back to top
34.4 C
Trikala
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤοπικάΦώτης Καψάλης: Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη ζωή που...

Φώτης Καψάλης: Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει στον τόπο μας

Σχετικά Άρθρα

Με το πόδι στο γκάζι οι οδηγοί σε Τρίκαλα και Θεσσαλία – Τι έδειξαν οι τροχονομικοί έλεγχοι

Αυξημένα μέτρα τροχαίας εφαρμόστηκαν στη Θεσσαλία, κατά την περίοδο...

Έφυγε από τη ζωή η Τρικαλινή Νίκη Λιούλιου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών η...

Τουρνουά Ολυμπιακής Ημέρας Τρίκαλα 2024: Ένα διήμερο γεμάτο αθλητισμό

    Τα Τρίκαλα ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός,...

Ημ/νια:

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΟΣΜΟΣ και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΒΟΛΤ Ελλάδας, Φώτης Καψάλης, συμμετείχε στην εκδήλωση του ΚΟΣΜΟΣ για την παρουσίαση της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας, στη Λάρισα. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι:

«Η Θεσσαλία γνωρίζει δυστυχώς τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και κλιματική κρίση. Γνωρίζει επίσης τι σημαίνει έλλειψη σχεδίου, έλλειψη πρόνοιας, έλλειψη των αναγκαίων έργων υποδομών.

Γνωρίζει επίσης, δυστυχώς, τι γίνεται με τις υποσχέσεις που δίνονται από την κυβέρνηση μετά την καταστροφή διότι τις άκουσε δύο φορές, μετά τον Ιανό και μετά τον Daniel. Ευτυχώς, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση δείχνει αποφασισμένη να κάνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα παρά τα γραφειοκρατικά και όχι μόνο εμπόδια που συναντά.

Το ερώτημα που πρέπει όμως να απαντήσουμε όλοι εμείς, ως κάτοικοι και πολίτες της Θεσσαλίας, είναι τι επιπλέον πρέπει να γίνει για να χτιστούν οι ζωές από την αρχή, εδώ στον τόπο μας, με τη σιγουριά όμως αυτή τη φορά ότι φτιαχτεί θα μείνει και δεν θα το πάρει το νερό στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Οκτώ μήνες μετά το Daniel, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα σπίτια τους. Υπάρχουν άνθρωποι που εγκατέλειψαν οριστικά τον τόπο τους και αναζητούν αλλού την τύχη τους. Καλλιέργειες, επιχειρήσεις, σπίτια δεν λειτουργούν και οι Θεσσαλοί γίνονται κλιματικοί πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να καθησυχάζει, να υπόσχεται, να δαπανά εκατομμύρια σε μελέτες που μάλλον δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Η Θεσσαλία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, χρειάζεται την Εθνική Πράσινη Συμφωνία που προτείνουμε. Η Περιφέρεια πρέπει να αναγεννηθεί και πρέπει να αναγεννηθεί στη βάση ενός σχεδίου που θα προβλέπει κάθε κίνδυνο και θα θωρακίζει τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων από καιρικά φαινόμενα.

Στις 9 Ιουνίου όλη η Ελλάδα θα ψηφίσει για τους νέους Ευρωβουλευτές και έχω την τιμή να είμαι συνυποψήφιος με τον Πέτρο Κόκκαλη, στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ. Η Θεσσαλία σε αυτές τις εκλογές, πρώτη από όλους πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα όχι διαμαρτυρίας αλλά ελπίδας. Ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα, να ξεκινήσουμε από την αρχή, να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, να κάνουμε τον τόπο μας βιώσιμο, να διασφαλίσουμε εμείς πρώτοι ότι ο τόπος μας είναι σημαντικός, η ζωή μας είναι σημαντική, οι περιουσίες μας είναι σημαντικές.

Σας καλώ από σήμερα και κάθε μέρα να δεσμευτούμε όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει».

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα από την ενοποίηση και διεύρυνση του πράσινου χώρου ξεκινώντας από τις περιοχές που βίωσαν τις κλιματικές καταστροφές και είναι αναγκασμένες πλέον να διαχειριστούν τις συνέπειες. Θεσσαλία, Έβρος αλλά και η Δυτική Μακεδονία της οποίας η οικονομική δραστηριότητα αλλάζει ριζικά κατά τη διαδικασία μετάβασης. Η Θεσσαλία, η Ελλάδα, η Ευρώπη έχουν ανάγκη από νέες σύγχρονες υποδομές για να αποφευχθούν πλημμύρες, να αντιμετωπιστεί η ξηρασία, να διατηρηθεί η αγροτική παραγωγή.

Η πράσινη μετάβαση είναι μια αναγκαιότητα, δεν μπορούν όμως να πληρώσουν το τίμημα οι πολίτες. Ούτε όμως μπορεί να γίνει η μετάβαση χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, με διατάγματα ή μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας, ως απάντηση και στην κρίση αξιών αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς που μεταξύ άλλων αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης. Οι Έλληνες κλιματικοί πρόσφυγες (πχ στο Δήμο Φαρκαδόνας), το διοικητικό κενό στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά και οι εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία Δήμοι, απαιτούν μια νέα στρατηγική συμφωνία της Ευρώπης για την κλιματική κρίση. Μια στρατηγική συμφωνία όχι στα χαρτιά και στα λόγια, αλλά στην πράξη με κλιματική δικαιοσύνη και με ένα νέο ταμείο για την πράσινη μετάβαση.

Μια συμφωνία που δεν θα επιτρέπει τις ελληνικές αποκλίσεις στους σιδηρόδρομου,ς στους πλημμυρικούς χάρτες, στη διαχείριση των σκουπιδιών, στην ποιότητα του αέρα. Διεκδικούμε μια Πράσινη Εθνική Συμφωνία που θα προστατεύει τη ζωή μας, την περιουσία μας, το μέλλον μας».

.

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis