back to top
28.8 C
Trikala
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μηχανογραφικό 2024: Ξεκινά η υποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικά Άρθρα

Το χωριό της Καρδίτσας που είναι ότι χρειάζεσαι για να ξεφύγεις

Μερικά μέρη στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά...

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Συναγερμός σήμανε στον Έβρο, στην περιοχή του Σουφλίου, καθώς άγνωστοι που...

Hi tech παζαράκι στη Φαρκαδόνα από Καραμάνο και e-trikala

Το παζαράκι της  Φαρκαδόνας αποτελεί πια θεσμό, καθώς  η σκυτάλη της...

Ημ/νια:

Ξεκινά από σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου η υποβολή του Μηχανογραφικού από τους υποψήφιους των Πανελληνίων 2024 στην ειδική πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr.

Η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν τις σχολές που επιθυμούν για 10 ημέρες, έως την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.

Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέξουν είτε το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν, να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν προσωρινά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του.

Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνο τα τμήματα για τα οποία πληρούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), συμπεριλαμβανομένων των Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, όπου απαιτείται.

Μετά την τελική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας υποβολής, αλλά μόνο μέσω του σχολείου τους.

Τι ισχύει με το Παράλληλο Μηχανογραφικό 2024

Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων οι οποίοι δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια ή πρόκειται σύμφωνα με τους βαθμούς τους να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ που δεν τους ενδιαφέρει ή δεν έχει σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές να δείξουν ενδιαφέρον για το Παράλληλο Μηχανογραφικό και μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ).

Οι ειδικότητες έχουν ήδη δημοσιευτεί για όλα τα ΙΕΚ της χώρας και οι υποψήφιοι μπορούν να τις δουν και να επιλέξουν ότι τους αρέσει περισσότερο. Το Παράλληλο Μηχανογραφικό θα κατατεθεί μαζί με το «κανονικό» για τα πανεπιστήμια και στις ίδιες προθεσμίες.

Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον «Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Β’ 5837/2021) όπως ισχύει.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2024.

Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στις Σ.Α.Ε.Κ.

Πώς γίνεται η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Εκτός από την έρευνα για τις σχολές και τα προγράμματα σπουδών, τι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι υποψήφιοι; Υπάρχουν κάποιες σχολές ή τμήματα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς; Ποιες είναι αυτές; Τι επιλογές προσφέρει το Παράλληλο Μηχανογραφικό;

Για την απάντηση των ερωτημάτων αυτών, που απασχολούν συχνά τους υποψηφίους και τους γονείς τους, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διευθύντρια του Εργαστηρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου και οι επιστημονικές συνεργάτιδες του Εργαστηρίου, εξειδικευμένες σύμβουλοι σταδιοδρομίας Αναστασία Βρεττού, Ασπασία Καραβία, Πηνελόπη Μπέλκη, Ολυμπία Χαϊδεμενάκη, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους.

5+1 συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Η διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι ένα «κρίσιμο βήμα», σύμφωνα με τις ειδικούς και απαιτεί προσεκτική σκέψη και σχεδιασμό. Αυτό που έχουν οι περισσότεροι κατά νου, είναι να γίνεται η επιλογή βάσει ενδιαφερόντων και συνολικών μορίων. Δεν αρκεί αυτό, όμως, καθώς η διαδικασία (θα πρέπει να) είναι πιο σύνθετη.

Η πρώτη και βασική συμβουλή για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι να γίνει εκτενής έρευνα από τους υποψηφίους για τις σχολές και τα προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν.

Η έρευνα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα μαθήματα, τις απαιτήσεις και τις επαγγελματικές προοπτικές κάθε σχολής ή τμήματος. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, «αυτό θα τους βοηθήσει από τη μία να προετοιμαστούν καλύτερα για τις απαιτήσεις της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και από την άλλη να εξασφαλίσουν την εναρμόνιση των επιλογών τους με τους ακαδημαϊκούς στόχους τους».

Οι υποψήφιοι, όμως, θα πρέπει να διατηρήσουν μια ευέλικτη στάση και να είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές επιλογές σπουδών, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, σύμφωνα με τις ίδιες.

Πέραν αυτού, λοιπόν, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Να βρουν χρόνο και θάρρος ν’ ακούσουν την εσωτερική τους φωνή, μετά από τον καταιγισμό συμβουλών και εμπειριών που θα θελήσουν να μοιραστούν οι σημαντικοί και οι λιγότερο σημαντικοί άνθρωποι μαζί τους
  • Να μελετήσουν το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που τους φαίνονται ενδιαφέρουσες, για έχουν αντικειμενική ενημέρωση, μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα
  • Να είναι διατεθειμένοι ν’ αναλάβουν το (υπολογισμένο) ρίσκο της επιλογής τους. Να θυμούνται ότι τέλεια απόφαση δεν υπάρχει κι η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης είναι μια αξιοζήλευτη δεξιότητα προσωπικότητας.
  • Να ιεραρχήσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους και όχι τα μόρια. Σημασία έχει να τους αρέσει αυτό που σπουδάζουν.
  • Να επιλέξουν τις σχολές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν. Συχνά οι υποψήφιοι παρασύρονται και χρησιμοποιούν τη βάση εισαγωγής σε μια σχολή ως κριτήριο για την αξία της, κάτι που, όπως ανέφεραν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, δεν ισχύει.

