3.7 C
Trikala
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκλογές 2023Γιώργος Καΐκης: «Γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας και άφησαν τη...

Γιώργος Καΐκης: «Γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας και άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί λόγω… κόστους!

Σχετικά Άρθρα

Ημ/νια:

Με μαχητικότητα και διάχυτη αισιοδοξία η ευρεία ολομέλεια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Μέσα σε κλίμα μαχητικότητας και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε χθες η σύγκλιση της ολομέλειας των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Τρικκαίων . Ήταν η πρώτη ολομέλεια μετά τις καταστροφές στην περιοχή μας , σήμανε τη δυναμική είσοδο στην τελική προεκλογική ευθεία των τριών βδομάδων μέχρι 8 Οκτώβρη , ενώ το ζήτημα των συνεπειών της θεομηνίας και της αντιμετώπισής τους κυριάρχησε στην πλούσια και γόνιμη συζήτηση.

Άλλωστε , στην εισηγητική του ομιλία ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικκαίων και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καΐκης τόνισε χαρακτηριστικά: « Σήμερα υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό που έγινε στη Θεσσαλία , όπως και στο δήμο μας , ήταν γνωστό εδώ και χρόνια πως θα γινόταν !

Η κυβέρνηση, αυτή και η προηγούμενη, η περιφερειακή αρχή , καθώς και μια σειρά δημοτικών αρχών , όπως η δική μας άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής του λαού.

Και μάλιστα ήξεραν με την παραμικρή λεπτομέρεια ποια μέτρα πρέπει να είναι αυτά.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα του Σεπτέμβρη του 2023 που συντελέστηκε στη Θεσσαλία.

Και επέλεξαν να μην πάρουν μέτρα επικαλούμενοι το …κόστος που έχουν αυτά, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις.

Αποτελούν τις διαπιστώσεις από εκατοντάδες σελίδες μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017! Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το πολιτικό έγκλημα, εκ προμελέτης.

Και είναι ανατριχιαστικό, στο φόντο της ολικής καταστροφής στη Θεσσαλία, να διαβάζεις το πώς ακριβώς, αυτό που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι εδώ , έχει γραφτεί πριν από χρόνια.

Και ακόμα περισσότερο το πώς, ενώ το ξέρουν και το προβλέπουν με λεπτομέρειες, επιλέγουν να μην κάνουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Σ’ αυτή τη μελέτη περιλαμβάνονται ο Πηνειός, η λεκάνη Δυτικής Κοίτης των Τρικάλων , ο Ληθαίος και ο Πάμισος .

Επομένως η μελέτη ήταν σε γνώση του δήμου Τρικκαίων και της περιφέρειας Θεσσαλίας

Ξεκάθαρα λοιπόν λένε ότι τα αίτια των καταστροφών εντοπίζονται στην αύξηση της έκθεσης εξαιτίας μη ύπαρξης αντιπλημμυρικών έργων. Και όχι στην επίδραση της κλιματικής κρίσης .Αναφέρει χαρακτηριστικά : «Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε, σχετική διερεύνηση χρησιμοποιώντας τις χρονοσειρές των μέγιστων ημερήσιων υψών βροχής των βροχομέτρων της περιοχής μελέτης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα μη αυξητικής τάσης βροχόπτωσης στο ΥΔ (Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας) και συνεπώς μη επίδρασης της κλιματικής αλλαγής

Η μελέτη ξεκαθαρίζει ότι σ όλα τα εξεταζόμενα σενάρια θίγεται και το πολεοδομικό συγκέοτημα των Τρικάλων από την υπερχείλιση του Ληθαίου: «Για όλα τα εξεταζόμενα σενάρια θίγεται τμήμα των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Λάρισας από την υπερχείλιση του Πηνειού και των Τρικάλων από την υπερχείλιση του Ληθαίου αντίστοιχα με σημαντικές χρήσεις και δραστηριότητες εντός τους. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων διαχείρισης των εν λόγω κινδύνων¨

Αυτές κι άλλες σημαντικές διαπιστώσεις της έκθεσης κάνουν καθαρό πως οι πιθανότητες να πνίγεται η Θεσσαλία όποτε βρέχει είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ξεκάθαρα λοιπόν λένε ότι τα αίτια των καταστροφών εντοπίζονται στην αύξηση της έκθεσης εξαιτίας μη ύπαρξης αντιπλημμυρικών έργων.

Ας δούμε παρακάτω …συγκεκριμένα στο τι προτείνει η μελέτη του ΥΠΕΝ.

