back to top
21.7 C
Trikala
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήNewsΗ Λάρισα κρύβει έναν πλούτο από παραδοσιακά, πετρόκτιστα χωριά – Τα τρία...

Η Λάρισα κρύβει έναν πλούτο από παραδοσιακά, πετρόκτιστα χωριά – Τα τρία πιο μαγευτικά στα ορεινά της (φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθη απατεώνας που προσποιούμενος γιατρό πήρε 4.500 ευρώ από Τρικαλινό!

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Τρικάλων εξιχνιάστηκαν -2- περιπτώσεις απάτης...

Εντυπωσιακό: Ο κομήτης C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS πάνω από τα Μετέωρα

Μπροστά σε ένα φαινόμενο που προκάλεσε δέος βρέθηκαν οι...

Ημ/νια:

Καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα αρχοντικά, γραφικές πλατείες, καλό παραδοσιακό φαγητό και υπέροχη θέα στην κοιλάδα των Τεμπών αλλά και στο Αιγαίο, είναι μερικές από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η βόλτα στα ορεινά χωριά της Λάρισας.

 

 

Στις πλαγιές του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου σάς περιμένουν πανέμορφα ορεινά χωριά, φωλιασμένα στην αγκαλιά καταπράσινων τοπίων, που προσφέρονται για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Λιθόστρωτα καλντερίμια, πλατείες με τεράστια πλατάνια, αρχοντικά ιδιαίτερης ομορφιάς και διάσπαρτα ιστορικά εκκλησάκια μαγνητίζουν τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης. Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στα ορεινά της Λάρισας για να γνωρίσουμε μερικά από τα ομορφότερα και πιο γνωστά χωριά της περιοχής.

Μεταξοχώρι

travelgo.gr

Η γραφική πλατεία στο Μεταξοχώρι (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι είναι η «ήρεμη δύναμη» του Κισσάβου. Αυτό το όμορφο χωριουδάκι διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την κρυμμένη ομορφιά της Θεσσαλίας. Η σημερινή του ονομασία του χωριού (παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη) προέρχεται από τη σχέση του με την παραγωγή μεταξιού. Όμορφα αρχοντικά (μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα), πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το γαλήνιο χωριό. Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν στο Μεταξοχώρι το καταφύγιό τους – γι’ αυτό και αποκαλείται και «χωριό των καλλιτεχνών». Οι ντόπιοι θα σας δείξουν τα σπίτια του σκιτσογράφου και θεατρικού συγγραφέα Μποστ, της Αλίκης Γεωργούλη, του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά. Στο χωριό υπάρχει ο ξενώνας Αρχοντικό Σουλιώτη, ένα όμορφο κτίσμα του 19ου αιώνα που αναπαλαιώθηκε με μεράκι, καθώς και η ταβέρνα Κεραμίδι που σερβίρει καλή παραδοσιακή κουζίνα. Σε απόσταση αναπνοής, θα συναντήσετε την Αγιά, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

 

 

Αμπελάκια

travelgo.gr

Τα Αμπελάκια διαθέτουν άφθονα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα αρχοντικά (πηγή: Shutterstock)

Στην άλλη πλευρά του Κίσαβου, 30 χλμ. από τη Λάρισα και «κρεμασμένα» πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, βρίσκονται τα αρχοντικά Αμπελάκια, ένα χωριό – κόσμημα της Θεσσαλίας. Από την πρώτη ματιά θα καταλάβετε ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα. Το σκηνικό του διατηρητέου ιστορικού οικισμού περιλαμβάνει αναπαλαιωμένα κουκλίστικα σπίτια ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα, περίτεχνα πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινες βρύσες και μια αίσθηση αρχοντιάς που δεν έχει εκλείψει από τότε που ιδρύθηκε εδώ ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως με την ονομασία «Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων». Περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού θα θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα αρχοντικά που φανερώνουν παλαιότερες εποχές δόξας και ακμής. Το τριώροφο αρχοντικό του Γεώργιου Μαύρου ή Σβαρτς, που χτίστηκε το 1787, ως κατοικία του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς, είναι το πιο εντυπωσιακό από τα πολλά αρχοντικά σπίτια που έχουν διατηρηθεί. Μεταξύ των αξιοθέατων που μπορεί κάποιος να δει στο χωριό είναι και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Μολά και προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στο χρόνο και στην καθημερινή ζωή των Αμπελακιωτών. Κάντε και μια στάση και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες και σπάνιες εικόνες. Με αφετηρία τα Αμπελάκια μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το Κάστρο της Ωριάς, απ’ όπου θα απολαύσετε μια εξαιρετική θέα προς την κοιλάδα των Τεμπών.

Ραψάνη
travelgo.gr
Η Ραψάνη είναι σκαρφαλωμένη στα 500 μ., στους πρόποδες του Ολύμπου (πηγή: Shutterstock)

Και επειδή και ο Όλυμπος δεν πρέπει να μείνει παραπονεμένος, η γραφική Ραψάνη, χτισμένη στα 500 μ. στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, δεν μπορεί να λείπει από την επίσκεψή σας στις συγκεκριμένες περιοχές. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, αυτό το χωριό ήταν φημισμένος τόπος παραθερισμού για Λαρισαίους λόγω του καλού του κλίματος (εδώ παραθέριζε σε νεαρή ηλικία ο πεζογράφος Μ. Καραγάτσης). Επίσης, η Ραψάνη έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και φημίζεται για το καλό κρασί της. Τα αμπέλια γεμίζουν τις πλαγιές και τα μυρωδάτα τους σταφύλια δίνουν κρασιά κόκκινα, βαθιά με προστατευμένη ονομασία προέλευσης, διάσημα σε όλο τον κόσμο. Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης στην περιοχή από τον 17ο -18ο αιώνα μέχρι σήμερα και αξίζει να το επισκεφθείτε. Η Ραψάνη διαθέτει και δανειστική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στη σοφίτα του πρώην κοινοτικού καταστήματος της πλατείας. Στις ταβέρνες της όμορφης και μεγάλης πλατείας του χωριού μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα κρέατα ή να χαλαρώσετε πίνοντας ένα τσίπουρο. Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό, η μονή των Αγίων Θεοδώρων μέσα στο δάσος, είναι γεμάτη με αξιόλογες τοιχογραφίες και έχει τέμπλο του 13ου αιώνα.

 

 

Πηγή: travelgo.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen