back to top
23.2 C
Trikala
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜ. Κοντοτόλη: Αύξηση των εισακτέων στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)

Μ. Κοντοτόλη: Αύξηση των εισακτέων στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)

Σχετικά Άρθρα

“Λευκή απεργία” των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή – Παρούσα η Κοντοτόλη

H απουσία βουλευτών από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει με τον...

Μαρίνα Κοντοτόλη: Απαράδεκτες καθυστερήσεις ενόψει χειμώνα, σε κίνδυνο οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου

Ζητούν άμεσες ενέργειες με σκοπό την προστασία των πρανών, ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτησίες ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Παρέμβαση της Μαρίνας Κοντοτόλη στην Βουλή για τα προβλήματα των Τρικάλων, της Φαρκαδόνας και της Θεσσαλίας

Παρέμβαση της Μαρίνας Κοντοτόλη στην ολομέλεια της Βουλής, για τα προβλήματα των Τρικάλων, της Φαρκαδόνας και της Θεσσαλίας

Ημ/νια:

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, με Αναφορά που κατατέθηκε σήμερα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τα αιτήματα του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) Ν. Τρικάλων, σχετικά με την ανάγκη αύξησης των εισακτέων στη ΣΜΥ και να μπορέσουν να καλυφθούν οι κενές θέσεις μέσω της παροχής κινήτρων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) την τελευταία δεκαετία υπάρχει μεγάλη αύξηση των κενών θέσεων στη ΣΜΥ, εξαιτίας της ΕΒΕ. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να καλυφθούν οι 105 κενές θέσεις ή να υπάρξει αύξηση 105 θέσεων το 2024. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών και να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να υπάρξει ανέγερση κατοικιών.
Στο πλαίσιο παροχής κινήτρων, είναι και η θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου, με κατώτατο μισθό τα 1000 ευρώ για μόνιμο λοχία και σχέδιο νόμου για να καταστεί εφικτή η ένταξη στην ανώτατη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος, απαραίτητο κρίνεται ένα νομικό πλαίσιο για ίση μεταχείριση όλων των αποφοίτων ΣΜΥ σε ότι αφορά τη βαθμολογική τους εξέλιξη.
Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
 
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για:
1.       Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
 
ΘΕΜΑ: «Αύξηση των εισακτέων στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), κάλυψη των κενών θέσεων και δημιουργία παροχής κινήτρων, ζητά ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ)».
Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το από 17/10/2023 Υπόμνημα του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) Ν. Τρικάλων, το καταθέτει ως Αναφορά, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματα που θέτουν, ώστε να υπάρξει αύξηση των εισακτέων στη ΣΜΥ και να μπορέσουν να καλυφθούν οι κενές θέσεις μέσω της παροχής κινήτρων.
Στο Υπόμνημά του ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) Ν. Τρικάλων, επισημαίνει μεταξύ άλλων:
·         Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μείωση των εισακτέων στη ΣΜΥ. Εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δημιουργήθηκαν αρκετές κενές θέσεις. Είναι αναγκαίο να αναπληρωθούν άμεσα οι 105 κενές θέσεις που προέκυψαν. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να υπάρξει αύξηση 105 θέσεων το έτος 2024.
·         Υλοποίηση ενός προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, με σκοπό την ανέγερση κατοικιών.
·         Θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου που θα ενισχύει τις απολαβές των χαμηλόβαθμων νεοεισρεχόμενων στελεχών ΣΜΥ, με αρχικό μισθό που θα φτάνει τα 1000 ευρώ για Μόνιμο Λοχία.
·         Κατάθεση ενός σχεδίου νόμου στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις που θα καταστήσουν εφικτή την ένταξη στην ανώτατη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
·         Νομικό πλαίσιο για ίση μεταχείριση όλων των αποφοίτων ΣΜΥ σε ότι έχει να κάνει με τη βαθμολογική τους εξέλιξη.
 