Οικονομικά ασύμφορα τα τεχνικά έργα! Αναφέρουν:

Οι εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάζονται είναι:

Σενάριο Α: Μηδενική Λύση (do nothing scenario), δηλ παραμένουν οι ισχύουσες σήμερα πρόνοιες , δηλ στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν κατασκευαστεί κατά την πάροδο των ετών (τεχνικά αναχώματα), στα τοπικά συστήματα προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων και στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης». Η υφιστάμενη προσέγγιση αντιμετωπίζει τα πλημμυρικά φαινόμενα περισσότερο τοπικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το σύνολο της υδρολογικής λεκάνης.

Σενάριο Β: Εφαρμογή των προνοιών του «Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας». Περιλαμβάνονται τεχνικά και μη τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό της ζημιάς που επιφέρουν οι πλημμύρες στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, στους οικισμούς και στις τεχνικές υποδομές με ταυτόχρονη προστασία της φυσικής λειτουργίας των υδατορευμάτων. Απλός περιορισμός της ζημιάς δηλαδή…

Σενάριο Γ: «Τεχνικά Εργα αύξησης της παροχετευτικότητας». Εδώ σε αυτό το σενάριο μιλάμε πια για μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Και τι λένε; «Βάσει των εναλλακτικών λύσεων (Σενάριο Γ), υιοθετείται η υλοποίηση δομικών κυρίως έργων που αποσκοπούν στην προστασία των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, των οικισμών και των υποδομών μέσω της μείωσης της πιθανότητας πλημμύρας. Σύμφωνα με το Σενάριο Γ1, τα τεχνικά έργα αφορούν τον πλήρη εγκιβωτισμό της ροής σε όλο το μήκος των υδατορευμάτων (κατασκευή αναχωμάτων εκατέρωθεν) ενώ με το Σενάριο Γ2 επιδιώκεται αύξηση της παροχετευτικότητας όλων των υδατορευμάτων με έργα παράλληλα στη ροή (π.χ. διάνοιξη και διαπλάτυνση κοίτης).

Η υλοποίηση των λύσεων αυτών συνεπάγεται υπερβολικό κόστος, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους και οι δύο εναλλακτικές κρίνονται ως δυσμενέστερες και απορρίπτονται».

Και καταλήγουν: «Βάσει συγκριτικής αξιολόγησης των εναλλακτικών αυτών σεναρίων, έχοντας ως βάση αξιολόγησης κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και οικονομικά, τεκμηριώθηκε ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Διαχείρισης (Σενάριο Β) αποτελεί την προτιμητέα περιβαλλοντικά λύση».

Απορρίπτουν λοιπόν έτσι απλά την κατασκευή εκτεταμένου δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας…

Και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που είναι προφανές και διατυπωμένο από την ίδια τη μελέτη ότι σε όλα τα ρέματα, τις λεκάνες απορροής και τους ποταμούς, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινόμενων σε κάθε σενάριο εξέτασης!

Είναι η ίδια λογική και πρακτικη που με περίσσιο κυνισμό αναφέρει σε μελέτη που χρηματοδοτείται από την ΕΕ : Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες , πολύτιμα εργοστάσια ) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία …Αυτό ,πορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δε φαίνονται «δίκαιες» , αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους-οφέλους»

Μετά την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε και ανέδειξε με χαρακτηριστικά παραδείγματα από τους υποψηφίους κάθε περιοχής , την επιλεκτική αδιαφορία και ανικανότητα του κράτους , ο Γιώργος Καΐκης, συνοψίζοντας τη συζήτηση τόνισε χαρακτηριστικά πως « Κανένας δε μπορεί να περιμένει δίκαιες αποκαταστάσεις , αποζημιώσεις στο σύνολο της ζημιάς από έναν κρατικό μηχανισμό (κυβέρνηση, υπουργεία, περιφέρεια , δήμο) που βάζει στο ζύγι του κέρδους τις ανθρώπινες ζωές . Γιατί αυτός που κάνει εκπτώσεις λογω κόστους μπροστά στην προστασία ανθρώπων θα κάνει σίγουρα μεγάλες περικοπές και αδικίες στην αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσης ο Γίωργος Καΐκης αναφέρθηκε στις συχνές παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για απαίτηση ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας , που μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε τέτοιες και λοιδορούνταν από τη δημοτική αρχή , αλλά και άλλες παρατάξεις.

Κλείνοντας , ο Γ Καΐκης παρουσίασε μια σειρά μέτρων που χρειάζεται να γίνουν στόχοι διεκδίκησης για την επιβίωση του λαού μας , τονίζοντας πως όλοι οι λόγοι που αναφέρθηκαν στη συζήτηση κρίνουν αναγκαία την ισχυροποίηση της ¨Λαϊκής Συσπείρωσης για να αναδειχτεί δημοτική αρχή ! Τέτοια δημοτική αρχή χρειάζεται ο Τρικαλινός λαός ! Που να κινείται με προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη λίγων.

Ροή Ειδήσεων