Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αναφορικά με την τεράστια καταστροφή -οικολογική, αλλά και επιχειρηματική- στα νερά της Μαγνησίας και το «νεκροταφείο ψαριών» στον Παγασητικό και στον ποταμό Ξηριά.
Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής βρέθηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά από συζήτηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έθεσαν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στη συζήτηση που σημειώθηκε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας αφού ενημέρωσε τους περιφερειακούς συμβούλου για την εξέλιξη της διαδικασίας κάλεσε το σώμα να προχωρήσει σε δημιουργία ψηφίσματος. Στην αντίπερα όχθη, σκληρή κριτική και ανάληψη ευθυνών ζήτησε η αντιπολίτευση από την περιφερειακή Αρχή για την μεγάλη καταστροφή που υπέστη η περιοχή.
Ενημέρωση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ξεκίνησε με την ενημέρωση του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα προς το σώμα, σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφορικά με το θέμα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό από τη λίμνη Κάρλα.
Ο κ. Κουρέτας έκανε αναφορά και στο πόρισμα της εισαγγελίας Βόλου, που συμφωνεί με τις ενέργειες της περιφέρειας αναφορικά με το κλείσιμο του θυροφράγματος στην περιοχή της λίμνης Κάρλας.
Ενώ παρουσίασε σε χάρτη την κατεύθυνση των νερών, ενώ έκανε αναφορά και στο αντλιοστάσιο της Πέτρας που δεν λειτουργούσε, καθώς ήταν μη προσβάσιμο το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των ζημιών.
«Κανένα σχέδιο αποστράγγισης της λίμνης Κάρλας»
«Δεν έχετε κανένα σχέδιο αναφορικά με το σχέδιο αποστράγγισης της λίμνης Κάρλας και γι’ αυτό φτάσαμε έως εδώ. Θα μπορούσατε να κάνετε πολλά πράγματα, αλλά εμείς φτάσαμε στο σημείο να κοιτάμε τον καιρό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Αγοραστός.
Παράλληλα, κατηγόρησε την περιφερειακή Αρχή για καθυστέρηση των ενεργειών τη στιγμή που οι πολίτες, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά για νεκρά ψάρια. «Θεωρώ πως το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.
«Δεν υπάρχει απαγόρευση…»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε πολίτης, κάτοικος της περιοχής των Αλυκών, όπου ζήτησε ξεκάθαρες εξηγήσεις από τον κ. Κουρέτα, καθώς δεν απαντήθηκε για ποιο λόγο συνέβη αυτή η καταστροφή, ενώ δεν παρουσιάζεται κι ένα σχέδιο έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και η δυσφήμηση που έχει υποστεί η περιοχή.
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν αναφέρετε πουθενά ότι υπάρχει απαγόρευση κλεισίματος τους θυροφράγματος σε περίοδο πλημμυρικών φαινομένων -όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας- καλώντας ακόμα μία φορά τον περιφερειάρχη να παρουσιάσει ένα αναλυτικά σχέδιο.
Αποζημιώσεις και… δυσφήμηση
«Πρέπει να αποζημιωθούν για την κατάσταση αυτή, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Εμείς βλέπουμε ένα έγκλημα που έγινε στο περιβάλλον και παράλληλα ένα πινγκ-πονγκ μεταξή της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Δήμο Βόλου», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές.
Παράλληλα, ζήτησε να μάθει ποιος θα ενημερώσει για τη μόλυνση στον Παγασητικό, αλλά και στην περιοχή από τα νερά που υποχώρησαν από την λίμνη Κάρλα.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής των «Ενωμένων Θεσσαλών», Ελευθερία Τζανακούλη τόνισε σε έντονο ύφος ότι, γινόμαστε μονίμως ρεζίλι. Είναι κακή διαφήμιση για τη Θεσσαλία. Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της περιοχής κι εμείς σας ακούμε να τσακώνεστε», εξήγησε η ίδια.
Η διαδικασία της ενημέρωσης του περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε με αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους να καταθέτουν τις απόψεις και τις ερωτήσεις του και την περιφερειακή Αρχή να δίνει απαντήσεις.