Μετά από 10 χρόνια απίστευτης γραφειοκρατίας καi ταλαιπωρίας, ο 30χρονος σήμερα Αθανάσιος Δεληγιάννης από τα Φάρσαλα Λάρισας, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κτηνοτροφία που τόσο αγαπούσε, λόγω προσκομμάτων και εμποδίων που συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια και «μπλέχτηκε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο ίδιος αισθάνεται απογοητευμένος, όχι μόνο από το ελληνικό δημόσιο αλλά και από τη συμπεριφορά των υπηρεσιών που με τις απαντήσεις τους έδειξαν όχι μόνο να μην αναγνωρίζουν το πρόβλημα και όλη του την ταλαιπωρία, αλλά έφτασαν και στο σημείο, αφού πλήρωσε εκατοντάδες ευρώ για να αδειοδοτηθεί και να λάβει εγκρίσεις για βοσκότοπο να του πάρουν και τον βοσκότοπο από την ιδιοκτησία του.
Χρονικό
Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν απεβίωσε ο πατέρας του Αθανάσιου, που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και διέθετε δικαιώματα ΟΠΕΚΕΠΕ για 28 ζώα. Τότε ο Θανάσης ήταν ανήλικος, μόλις 13 ετών και μετά τον θάνατο του πατέρα του, τα δικαιώματα πέρασαν στην μητέρα του Θανάση, στον ίδιο και στα αδέρφια του. Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί το ζωικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα, εντούτοις η μητέρα του για να μπορέσει να ζήσει τα πέντε ανήλικα παιδιά της δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τις εργασιακές απαιτήσεις και αναγκάστηκε να πουλήσει το ζωικό κεφάλαιο και κατ’ επέκταση και τα «δικαιώματα» του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ταλαιπωρία
Όταν ο Θανάσης έγινε 20 ετών, το 2014, αποφάσισε με τις λίγες οικονομίες που είχε, να ξεκινήσει από την αρχή τη δημιουργία μίας νέας μικρής κτηνοτροφικής μονάδας. Χωρίς την παραμικρή βοήθεια επιδοτήσεων αύξηση το ζωικό του κεφάλαιο το 2020 σε 230 πρόβατα. Από το 2014 μέχρι και το 2020 κάθε χρόνο με τη δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Θανάσης έκανε κι αίτημα χορήγησης δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και πάντα η απάντηση ήταν αρνητική. Μάλιστα το 2015 και 2016 έγιναν κι ενστάσεις ως νέος κτηνοτρόφος, ωστόσο ποτέ δεν του παραχωρήθηκαν δικαιώματα με τη δικαιολογία ότι πούλησε τα δικαιώματα που είχε και «κάηκε» το ΑΦΜ. Δηλαδή ο ίδιος «πληρώνει» που όταν ΑΝΗΛΙΚΟΣ, η χήρα μητέρα του για να τους μεγαλώσει, τον ίδιο και τα τέσσερα αδέρφια του, αποφάσισε να πουλήσει τα δικαιώματα και τα ζώα τους. Και μάλιστα εξαιτίας των δικαιωμάτων των 28 ζώων που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του όταν εκείνος πέθανε κι ο Θανάσης ήταν ανήλικος είναι «καταδικασμένος» να χάνει κάθε δικαίωμα επιδότησης εσαεί.
Κακοκαιρία Ιανός
Η ταλαιπωρία για τον 30χρονο σήμερα Θανάση δεν τελειώνει όμως εκεί. Στην κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, ο ίδιος και τα δύο αδέρφια του που βρίσκονταν στο μαντρί κινδύνεψαν να πνιγούν προστατεύοντας τα ζώα τους. Οι ίδιοι σώθηκαν αλλά δε συνέβη και το ίδιο για τα πρόβατα που είχαν. Ο Θανάσης αποζημιώθηκε όχι για 230 ζώα αλλά για 100, γιατί σύμφωνα με το αιτιολογικό, τα υπόλοιπα ήταν μη παραγωγικά. Ωστόσο ο Θανάσης πλήρωνε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ όχι για τα 100, αλλά για τα 230 και ο ΕΛΓΑ τα εισέπραξε αυτά τα χρήματα, αλλά σε μία δύσκολη στιγμή, έθεσε την προϋπόθεση που έκρινε και τον αποζημίωσε μόλις για τα 100.
Ο νονός του Θανάση, Βολιώτης συμπολίτης μας, βλέποντας την κατάσταση που έχει περιέλθει ο ίδιος και η οικογένειά του την οποία ο ίδιος συντηρεί ξεκίνησε μία αλληλογραφία με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.
Μάταια όμως…Η πρώτη επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11 Δεκεμβρίου 2020 και η απάντηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε στις 18 Ιανουαρίου 2021, σε ένα πολυσέλιδο κείμενο όπου εξηγούνταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υποχρεώσεις της Ελλάδος στην Ευρώπη – για την υπόθεση του Θανάση πάντα – και κατέληγε στο ότι δεν μπορεί να του χορηγηθεί δικαίωμα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα καθώς εφαρμόστηκαν όλες οι κοινοτικές κι εθνικές διατάξεις και δεν ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες και δεν είναι δυνατόν να κριθεί δικαιούχος γιατί δεν πληροί τα κριτήρια.
Ο νονός του επανήλθε και με νέα του επιστολή στις 17 Φεβρουαρίου 2021 στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε εκ νέου να εξεταστεί η υπόθεση του Θανάση και να του χορηγηθεί δικαίωμα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, με δεδομένο ότι η πρώτη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που είχε γίνει από τον Θανάση ήταν όταν ήταν ακόμη ανήλικος και πέθανε ο πατέρας του και μεταβιβάστηκε το δικαίωμα στην μητέρα του, τον ίδιο και τα αδέρφια του όλοι ανήλικοι. Να σημειωθεί ότι στην απάντηση που εστάλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλούνταν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο η ευρωπαϊκή όριζε το ελληνικό δημόσιο υπεύθυνο για την κατανομή των δικαιωμάτων και το ελληνικό δημόσιο αντίστοιχα είχε παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αφαίρεση δικαιωμάτων – βοσκότοπου
Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν ο Θανάσης προσπάθησε να φτιάξει μία κτηνοτροφική μονάδα, με άδειες για βοσκότοπους, μελέτες κι ότι χρειάζονταν. Το 2022 έλαβε δικαιώματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο απροειδοποίητα το 2023 χωρίς καμία ειδοποίηση και αιτιολογίας από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ απενεργοποιήθηκαν τα δικαιώματα που του είχαν δοθεί με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται οι ενισχύσεις και σαν να μην έφθανε αυτό, αφαιρέθηκε ο βοσκότοπος που είχε παραχωρηθεί στον Θανάση ενώ υπήρχε ζωικό κεφάλαιο κι αφαιρέθηκαν και τα οικολογικά σχήματα. Τον Μάιο του 2024 ο νονός του επανήλθε με νέα επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβει την απάντηση σχεδόν δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2024, ότι έγιναν διασταυρωτικοί έλεγχοι σε στοιχεία παρελθόντων ετών και δεν πληροί τα κριτήρια και δεν μπορεί να είναι δικαιούχος δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος, το οποίο μάλιστα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι κακώς του δόθηκε το 2022.
Μετά κι από αυτή την ταλαιπωρία, ο 30χρονος Θανάσης αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα και να μην ξανασχοληθεί με την κτηνοτροφία, καθώς «πληρώνει» την απόφαση της οικογένειάς του όντας ανήλικος για να ζήσει ο ίδιος και τα αδέρφια του και τη γραφειοκρατία η οποία μπροστά σε μία ξεχωριστή περίπτωση κτηνοτρόφου και οικογενειακής περίπτωσης , δε λογαριάζει τίποτα.
Η «Θ» έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία καθώς και την αλληλογραφία του νονού του, ο οποίος τον στηρίζει και βρίσκεται δίπλα του όσο του επιτρέπουν οι οικονομικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις.
Πηγή: e-thessalia.gr