back to top
19.4 C
Trikala
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήOpinionsΚλιματική αλλαγή: Προσαρμογή ή αντιμετώπιση;

Κλιματική αλλαγή: Προσαρμογή ή αντιμετώπιση;

Σχετικά Άρθρα

Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον Βόλο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις 11.30...

Καιρός – Κολυδάς: Πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C τις επόμενες ημέρες – Η τάση για το Πάσχα

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα,...

Οδηγίες για να έχεις πάντα δουλειά – Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πλησιάζουν και ένα από τα θέματα το οποίο...

Βρέθηκε ζωντανή η αγνοούμενη γυναίκα στο Καρποχώρι Καρδίτσας

Ζωντανή βρέθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα από το Καρποχώρι που...

Ημ/νια:

Του Δημήτρη Τσιώλη

Μέσος πολίτης και μέση θεωρία*

Τις τελευταίες μέρες ο Τρικαλινός τύπος μας πληροφόρησε ότι “τέθηκε σε διαβούλευση από το περιφερειακό συμβούλιο το περιφερειακό σχέδιο για την ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ της Θεσσαλίας στην ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ…”. Ο όρος “Προσαρμογή” είναι ένας πολύ απροσάρμοστος και επικίνδυνος όρος. Ειδικότερα έχει νόημα στις περιπτώσεις που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια καινούρια κατάσταση, την οποία μπορούμε να περιγράψουμε πλήρως. Στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής δεν ξέρουμε ούτε για το 2024, ούτε για το 2025, 2026… ποια θα είναι η κλιματική πραγματικότητα.

  • Πότε δηλαδή θα έχουμε πολλές βροχές ( τον Ιούνιο ή τον Νοέμβριο);

  • Πότε θα εμφανιστεί και τι ένταση θα έχει ο νέος κυκλώνας που θα μας επισκεφθεί;

  • Πότε θα εμφανιστεί καύσωνας (Ιούνιο ή Αύγουστο) και πόσες μέρες θα διαρκέσει;

  • Πόσο θα αυξηθεί σχετική υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα;

  • Πώς και πόσο θα επηρεασθούν τα οικοσυστήματα της Θεσσαλίας από τις παραπάνω αλλαγές;

Υπάρχουν πιθανότητες (που η επιστήμη δεν μπορεί να προβλέψει) να αυξηθούν οι πληθυσμοί κάποιων βακτηρίων ή μυκήτων που μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες.

Επειδή όμως από πολλούς (επίσημα πρόσωπα και μη) δημόσια αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, θα αναφέρω απλώς τη δήλωση του Γκέιβιν Σμιντ, κλιματικού επιστήμονα και διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της NASA: “Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή ήδη συμβαίνει. Πραγματοποιούνται πράγματα που είπαμε ότι θα πραγματοποιηθούν και θα χειροτερέψει η κατάσταση εάν συνεχίσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά μας”. Το μέλλον μας δηλαδή προβλέπεται δυσοίωνο.

Ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής της “Φυσικής της Ατμόσφαιρας”, με τιμητική διάκριση από το πρόγραμμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ΔΕΚΑ), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα στην τηλεόραση (ΕΡΤ 28/09/2023) τα εξής: “Όλοι οι κλιματολογικοί υπολογισμοί και όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης αλλά και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνουν” και συνέχισε “ Μετά από 25 – 30 χρόνια δυστυχώς ό,τι και να κάνουμε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Γι’ αυτό φωνάζουμε…”. Η κλιματική αλλαγή είναι η διολίσθηση του συστήματος της γήινης ατμόσφαιρας από την ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΥΡΒΩΔΕΣ ΧΑΟΣ.

Κατόπιν όλων αυτών, ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει μικρές πιθανότητες να περάσει με επιτυχία όλους τους υφάλους που προανέφερα (καύσωνες, κυκλώνες, υγρασία κ.λ.π.) και να μη χρεοκοπήσει. Το πρώτο θύμα λοιπόν της κλιματικής αλλαγής θα είναι ο αγρότης. Υπάρχει όμως λύση; Την απάντηση στην ερώτηση αυτή την έδωσε στην Παγκόσμια Κοινότητα το Διεθνές Συνέδριο στο Ρίο της Βραζιλίας.

Η κλιματική αλλαγή, όπως γνωρίζουμε από το 1980, οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου κ.λπ.). Συνήθως αναφερόμαστε στο διοξείδιο του άνθρακα γιατί συμμετέχει στο φαινόμενο πάνω από 60%. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο κ.λπ.). Ο μόνος τρόπος για να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή είναι να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Το 1992 πραγματοποιήθηκε Διενθές Συνέδριο στο Ρίο για την κλιματική αλλαγή. Όλοι συμφώνησαν στην ΑΝΑΓΚΗ μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η ανικανότητά μας να μειώσουμε τις καύσεις ορυκτών καυσίμων.

Η ρίζα του προβλήματος είναι το παραγωγικό και καταναλωτικό μας μοντέλο από τη μια μεριά και από την άλλη η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα, τουτέστιν από τη βιομηχανία πετρελαιοειδών και αυτοκινήτων έως και τη βιομηχανία όπλων και την ψηφιακή τεχνολογία. Η αλλαγή του παραγωγικού – καταναλωτικού μοντέλου προϋποθέτει κοινωνικό και πολιτικό κίνημα που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ενεργό. Αυτό που κυριαρχεί σήμερα είναι η μετατροπή της εικόνας από αφήγημα πλανητικής καταστροφής (που έπρεπε να προβάλεται), σε διάσπαρτα επεισόδια – γεγονότα χωρίς ενότητα και δυνατότητα ερμηνείας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής από τον απλό πολίτη. Καταστρέφεται με αυτό τον τρόπο η εφικτότητα αντιμετώπισης του προβλήματος από τον πολίτη, την κοινωνία και την πολιτεία. Όσο για το αίτημα των τεχνικών έργων βγαίνει από αυτή την προσέγγιση.

Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία μας διαψεύδει. Ανεπτυγμένα τεχνολογικά κράτη απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το 2003 είχαμε 15000 νεκρούς από καύσωνα στο Παρίσι. Το 2021 είχαμε 106 νεκρούς από πλημμύρες στη Γερμανία. Τον περασμένο Γενάρη είχαμε 89 νεκρούς από σφοδρό κύμα ψύχους στις ΗΠΑ… Ας αφήσουμε όλα τα άλλα περιστατικά της κλιματικής αλλαγής σε όλη την υφήλιο (Αλάσκα, Καναδάς, Αυστραλία, Βόρεια Αφρική κ.λπ.). Ο Έντσο Τραβέρσο δήλωσε σε συνέντευξή του (Εφημερίδα των Συντακτών, ένθετο Νησίδες, 02/09/2023) τα εξής: “…Aυτή η λατρεία της τεχνολογίας, αυτή η φετιχοποίηση της τεχνολογίας είναι ένα χαρακτηριστικό του σύγχρονου πολιτισμού… Υπάρχει μια ευρύτερη τάση εξιδανίκευσης της τεχνολογίας: το να πιστεύουμε δηλαδή ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελεί τη λύση για κάθε είδους πρόβλημα”.

Μήπως ήλθε ο καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι η τεχνολογία δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις; Δυστυχώς κι εδώ θα δικαιωθεί ο καθηγητής κοινωνιολογίας και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά Βίνσεντ Μόσκο, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε τα εξής: “Υπάρχουν πολλοί λόγοι για απαισιοδοξία στον κόσμο, καθώς όπως φαίνεται, οι θρυλικοί <<τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης>> σήμερα σαρώνουν τη Γη για να οδηγήσουν τον κόσμο στην καταστροφή. Οι σημερινοί καβαλάρηδες περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις παγκόσμιες πανδημίες, τον πυρηνικό πόλεμο και την εμβάθυνση της κοινωνικής ανισότητας. Οι ψηφιακές τεχνολογίες εμπλέκονται σε όλα αυτά. Το μέλλον δεν φαίνεται λαμπρό”.

Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον κλιματιζόμενο εφιάλτη που μας ετοιμάζουν.

*Μέση θεωρία είναι είναι ένας όρος της Κοινωνιολογικής Σχολής της Φρανκφούρτης για το πολιτικά δρώμενα.

Ροή Ειδήσεων

geogreen