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2023
Ακολουθεί το Υπόμνημα του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) Ν. Τρικάλων.
Η καταθέτουσα Βουλευτής,
Κοντοτόλη Μαρίνα
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Ως ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών)  διαπιστώσαμε ότι λόγο και των μνημονιακών δεσμεύσεων υπήρχε μείωση των εισακτέων στην ΣΜΥ «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών» την τελευταία δεκαετία. Επιπρόσθετα με την εισαγωγή της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής «ΕΒΕ» παρατηρήθηκε  το φαινόμενο της δημιουργίας κενών θέσεων λόγω  μειωμένου ενδιαφέροντος.
Οι διαπιστώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις αποστρατείες αλλά και τις εθελούσιες εξόδους (αιτήσεις παραιτήσεως) στελεχών ,έχουν επιφέρει μια σημαντική μείωση του προσωπικού προερχόμενων από την ΣΜΥ στο Στρατό Ξηράς.
Η μείωση αυτή εφόσον συνεχιστεί θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα όχι μόνο στην κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων αλλά και στο ΜΤΣ .Όλο και λιγότεροι θα πρέπει να καλύπτουν την απρόσκοπτη ανατροφοδότηση του ΜΤΣ ώστε αυτό να μπορεί να χορηγήσει στο ίδιο ύψος τα μερίσματα των εν αποστρατεία στελεχών καθώς και μια σειρά επιδομάτων.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εισακτέοι σπουδαστές ανά έτος, πριν την εποχή των μνημονιακών δεσμεύσεων, ξεπερνούσαν κάποιες χρονιές και τον αριθμό 350. Τώρα ο αριθμός αυτών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.
Ειδικά την φετινή χρονιά, εκτός των άλλων προέκυψαν λόγω ΕΒΕ, 105 κενές στα «Όπλα», που δεν αναπληρώθηκαν. Διαπιστώσαμε επίσης μια μείωση του ενδιαφέροντος των νέων για την ΣΜΥ σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για αντίστοιχες σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ως «Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών» πιστεύουμε ότι η βελτίωση του ενδιαφέροντος θα έρθει μέσα από την επίλυση χρόνιων παθογενειών που αφορούν ζητήματα οικονομικά, βαθμολογικής εξέλιξης ,στέγασης και αναβάθμισης της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό σας και με απολύτως θετική προαίρεση, η παρούσα παρέμβαση στοχεύει στο να αναδείξει όλες εκείνες τις, μη εμφανείς ίσως εξαρχής, παραμέτρους που διέπουν συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή, με την οριστική αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν στο παρελθόν λόγο και της οικονομικής δυσπραγίας που περιήλθε η χώρα μας, και να αναληφθούν οι απαραίτητες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε:
·Να βρεθεί λύση αρχικά, για άμεση αναπλήρωση των 105 κενών θέσεων που προέκυψαν στη ΣΜΥ λόγω της «ΕΒΕ». Εάν αυτό δεν σταθεί ικανό να υπάρχει αρχικά αύξηση κατά 105 θέσεις για το έτος 2024.
·Θεσμοθέτηση της αύξησης των εισακτέων στην ΣΜΥ στα πριν του μνημονίου επίπεδα.
·Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών αλλά και χορήγησης χαμηλότοκων δανείων για ανέγερση κατοικιών με αναζήτηση κονδυλίων ακόμη και από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εξετάζοντας όλες τις ευκαιρίες που παρέχονται από το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής της Ε.Ε «Εξάλειψη Αστεγίας έως το 2030».
·Εξέταση και θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με ενίσχυση των απολαβών των χαμηλόβαθμων νεοεισερχόμενων στελεχών αποφοίτων ΣΜΥ με αρχικό καταβαλλόμενο μισθό που θα αγγίζει τα 1000 ευρώ για τον Μόνιμο Λοχία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος ζωής(ειδικά στην αύξηση των ενοικίων που την τελευταία 5ετιά αγγίζει το 40%) .
·Εναρμονισμό της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι σπουδαστές της ΣΜΥ με ότι ισχύει στις αντίστοιχες των ΣΑ.
·Κατάθεση σχεδίου νόμου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας της ΣΜΥ (πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού με δημιουργία κοσμητείας κτλ) ώστε να ενταχθούν στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως προβλέφθηκε για τα τριετής φοίτησης κολέγια. Λαμβάνοντας υπόψη πάντα και την « Διακήρυξη της Μπολόνια», όπως έχει εξελιχθεί και διαμορφωθεί ως σήμερα. Εκεί ορίζεται ότι ο βασικός προπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών (bachelor) θα χορηγείται ύστερα από σπουδές
διάρκειας 3 ετών.
·Τροποποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά την βαθμολογική εξέλιξη , που θα βασίζεται στην ίση μεταχείριση όλων των αποφοίτων ΣΜΥ, που δεν θα δημιουργεί εσωστρέφεια και αποφοίτους δύο ταχυτήτων.
Αναμένοντας την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών από εσάς με δέσμευση και κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2024 παραμένουμε στην διάθεση σας για περεταίρω ανάλυση των θέσεων μας.
Με εκτίμηση
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
(ΣΑΣΜΥ)​

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis