδόνα, Μαραθέα, Κάστρο κ.ά.), παραμένουν φιλοξενούμενοι στο Κουτσόχερο, ενώ εξετάζεται η μετεγκατάστασή τους σε κοντέινερ που εγκαθίστανται στη Φαρκαδόνα, προκειμένου οι άστεγοι να μεταφερθούν κοντά στα χωριά τους.
Στο μεταξύ, προχθές στο Κουτσόχερο μεταφέρθηκαν περί τους 200 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενώ προ ημερών είχαν μεταφερθεί και άλλοι 50 πρόσφυγες από τη Συρία, όλοι τους με τις οικογένειές τους, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, διαβιούν αρμονικά με τους πλημμυροπαθείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Eλευθερίας», το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο Κουτσόχερο και στο μεταξύ, μαζί με τους πρόσφυγες, επέστρεψαν στην εργασία τους και περίπου 110 εργαζόμενοι (καθαριότητα, φύλαξη κ.ά.), οι οποίοι είχαν μείνει άνεργοι από τον περασμένο Οκτώβριο μετά και την εσπευσμένη εκκένωση του καταυλισμού. Με την ευκαιρία, να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση για την τοποθέτηση νέου διοικητή στον προσφυγικό καταυλισμό, θέση για την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 34 υποψήφιοι.

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis