23 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΗ νεκρανάσταση του ΒΙΠΑ: Το ιστορικό από τον Δημήτρη Σαράντη μέχρι...

Η νεκρανάσταση του ΒΙΠΑ: Το ιστορικό από τον Δημήτρη Σαράντη μέχρι την ανακοίνωση Κώστα Σκρέκα

Σχετικά Άρθρα

Ημ/νια:

Ήταν 25 χρόνια πριν όταν τέθηκε για πρώτη φορά (στα σοβαρά) το θέμα δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στο Νομό Τρικάλων.

Τα Τρίκαλα ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που δε διέθεταν χωροθετημένη Βιομηχανική Περιοχή καθώς ουδείς φρόντισε να προωθήσει ένα τέτοιο αίτημα στις καλές εποχές της δεκαετίας του ’80 όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοίραζε τα λεφτά μέσω της ΕΤΒΑ σαν… πλατανόφυλλα.

Το αίτημα ήρθε καθυστερημένα από την επιχειρηματική κοινότητα. Ήταν ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικαλων Δημήτρης Σαράντης που ως ενεργός επιχειρηματίας μιας γαλακτοβιομηχανίας (τότε μόνο της ΤΥΡΑΣ στην ανάπτυξή της, για να γίνει στην πορεία ο κολοσσός που γνωρίζουμε) διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις χρήσεις γης στο Νομό Τρικάλων γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη πραγματικότητα το Επιμελητήριο Τρικάλων, ανέθεσε στην AGROPONIA των Μάκη Ιακωβάκη (μετέπειτα περιφερειακός σύμβουλος), Γιάννη Καρυώτη (μετέπειτα γ.γ. δήμου Τρικκαίων και διευθυντής ΟΠΕΚΕΠΕ) και Άρη Βεδεράκη, την εκπόνηση μελέτης για την εξεύρεση της κατάλληλης περιοχής που θα φιλοξενήσει τη Βιομηχανική Περιοχή των Τρικάλων. Παράλληλα, το Επιμελητήριο χρηματοδότησε τους τότε Καποδιστριακούς δήμους Γόμφων, Εστιώτιδας και Φαλώρειας στους οποίους υπήρχε η μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων του Νομού, να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης προκειμένου να μην απειλείται η παρουσία των υπαρχόντων επιχειρήσεων από την αυθαίρετη οικιστική ανάπτυξη.

Η μελέτη της AGROPONIA κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για το χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη ΒΙΠΕ, όπως στον τότε δήμο Φαλώρειας, αλλά και στη Φαρκαδόνα. Τελικά, στην πορεία, επιλέχθηκε η περιοχή της Φαρκαδόνας λόγω της κεντροβαρικής της θέσης στο θεσσαλικό χώρο και της γειτνίασης με τη Λάρισα για την προσέλκυση επιχειρήσεων και από το γειτονικό Νομό.

Κι αν μέχρι εδώ όλα μοιάζουν υποδειγματικά, η πορεία του έργου ήταν κωμικοτραγική. Δημιουργήθηκε φορέας από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση ο οποίος μάλλον ομφαλοσκοπούσε. Στην πορεία δε, τα μέλη του είδαν και έπαθαν να απαλλαχθούν (πρόσφατα στο εφετείο Λάρισας) από υποθέσεις για την εκπόνηση μελετών αφού κατά τα ειωθότα στο δήμο Φαρκαδόνας, οι καταγγελίες – ρουφιανές πάνε και… έρχονται στα δικαστήρια επί δικαίων αλλά και επί αδίκων.

Λίγο το γενικότερο γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό έργο αφέθηκε στην τύχη του να υλοποιηθεί (με μοναδική εξαίρεση τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκο που το έθετε σταθερά στο πλέγμα των αναπτυξιακών δράσεων), λίγο οι αντιδράσεις και οι προσφυγές κτηνοτρόφων που υποτίθεται ότι θίγονταν από τη δέσμευση της έκτασης, αλλά περισσότερο όμως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού και συνακόλουθα η αδυναμία παρέμβασης σε κεντρικό επίπεδο, οδήγησε το Βιομηχανικό Πάρκο (όπως επικράτησε στην πορεία να ονομάζεται) στις ελληνικές καλένδες αφού ουδείς ασχολούνταν στα σοβαρά με το έργο έως ότου την περασμένη Τρίτη, ο Τρικαλινός υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κάλεσε στο γραφείο του τον δήμαρχο Φαρκαδόνας Σπύρο Αγναντή, τον αντιδήμαρχο Χρήστο Καραμάνο και παρουσία του διευθυντή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., Αθανάσιο Ψαθά τους εξήγησε πως θα υλοποιηθεί το έργο.

Σε γενικές γραμμές αυτό θα γίνει με διαδικασίες fast track. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραχωρήσει την έκταση των 1.000 στρεμμάτων στην ΕΤΒΑ η οποία μετά από εντολή Σκρέκα, θα το χρηματοδοτήσει γενναία δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να υπερβεί τα 10 εκ. ευρώ. Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, αυτά αναμένεται να είναι σφιχτά με το έργο να είναι παραδοτέο ίσως και εντός του επόμενου έτους, έτοιμο να υποδεχθεί επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

geogreen