back to top
20.9 C
Trikala
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚώστας Τσιλιλής: Τα αποστάγματα και οι οίνοι είναι ένας μεγάλος πλούτος για...

Κώστας Τσιλιλής: Τα αποστάγματα και οι οίνοι είναι ένας μεγάλος πλούτος για τη Θεσσαλία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σχετικά Άρθρα

Ημ/νια:

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας, θα γίνει φέτος στο χώρο, του «Μύλου Ματσόπουλου» στα Τρίκαλα το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου. Το Φεστιβάλ, διοργανώνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς και το συλλογικό τους φορέα, την «ΕΝΟΑΘΕ- ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη της δημοτικής επιχείρησης e–trikala και των Επιμελητηρίων Τρικάλων και Λάρισας.

Με αφορμή του Φεστιβάλ ο γνωστός επιχειρηματίας του χώρου της οινοποιίας και των αποσταγμάτων κ. Κώστας Τσιλιλής μίλησε (ΛΕΣΧΗ 9,76) για τη σημασία της επικείμενης εκδήλωσης τόσο για την προώθηση του δυναμικού για την Θεσσαλία κλάδου αλλά και για την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο τουριστικό μας προϊόν.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μία ευκαιρία να δει ο κόσμος τον πλούτο της θεσσαλικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας καθώς έχουμε πολύ ωραία προϊόντα, ποιοτικά, καταξιωμένα και με βραβεύσεις στο εξωτερικό. Η Θεσσαλία παράγει το περισσότερο εμφιαλωμένο τσίπουρο στη χώρα και μαζί με τα κρασιά είναι ένας πλούτος για την Περιφέρειά μας που δεν αναδεικνύεται. Τα Μετέωρα και ιδιαίτερα η περιοχή του Καστρακίου ήταν παλαιότερα ο τροφοδότης κρασιού και τσίπουρου, για το νομό αλλά και ευρύτερα. Επίσης, σε αρκετές περιοχές του νομού, όπως οι Γόμφοι, η Πύλη αλλά και τα περισσότερα χωριά είχαν τα αμπέλια από τα οποία έβγαζαν το κρασί και το τσίπουρο που ήταν ο κέρασμα για το σπίτι. Ευρύτερα στη Θεσσαλία, ο Μεσινικόλας, ο Τύρναβος, η Αγχίαλος η Ραψάνη, είναι περιοχές με μακροχρόνια παράδοση και μεγάλες παραγωγές στην οινοποιία και στο τσίπουρο. Στη Θεσσαλία και μάλιστα στα Τρίκαλα, είμαστε επτά – οκτώ οινοποιοί που προσπαθούμε να αναβιώσουμε και τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες. Παράγουμε τσίπουρο, κρασιά με βραβεύσεις και μάλιστα, με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη τα Μετέωρα. Στη Θεσσαλία ευρύτερα, είναι πάνω από 80 οινοποιία – αποσταγματοποιία με μεγάλο όγκο παραγωγής… Έχουμε ένα μεγάλο πλούτο ως Θεσσαλία στην οποία πάντα το κέρασμα της θεσσαλικής φιλοξενίας ήταν το τσίπουρο. Τα λεγόμενα «καζανέματα», οι συνήθειες να ανταμώνουμε με τσίπουρο και να μοιραζόμαστε συναισθήματα, μας χαρακτηρίζουν και τα οποία τα ζηλεύουν στο εξωτερικό. Είναι μία ευκαιρία μέσω αυτού του Φεστιβάλ να τα αναδείξουμε. Είναι η παράδοσή μας που μπορούμε να αναδείξουμε αξιοποιώντας την τάση στον τουρισμό που λέγεται οινοτουρισμός μέσω του οποίου οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τοπικά κρασιά, αλλά και γεύσεις αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία. Πρόκειται για ένα τουρισμό υψηλού επιπέδου που διαρκώς ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και τώρα λόγω της υπαρκτής τουριστικής κίνησης στα Μετέωρα, της τουριστικής ανάπτυξης που γνωρίζει τελευταία η πόλη των Τρικάλων αλλά και της συγκυρίας με την κατασκευή του Ε65, μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν».

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis