back to top
17.6 C
Trikala
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΚακοκαιρία Daniel: «Σάρωσε» αγροτική παραγωγή και οικονομική δραστηριότητα σε Τρίκαλα – Θεσσαλία

Κακοκαιρία Daniel: «Σάρωσε» αγροτική παραγωγή και οικονομική δραστηριότητα σε Τρίκαλα – Θεσσαλία

Σχετικά Άρθρα

Οριστικά χωρίς κόσμο ο τελικός Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό

Για δεύτερη σερί χρονιά ο τελικός του Κυπέλλου θα...

Έξι μαθητές τραυματίστηκαν σε πλοίο σε σχολική εκδρομή

Έξι μαθητές Γυμνασίου τραυματίστηκαν σήμερα Τρίτη (14/05/2024) κατά την...

Βρήκε το 17χρονο γιο της νεκρό στο κρεβάτι-«Δεν ήταν άρρωστο»

Τον χειρότερο εφιάλτη της ζωής της έζησε η μητέρα...

Στα χωριά του Ασπροποτάμου ο Λευτέρης Αβραμόπουλος – Δείτε φωτογραφίες

Τα χωριά του Ασπροποτάμου του Δήμου Μετεώρων επισκέφτηκε ο...

Ημ/νια:

Η κακοκαιρία «Daniel», η οποία σάρωσε την περιοχή μας, αφήνει πίσω όλεθρο και καταστροφή που όμοιά τους δεν έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πλημμυροπαθών πολιτών είναι ήδη ορατές, ενώ το πλήγμα στις υποδομές σε πολλές των περιπτώσεων προκύπτει συντριπτικό.

Μέσα σε όλα αυτά η κακοκαιρία προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη Θεσσαλία. Στους καταναλωτές υπάρχει μεγάλος φόβος για ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ενώ οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους.

Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή είναι τεράστιο και οι παραγωγοί αγωνιούν ακόμα και για την αντοχή τους να παραμείνουν στην ύπαιθρο συνεχίζοντας την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Συνάμα, τα χιλιάδες νεκρά ζώα που παραμένουν αυτή τη στιγμή στον θεσσαλικό κάμπο – πέρα από την καταστροφή για τους κτηνοτρόφους – αποτελούν υγειονομική βόμβα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μολύνσεων. Η επόμενη μέρα δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολη για όλους στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στη χώρα.

Άλλωστε το γεγονός ότι βυθίστηκε ένα σημαντικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και της παραγωγής του είναι βέβαιο πως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης προϊόντων. Αυτή η εξέλιξη είναι δεδομένο πως θα φέρει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς και έκρηξη στις τιμές που θα πλήξουν όχι μόνο τη Λάρισα και τη Θεσσαλία αλλά το σύνολο των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο είναι το γεγονός των τεράστιων ζημιών που έχουν υποστεί βιομηχανίες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με πολλές εξ’ αυτών να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και άλλες να προσπαθούν ώστε να συνέλθουν από το χτύπημα της κακοκαιρίας. Πλέον αυτό αποτελεί καίριο ζήτημα για την τοπική οικονομία με προεκτάσεις ευρύτερες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκιαγραφηθούν.

 «Μαρτύριο» για 150 βιομηχανίες

Τις ζημιές σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΣΘΕΒ, δήλωσε στη larissanet, η διευθύντρια του Συνδέσμου κα Έλενα Καματέρη. Οι βιομηχανίες της περιοχής, αλλά και της βιομηχανικής ζώνης, με μεταποιητική δραστηριότητα, που υπέστησαν άμεσες ή έμμεσες ζημιές ξεπερνούν τις 150. Πολλές βιομηχανίες έχουν τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες, πολλές έχουν αναστείλει προσωρινά την παραγωγή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και την αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων. Επίσης υπάρχουν και οι έμμεσες ζημιές.

«Ομπρέλα» για όλες τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας στη larissanet, επεσήμανε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις επιχειρήσεις και όλοι βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση. Ο κ. Γιαννακόπουλος προτρέπει όλους τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητάει από την πολιτεία ταχείς αποζημιώσεις και «ομπρέλα» μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις διότι είναι εξαρτώμενες από τον πρωτογενή τομέα.

Καταστροφές στις καλλιέργειες – Έκκληση για άμεση στήριξη

Τεράστιες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες, οι οποίες βυθίστηκαν στο νερό και έχουν κατακλυστεί από λάσπη και φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τα ρέματα και τους χειμάρρους. Οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή είναι ανυπολόγιστες. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά στο ΑΕΠ θα είναι εξίσου τεράστια. Στον θεσσαλικό κάμπο που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και καλύπτει το 5% του ΑΕΠ, υπάρχουν 65.000 απασχολούμενοι, με τις καλλιέργειες να φτάνουν τα 3 εκατ. στρέμματα. Το στίγμα της κρατικής αρωγής που απαιτείται έδωσε μιλώντας στη larissanet, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), κ. Κώστας Σπανούλης.

O κ. Σπανούλης έκανε έκκληση προς τους αρμόδιους ώστε να δοθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να ορθοποδήσει η Θεσσαλία, ενώ αναφέρθηκε και στον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να ερημώσουν τα χωριά τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η Θεσσαλία χρειάζεται μια γενική ανασυγκρότηση. Αυτός ο τόπος συνεισφέρει 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό επιτέλους να πάρουν μια απόφαση. Το ΑΕΠ που έχει η Θεσσαλία για 1,5 χρόνο να πέσει για τις υποδομές της περιοχής. Να στηρίξουν τους συγγενείς που έχασαν ανθρώπους, τα νοικοκυριά, τα σπίτια και μετά τους κτηνοτρόφους και τους ανθρώπους που παράγουν. Αν δεν στηριχθούν τα χωριά, θα εγκαταλειφθούν. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 55 ετών, τρομάξαμε να κρατήσουμε νέους αγρότες. Αν εγκαταλείψουμε του ανθρώπους και εμείς φύγουμε από τη ζωή τότε θα χαθεί όλη αυτή η ύπαιθρος».

Χιλιάδες πνιγμένα ζώα – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις κτηνοτροφικές μονάδες

Κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου είναι πραγματικά τεράστια. Αυτό δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων που ασφαλώς ξεπερνούν τα στενά όρια του θεσσαλικού κάμπου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων κάνουν λόγο για απώλεια περίπου του 1/3 των ζώων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να γίνει λεπτομερής καταγραφή.

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Νίκαιας, «υπάρχουν πάρα πολλά διάσπαρτα ζώα οπότε είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ακριβείς αριθμούς».

Εντοπίζοντας σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, δυο αδέρφια, ο Κυριάκος και ο Νίκος Μεζιούδης, αποφάσισαν εν μέσω οικονομικής κρίσης να τολμήσουν με την επιχείρηση «ΚνΚ», μια πρότυπη πτηνοτροφική μονάδαΤ

α δυο αδέρφια μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους σ’ αυτή, είχαν καταφέρει μέχρι πρότινος να διατηρούν μια δυναμική μονάδα εκλεκτών προϊόντων, τα οποία πωλούσαν στην τοπική αγορά. Οι πρόσφατες πλημμύρες κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τη μονάδα τους στη Γλαύκη.

Ο Κυριάκος Μεζιούδης, μιλώντας στη larissanet, τόνισε ότι «με μια πρώτη ματιά η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Δεν έχει μείνει τίποτα, ζητάμε από το Κράτος να στηρίξει τους παραγωγούς μέχρι αυτοί  να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ζητάμε το αυτονόητο ώστε  να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα πρώτα έξοδα ως τα Χριστούγεννα για να μπούμε ξανά στην παραγωγή και να ορθοποδήσουμε». Ανείπωτος ο πόνος για όλους τους ιδιοκτήτες που είδαν τα ζώα τους να πνίγονται χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να τα βοηθήσουν.

φωτό: EUROKINISSI

Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα

Ο κίνδυνος για μολύνσεις είναι τεράστιος καθώς σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν νεκρά ζώα. Σε ότι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά την κακοκαιρία Daniel για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και τα μέτρα προφύλαξής τους, μίλησε πρόσφατα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, κα Αθηνά Λινού. Η κα Λινού τόνισε ότι, «θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό και προφανώς σε καμία περίπτωση με τα νεκρά ζώα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών».

Υπογράμμισε επίσης την ψυχική παράμετρο της φυσικής καταστροφής, που είναι το ψυχολογικό κομμάτι, αναφέροντας ότι, άνθρωποι που έχασαν το βιός τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη, ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο πρόβλημα που θα προκύψει με κουνούπια, τονίζοντας ότι «μετά από τέτοια καταστροφή και τόσο νερό είναι κάτι που περιμένουνε να αντιμετωπίσουμε».

Φόβοι για έλλειψη προϊόντων και ανατιμήσεις στην αγορά

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στην αγορά, οι ελλείψεις σε προϊόντα είναι ήδη τεράστιες. Μην ξεχνάμε ότι ελλείψεις υπήρχαν στα οπωροκηπευτικά, δηλαδή μαρούλια, χόρτα, σπανάκι, κολοκύθια, ντομάτες, λόγω των καταστροφών του καύσωνα. Τώρα, μετά τις πλημμύρες, οι ελλείψεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις τιμών στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα, ιδίως στη φέτα, θα βρεθούν τα νοικοκυριά, καθώς η Θεσσαλία τροφοδοτεί όλες τις ζώνες γάλακτος για την παραγωγή τυριών.

Η έκταση των καταστροφών σε καλαμπόκι, τριφύλλι και μηδική που αποτελούν τις βασικές ζωοτροφές θα ωθήσει προς τα πάνω το κόστος του κρέατος και του γάλακτος σε ποσοστό μέχρι και 20%. Το πρόβλημα για τους καταναλωτές μπορεί να φτάσει μέχρι και στο ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, επηρεάζουν την κοινωνία και την οικονομία λειτουργώντας ως μια αλυσίδα.

Ήδη λίγοι παραγωγοί κατάφεραν να βγουν στις λαϊκές αγορές αυτής της εβδομάδας, καθώς οι περισσότεροι είναι αποκλεισμένοι στα χωριά, ενώ τα πιο πολλά οπωροκηπευτικά έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον παραγωγό, κ. Απόστολο Θεοδωράκο, που μίλησε στη larissanet, «η κακοκαιρία έπληξε σημαντικά την παραγωγή, οι τιμές είναι αυξημένες, ενώ ήδη έχουν επηρεαστεί όλα τα προϊόντα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους παραγωγούς και υπάρχει ο κίνδυνος οι πάγκοι να παραμείνουν άδειοι τον χειμώνα».

Εντατικοί έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ κινήθηκαν στη Θεσσαλία για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας ενώ έχει ζητηθεί από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 20% προς τους καταναλωτές, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης:

– Κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

– Η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

– Έχει ζητηθεί από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ροή Ειδήσεων

geogreen