Τομείς με προβάδισμα στην απασχολησιμότητα

Σύμφωνα με τις συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, «για τον καθένα ξεχωριστά υπάρχουν σχολές-“διαμάντια”, καθώς -όπως επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα- όταν κάποιος αγαπά αυτό που κάνει, το κάνει καλά, ξεπερνά τα όποια εμπόδια και, τελικά, αναδεικνύεται αργά ή γρήγορα στην αγορά εργασίας».

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι τομείς της πληροφορικής, της περίθαλψης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης, του τουρισμού και της ναυτιλίας, φαίνεται να έχουν κάποιο προβάδισμα στην απασχολησιμότητα.

Αναλυτικότερα:

  • Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: Τμήματα Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών παρουσιάζουν υψηλές προοπτικές, λόγω της συνεχούς τεχνολογικής προόδου και της ζήτησης για ειδικούς στον τομέα αυτό.
  • Επιστήμες Υγείας: Τμήματα Ιατρικής, Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση, ιδίως λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ιατρικές υπηρεσίες και έρευνα.
  • Οικονομικές και Διοικητικές Επιστήμες: Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Επιστημών και Λογιστικής παραμένουν δημοφιλή, καθώς οι γνώσεις αυτές είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, από εδώ και πέρα, οι σχολές Πληροφορικής, Ναυτιλιακών σπουδών, τμήματα Γεωπονίας, τμήματα νομικών σπουδών, τμήματα μηχανικών, τμήματα ιατρικής αλλά και τμήματα διοίκησης αναμένεται να είναι στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, αφού τα «πράσινα» επαγγέλματα αρχίζουν να γίνονται περιζήτητα και οι πιο… «πράσινες» επαγγελματικές επιλογές κερδίζουν έδαφος (Αργυροπούλου Κ., κ.α., 2023).

Πιο συγκεκριμένα, στα «πράσινα» επαγγέλματα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: μηχανικοί περιβάλλοντος, γεωλόγοι, υδρολόγοι ή ειδικοί στη μελέτη της ατμόσφαιρας, σχεδιαστές «έξυπνων» σπιτιών ή και «έξυπνων» πόλεων, γεωργοί υδροπονιών/βιολογικών καλλιεργειών, ειδικοί υφασμάτων και χρωμάτων, τεχνικοί εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, χειριστές εγκαταστάσεων ανακύκλωσης υλικών/ συντήρησης φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων.

Επιπλέον, νέες, εναλλακτικές, «πράσινες» διαδρομές μπορούν να θεωρηθούν, για παράδειγμα, νομικοί για θέματα οικολογικής προστασίας, εικαστικοί με μη-τοξικά υλικά, πρεσβευτές κλιματικής προστασίας, επιστήμονες ειδικευμένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικοί στην περιβαλλοντική ανάπτυξη, σύμβουλοι βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

«Η επαγγελματική επιτυχία δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από τη φοίτηση και μόνο σε μια σχολή», ξεκαθάρισαν οι σύμβουλοι του Εργαστηρίου. «Η επαγγελματική επιτυχία συχνά εξαρτάται από προσωπικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η επικοινωνία, η ηγεσία και η ικανότητα εργασίας σε ομάδα. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή γνώση», επεσήμαναν.

Η επιλογή του Παράλληλου Μηχανογραφικού

Το Παράλληλο Μηχανογραφικό αποτελεί μία πρόσθετη, εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν καταφέρουν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ και αφορά στην εισαγωγή στις δημόσιες ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – πρώην Δημόσια ΙΕΚ).

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν παράλληλα με το Μηχανογραφικό Δελτίο για τα ΑΕΙ, το Παράλληλο Μηχανογραφικό, επιλέγοντας την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει και διεκδικώντας μία θέση στις ΣΑΕΚ μόνο με το βαθμό του απολυτηρίου τους.

Το Παράλληλο Μηχανογραφικό προσφέρει πολλές επιλογές επαγγελματικής κατάρτισης πέραν αυτών του βασικού μηχανογραφικού, ωστόσο, υπάρχουν και παραπλήσιες επιλογές που έχουν έναν πιο πρακτικό ή βοηθητικό χαρακτήρα, σύμφωνα με την κα. Αργυροπούλου και τις συνεργάτιδες της. Με την παροχή της δυνατότητας κατατακτήριων εξετάσεων σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και τη λήψη της σχετικής πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, τα δημόσια ΙΕΚ αποτελούν μια ακόμα επιλογή, ειδικά γι’ αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούν κάτι διαφορετικό ή θέλουν να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis