back to top
37 C
Trikala
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜήνυση – κόλαφος κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Κων....

Μήνυση – κόλαφος κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Κων. Αγοραστού, δημάρχων και δασαρχείου για τις πλημμύρες

Σχετικά Άρθρα

Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε και δάγκωσε ηλικιωμένη στην Πύλη

  Ένα αδέσποτο  σκυλί επιτέθηκε σε ηλικιωμένη γυναίκα στην Πύλη Το...

Ομόφωνο “ΟΧΙ” από τους δήμους Μετεώρων και Πύλης για αιολικά πάρκα

Σε ανακοίνωση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Πύλης και του...

Ημ/νια:

Την ποινική δίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, των δημάρχων παρακάρλιων κοινοτήτων και των υπευθύνων του δασαρχείου, ζητούν δύο Βολιώτες, ιδιοκτήτες κτημάτων στις παρακάρλιες κοινότητες, με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν χθες στα δικαστήρια του Βόλου.

Η μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνει στοιχεία που συλλέχτηκαν τους τελευταίους μήνες, με βάση τα οποία οι θιγόμενοι κτηματίες ζητούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των παραπάνω, διότι «εξαιτίας δικών τους εντολών αλλά και παραλείψεων έγινε διάρρηξη των αναχωμάτων στην Καρδίτσα και στη Γυρτώνη για εκτροπή των υδάτων και πλημμυρισμό της περιοχής της Κάρλας, δια μέσω των νερών του Πηνείου, με αποτέλεσμα να «βυθιστούν κάτω από το νερό και να χαθούν οι περιουσίες τους».

Η μηνυτήρια αναφορά συνοδεύεται από έναν φάκελο με συγκλονιστικά στοιχεία, πάνω στα οποία βασίζεται η επιχειρηματολογία των μηνυτών, που από τη μία στιγμή στην άλλη είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, όχι λόγω αυτών καθ’ αυτών των καιρικών φαινομένων, αλλά εξαιτίας των χειρισμών που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Κάρλα και τεράστιες εκτάσεις με δυναμικές καλλιέργειες να αφανιστούν, καθώς ακόμη παραμένουν μέσα στο νερό και είναι αδύνατο να γίνει αποκατάσταση.

Η πρώτη μηνύτρια είναι ιδιοκτήτρια 18.700 στρεμμάτων με φυστικιές. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της Λάρισας και του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας, επί της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της λίμνης. Από τις πράξεις και παραλείψεις των μηνυομένων το συνολικό κόστος της ζημίας που υπέστη η ίδια ανέρχεται στο ποσό των 153.070,99€, ευρώ.

Ο δεύτερος μηνυτής είναι ιδιοκτήτης έκτασης 40. 729,00τ.μ,. Μέχρι σήμερα το αγροτεμάχιό του είναι καλυμμένο από νερό, δεν είναι εφικτό να καλλιεργηθεί, ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί, «καθώς και το νερό να απομακρυνθεί στο μέλλον, τα ιζήματα λάσπης που έχουν καθιζήσει έχουν καταστήσει αυτό πλέον μη καλλιεργήσιμο. Ο δε χρόνος αποκατάστασης ανέρχεται άνω των 10 ετών, έχοντας καταστήσει ουσιαστικά αυτό “άχρηστο”».

Ο μηνυτής αναφέρει επίσης ότι πριν την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου στην Κάρλα είχε βάλει πωλητήριο στο συγκεκριμένο κτήμα έναντι του ποσού των 100.000€. Μετά όμως από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κάθε σκέψη αγοροπωλησίας έχει πλέον απομακρυνθεί, προκαλώντας του μεγάλη οικονομική ζημιά.

Τα στοιχεία… που προσκομίστηκαν στη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τους μηνυτές που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Βόλου φωτογραφικό υλικό, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Κάρλας, τα κτήματα δεν υφίστανται πλέον καθώς ολοκληρωτικά έχουν καλυφθεί από τα νερά, που μέχρι και σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένα στη λεκάνη της Κάρλας και καταγγέλλεται πως τα νερά διοχετεύτηκαν στα κτήματα μέσω εντολών από την περιοχή της Γυρτώνης και δια μέσω της γέφυρας στο Ασμάκι οδεύτηκαν και έτσι κατέκλυσαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μέχρι και το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου.

«Η καταστροφή που υποστήκαμε- λένε χαρακτηριστικά οι μηνυτές- δεν είναι αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου, που εκδηλώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 6-9 Σεπτεμβρίου, αλλά πράξεων και κυρίως παραλείψεων των μηνυομένων, τόσο πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με την παράλειψη κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και κατά και μετά την εκδήλωση του φαινομένου, που δεν αντιμετωπίσθηκε ως θα έπρεπε, τόσο σύμφωνα με τα εκπονούμενα σχέδια επικινδυνότητας του 2018 για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας όσο και με το σχέδιο Δάρδανος. Η περιοχή μας δεν πλημμύρισε από τα όμβρια ύδατα που επέπεσαν επί τόπου, αλλά από τα ύδατα που οδεύτηκαν στην περιοχή μας, προκειμένω να μην πλημμυρίσει η περιοχή της Λάρισας, από τα νερά του Πηνειού».

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ακόμη πως «η περιοχή του Στεφανοβικείου, Κιλελέρ, Νίκαιας και του Ριζομύλου επλήγη από την πρόσφατη θεομηνία DANIEL, όχι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, αλλά ένεκα των πράξεων και των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων, κυρίως της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Δημοσίου, που εάν δεν είχαν λάβει χώρα οι πράξεις ή δεν υπήρχαν οι παραλείψεις, παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, στην περιοχή, δεν θα είχε εκδηλωθεί το πλημμυρικό φαινόμενο».

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν οι μηνυτές «δεν υπήρχε συντονισμός των αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων ειδικά στην περίπτωση πλημμυρισμού της περιοχής γύρω από τη λίμνη Κάρλα» και επικαλούμενοι απόψεις ειδικών λένε πως τα νερά θα έπρεπε μέσω του Πηνειού να οδευτούν στο Αιγαίο» ενώ «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη διάνοιξη των θυρών διοχέτευσης των υδάτων από τη Λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο, από τα θυροφράγματα, που κι αυτά όπως αποδείχθηκε δεν επαρκούσαν για την παροχή των υδάτων λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού τους, με μικρές διατομές».

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως «δεν υπήρχε καμία εφαρμογή των προτεινόμενων μελετών, προγραμματισμός και υλοποίηση τεχνικών έργων και συντήρηση των υφισταμένων καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, είτε λόγω μη συνεδρίασης των θεσμοθετημένων συντονιστικών οργάνων για την αντιμετώπιση της κρίσης, είτε λόγω μη επακριβούς γνώσης των σχεδίων αυτών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε ιδιώτης, δημόσιος φορέας και φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι), να δράσει μεμονωμένα και αποσπασματικά, και όχι βάση ενός οργανωμένο σχεδίου, διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού από τους αρμοδίους φορείς που ήταν εξαφανισμένοι».

Τέλος, επισημαίνεται πως «ενώ υπήρχε έγκαιρη ειδοποίηση για την ένταση του φαινομένου από τα δελτία καιρού, δεν υπήρχε η ανάλογη ετοιμότητα. Η εκπόνηση και η έγκριση σχεδίων για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας ήδη από το έτος 2018 και για την περιοχή της Θεσσαλίας δεν λήφθηκαν υπόψιν και δεν υπήρχε ο προγραμματισμός έργων αντιμετώπισης φαινομένων πλημμύρας, παρά την εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων μικρότερης κλίμακας και έντασης το έτος 2020 με τον ΙΑΝΟ. Τότε υπήρχαν οι επισημάνσεις των επιστημόνων, που αγνοήθηκαν, για πρόκληση παρόμοιων φαινομένων λόγω της μεταβολής και αναμόρφωσης του τοπίου»

Πηγή: taxydromos.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis