4.2 C
Trikala
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΛάρισα: Αδέλφια γλίτωσαν στο… παρά ένα απ’ τον «Daniel» – Τρεις ώρες...

Λάρισα: Αδέλφια γλίτωσαν στο… παρά ένα απ’ τον «Daniel» – Τρεις ώρες στην οροφή του αυτοκινήτου κόντρα στα μανιασμένα νερά – Αστυνομικός περιγράφει το δράμα

Σχετικά Άρθρα

Ημ/νια:

Έζησε την απόλυτη απόγνωση και πάνω στη συνεχιζόμενη έκκληση «Βοηθήστε μας, πνιγόμαστε» άντεξε και συντόνισε μόνος του ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης. Δε μπόρεσε να «χωνέψει» πως εν ώρα υπηρεσίας του θα χάσει ανθρώπινη ζωή. Τουναντίον στάθηκε… βράχος και έδωσε κουράγιο μέχρι τέλους, τη στιγμή που η κακοκαιρία «Daniel» βύθιζε τα πάντα στο διάβα της. Ο αστυνομικός Γιώργος Ιατρόπουλος από το Α.Τ. Φαρσάλων, τη δεύτερη ημέρα (6 Σεπτεμβρίου 2023) του ακραίου φαινομένου, βρέθηκε στα όρια του νομού μας με την Καρδίτσα μη ξέροντας πως ένα σοκαριστικό περιστατικό θα τον «σημαδέψει».

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν μια γυναίκα τον πλησίασε και τον ενημέρωσε πως φίλη της ερχόμενη με τον αδελφό της απ’ την Αθήνα, στη προσπάθεια να σώσουν οτιδήποτε μπορούσαν απ’ το σπίτι τους στα Φάρσαλα, καθώς στο παρελθόν εξαιτίας του «Ιανού» είχαν πλημμυρίσει και ανησυχούσαν για κάτι αντίστοιχο, παρασύρονταν απ’ τα νερά ενός ρέματος μετά τα Γεφύρια Καρδίτσας.

«Ήταν μία επιχείρηση εκτός αρμοδιοτήτων μας χωροταξικά. Ωστόσο, οι Σοφάδες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν, καθώς με την έξαρση του φαινομένου είχαν «παγώσει» τα τηλέφωνα. Για να μη χάσουμε χρόνο, αποφάσισα να πάρω την ευθύνη» μαρτυρά ο ίδιος στο onlarissa.gr περιγράφοντας τις στιγμές άγχους που ακολούθησαν, με το νερό να «σκαρφαλώνει» στο καπό του αυτοκινήτου και τα δύο αδέλφια να βρίσκονται μετέωρα στην οροφή του.

«Στην ουσία φτάσαμε σε απόγνωση πως θα χαθούν δύο άνθρωποι. Στην αρχή προσπάθησα να δώσω κουράγιο. Τους έλεγα από το τηλέφωνο πως “δεν έχει χαθεί τίποτα και θα σας σώσουμε”. Ο δρόμος στο μεταξύ είχε σκιστεί, είχε «καβαληθεί» απ’ το νερό. Κατάφερα να επικοινωνήσω μ’ έναν επιχειρηματία της περιοχής και να του ζητήσω συνδρομή. Ο άνθρωπος, αν και η επιχείρησή του πλημμύριζε, κάλεσε κατοίκους απ’ το χωριό Γεφύρια και πράγματι ήρθε τρακτέρ για βοήθεια.

Η ΕΜΑΚ δε μπορούσε να προσεγγίσει. Είχα μάθει πως θα πετάξει Super Puma για να παραλάβει τους εγκλωβισμένους. Το νερό ανέβαινε. Έλεγα “μιλήστε και μη χάσετε επικοινωνία με τους ανθρώπους. Θέλω να τους δίνουμε κουράγιο, να μη τους χάσουμε από τα μάτια μας”. Η επιχείρηση κράτησε πάνω από 3 ώρες. Από ένα σημείο και μετά ενημερώθηκα πως δε μπορεί να συνδράμει ελικόπτερο. Έτσι, ανέλαβα την ευθύνη του συντονισμού» σημειώνει ο κ. Ιατρόπουλος.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

«Το νερό είχε φτάσει στο καπό και άρχισε να σπρώχνει το αυτοκίνητο. Αυτό που δε μπορούσα να αντέξω είναι πως θα χάσω κόσμο. Δεν ήθελα να το δεχθώ με τίποτα. Όταν έχεις την κυρία στο τηλέφωνο να σου λέει “Πνιγόμαστε βοηθήστε, πνιγόμαστε βοηθήστε”, κάνεις τα μέγιστα» αναφέρει ο αστυνομικός, τονίζοντας στη συνέχεια πως η διάσωση έγινε σε κλάσματα δευτερολέπτου.

«Λίγο πριν τους παρασύρει το νερό, τα παιδιά με το τρακτέρ πήγαν όσο πλησιέστερα μπορούσαν και πέταξαν σωσίβια. Με τη βοήθεια του θεού, τα αδέλφια κατάφεραν σε κλάσματα δευτερολέπτου να αρπαχθούν απ’ αυτά και να απεγκλωβιστούν. Το αυτοκίνητο τους είχε εξαφανιστεί, ενώ νωρίτερα έχασαν και τα κινητά τους».

Μπροστάρης ενός επικίνδυνου απεγκλωβισμού, της μοναδικής επιχείρησης που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ο κ. Ιατρόπουλος μόλις σήμανε λήξη συναγερμού ανακουφίστηκε. Όπως συμπληρώνει, δύο ημέρες μετά η διασωθείσα κυρία τον ευχαρίστησε. «Με πήρε μια μεγάλη αγκαλιά και της είπα “μου έφαγες 20 χρόνια από τη ζωή”».

Τα δύο αδέλφια, που γλίτωσαν από τα μανιασμένα νερά, μετά την τρομακτική περιπέτεια τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων. Έξι ημέρες αργότερα επέστρεψαν στην πρωτεύουσα, ενώ σίγουρα για το υπόλοιπο της ζωής τους θα έχουν να θυμούνται τον Φαρσαλινό αστυνομικό και όλους τους ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να τους σώσουν ως πραγματικοί ήρωες.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ροή Ειδήσεων