Εξασφανίσθηκαν μέσα σε λίγες μέρες τα νερά πέριξ της λίμνης Κάρλας και σε μια έκταση της τάξεως των 100.000 στρεμμάτων, χωρίς κανείς να εξηγεί με σαφήνεια τι τελικά ήταν αυτό που έκανε τα νερά να υποχωρήσουν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από εκεί που τα «πνιγμένα» πέριξ της Κάρλας ξεπερνούσαν τα 100.000 στρέμματα, εδώ και κάποιες μέρες η έκταση που παραμένει κάτω από το νερό μόλις που φθάνει τα 15-20.000 στρέμματα.
Η πρώτη εξήγηση την οποία δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι οι λεγόμενες καταβόθρες. Έτσι, ότι δεν έγινε κοντά στην επέτειο του ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, δείχνει να διορθώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, όταν τα νερά βρήκαν διέξοδο στα υπόγεια ύδατα της θεσσαλικής γης, μέσα από κάποιους φυσικούς «αγωγούς» που αποτυπώνονται στις εικόνες του ρεπορτάζ.
Η φύση δεν κάνει τίποτα ούτε ατελές ούτε μάταιο…
-Αριστοτέλης-
Τις πρώτες μέρες της καταστροφικής πλημμύρας τον Σεπτέμβρη του 2023, δηλώνει στο Agronews ο αγρότης της περιοχής, Γιώργος Κουκότσικας, συζητώντας μ- έναν φίλο μου υδρογεωλόγο του πρώην ΙΓΜΕ, Antonis Manakos το όνομά του, θυμάμαι μου- χε πει, ότι “θα πάρει καιρό να αποξηρανθεί η περιοχή σας, εκτός αν είστε τυχεροί και ενεργοποιηθουν οι Καταβόθρες του ασβεστόλιθου της Κάρλας”…!!!
Το τελευταίο διάστημα εντός του καλοκαιριού, υπήρχε μια απορία σε διάφορες συζητήσεις, πως, το νερό της πλημμυρισμένης περιοχής μας, και κατά συνέπεια σ- όλη την περιοχή, μιας και είμαστε το “σιφώνι” όλου του πλημμυρισμένου κάμπου, υποχωρούσε πολύ γρήγορα, και μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο αυτό της Μαγουλας, που εκεί, δεν υπήρχε “λογική” έξοδος ή κλίση είτε προς το θυρόφραγμα είτε προς άλλη κατεύθυνση..
Τελικά οι Καταβόθρες “ενεργοποιήθηκαν” κάνοντας τη δουλειά τους….!!