11 C
Trikala
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΛέκκας: Οι καταστροφές στην Θεσσαλία, οι πιο μεγάλες στην σύγχρονη Ελλάδα

Λέκκας: Οι καταστροφές στην Θεσσαλία, οι πιο μεγάλες στην σύγχρονη Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Η αναφορά Μητσοτάκη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο facebook.

Μειώθηκαν οι θάνατοι στη Θεσσαλία από τις αρχές του 2023 μέχρι τον Οκτώβριο

Μείωση των θανάτων καταγράφηκε στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από αρχές του έτους μέχρι τον Οκτώβριο (2/1/2023 – 1/10/2023).

Πλειστηριασμοί: Εξάμηνη αναστολή για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Τι προβλέπει απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ημ/νια:

Μπορεί οι επιστήμονες να θεωρούσαν ότι κάπου στο 2040 θα βιώναμε την κλιματική κρίση, ωστόσο την βιώνουμε πολύ πιο πριν, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο 21ο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, με κεντρικό θέμα «Break the Barriers».

Με αφορμή το ζήτημα προς συζήτηση, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των φυσικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια και έχουν ξεκινήσει να γίνονται αρκετές δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

«Έχουμε ήδη σωρεία καταστροφικών γεγονότων»

Όπως είπε συγκεκριμένα, «παλαιότερα θεωρούσαμε ότι το 2040 θα βιώναμε την κλιματική κρίση, όμως την βιώνουμε πιο πριν, έχουμε ήδη σωρεία καταστροφικών γεγονότων.

Αυτά χωρίζονται σε γεωδυναμικά όπως οι σεισμοί, τα τσουνάμι, και τα ηφαίστεια και υδρομετεωρολογικά όπως οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Αυτές οι δύο κατηγορίες συμπλέκονται μεταξύ τους και καταστρέφουν περιοχές».

Διαφήμιση

Σύνδεση καταστροφικών γεγονότων και φυσικών φαινομένων

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κλιματική κρίση είναι κάτι πολύπλοκο και όπου εμφανίζονται καταστροφικά γεγονότα και φυσικά φαινόμενα συνδέονται και με τις ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς αυτά μπορούν να επιφέρουν και άλλες κρίσεις, όπως πχ η μετανάστευση. Συμπλήρωσε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 400 εκατ. μετανάστες μέχρι το 2030 σε όλο τον κόσμο, λόγω και των φυσικών καταστροφών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, η διαχείριση των κρίσεων προϋποθέτει πρόληψη και ετοιμότητα, ακολούθως έγκαιρη επέμβαση και έρχεται στο τέλος η ανάκαμψη, με τον ίδιο να προσθέτει, επί τη ευκαιρία, ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία ήταν ίσως οι μεγαλύτερες που συνέβησαν στη σύγχρονη Ελλάδα.

in.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen