Η Μαρία Πατσιά ξεκίνησε την πορεία της ως πολιτικός μηχανικός. Κάπου όμως στην πορεία προέκυψε η μαγειρική από μία διαφορετική οπτική γωνία.
Η ενασχόληση υπήρχε ήδη, απλά αυτή εξελίχθηκε και πλέον η Miss Tasty κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο και μεταδίδει το πάθος της για τη Μαγειρική και τη Ζαχαροπλαστική μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας, τα social media αλλά και το πρώτο της βιβλίο! (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιος).
Βέβαια, ευκαιρίας δοθείσης αναφέρεται και στις ιδιαιτερότητες της περιόδου της Αποκριάς διατροφικά, συμπληρώνοντας ότι οι ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής μπορούν να είναι εξίσου γευστικές με όλες τις υπόλοιπες!
Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης
Αρχικά θέλουμε να μας πείτε δυο λόγια για το πώς προέκυψε το «Miss Tasty» και η ενασχόληση με τη μαγειρική. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε και με τη διαδικτυακή προβολή της δραστηριοποίησή σας;
Προέκυψε εντελώς τυχαία στη ζωή μου. Στο πλαίσιο της εκτόνωσης της δημιουργικότητάς μου σαν νέα μαμά αναρτούσα στο προσωπικό μου προφίλ τις καθημερινές δημιουργίες στην κουζίνα μου, πριν από έξι χρόνια. Τότε ξεκίνησα να δίνω τις συνταγές μου σε ένα site και μετά από δύο χρόνια δημιούργησα το δικό μου site www.misstasty.gr και φυσικά «γεννήθηκε» η Miss Tasty (βλέπε social @misstastygr).
Ξεκινήσατε ως πολιτικός μηχανικός και εξελιχθήκατε στη Miss Tasty των γεύσεων! Βρίσκετε ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο τομείς;
Ναι, είμαι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με δύο μεταπτυχιακά στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία που έγιναν και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο.
Η σύνθεση και η δημιουργία είναι οι λέξεις-κλειδιά γι’ αυτά τα δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα. Συνθέτεις υλικά για να έχεις μία δημιουργία και στους δύο αυτούς τομείς.
Η εμπειρία στη σύνθεση των υλικών και στον μηχανικό αλλά και στη Ζαχαροπλαστική παίζει σημαντικό ρόλο.
Θεωρείτε ότι θα πρέπει να μένουν οι συνταγές ως έχουν, ή μπορούμε να τις «πειράζουμε» για την εξέλιξη των πιάτων;
Είμαστε από τους λαούς με σπουδαία παράδοση και ιστορία στη γαστρονομία. Η κάθε περιοχή της χώρας μας έχει δικές τις παραδοσιακές συνταγές που συνδέονται στενά με τα ήθη και έθιμα του τόπου.
Όλα αυτά απαιτούν τον αντίστοιχο σεβασμό κυρίως γιατί είναι χρέος μας να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, που περιλαμβάνει φυσικά και τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές που τη συνοδεύουν.
Ωστόσο, είναι θετικό σπουδαίοι και καταξιωμένοι σεφ αλλά και η κάθε μαγείρισσα στην καθημερινότητά της να προσθέτει κάτι σε μια παραδοσιακή συνταγή και να δημιουργείται μια νέα πιο σύγχρονη και πιο κοντά στις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η Θεσσαλία είναι μία από τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Κάνουν τη διαφορά οι πρώτες ύλες που προσφέρει στη μαγειρική;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα και μάλλον δεν θα είμαι αντικειμενική γιατί αγαπώ πολύ τον τόπο μου και τη Θεσσαλία μας. Θεωρώ ότι ίσως είναι ο πιο ευλογημένος τόπος της χώρας μας. Με τον απέραντο κάμπο της, τους ορεινούς όγκους και τις μαγευτικές ακτές. Όλα αυτά είναι ο λόγος για να παράγονται στη Θεσσαλία μας σπουδαία προϊόντα στον πρωτογενή τομέα αλλά και γαλακτοκομικά, κρασιά και προϊόντα ΠΟΠ.
Φυσικά όλα αυτά τα προϊόντα είναι η βάση της γαστρονομίας που περνά από γενιά σε γενιά. Αυτά τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας και μας τα προσφέρει πλουσιοπάροχα είναι η αιτία της δημιουργίας των συνταγών που διαβάζουμε όλοι στα τετράδια της γιαγιάς και της μητέρας μας και οπωσδήποτε αποτελούν έμπνευση για όλους μας.
Θα δούμε στη Θεσσαλία μας ότι κυρίαρχη θέση έχουν οι πίτες μας, με τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Κάθε λογής φρούτα θα δούμε ότι οι παλιές νοικοκυρές τα έφτιαχναν γλυκό του κουταλιού για να περιμένουν μέσα στον κλειστό μπουφέ τον μουσαφίρη που θα έρθει…
Έρχεται η περίοδος της Αποκριάς. Τι την χαρακτηρίζει από γεύσεις και πιάτα;
Με την Αποκριά και όλα τα δρώμενα που τη συνοδεύουν όλες οι αγροτικές, κυρίως περιοχές, γιορτάζουν την αναγέννηση της Φύσης, το μεγάλωμα της ημέρας. Όλες οι τελετουργίες και τα έθιμα έχουν σχέση με τη γονιμοποιό δύναμη της Φύσης που ξυπνά από τον χειμώνα και ετοιμάζεται να δώσει καρπούς. Όπως κάθε εορτασμός με τελετουργικό χαρακτήρα, έτσι και οι Αποκριές έχουν το δικό τους διαιτολόγιο το οποίο διαμορφώνεται από τη θρησκεία μας η οποία μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Σαρακοστή που έρχεται. Κάθε εβδομάδα της Αποκριάς έχει τους δικούς της διατροφικούς κανόνες. Η κάθε περιοχή της χώρες προσαρμόζει αυτούς τους κανόνες, διατηρώντας όμως το γενικό πλαίσιο.
Τα αποκριάτικα χοιροσφάγια και η Τσικνοπέμπτη με την κρεατοφαγία.
Η παράδοση με τις τυρόπιτες λίγο πριν ξεκινήσει η νηστεία, που κάθε περιοχή θα φτιάξει τη δική της τυρόπιτα. Για να φτάσουμε στο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας με τη λαγάνα που απολαμβάνουμε σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ οι Σαρακατσάνες φτιάχνουν την αλμυροκουλούρα, με 5 κουταλιές αλεύρι και 5 κουταλιές νερό, και την έτρωγαν πριν κοιμηθούν για να δουν στον ύπνο τους το γαμπρό. Παραδοσιακά απολαμβάνουμε τον χαλβά και νηστίσιμα γλυκίσματα.
Πόσο ρόλο πιστεύετε ότι έχουν παίξει τα ήθη και τα έθιμα και η θρησκεία στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;
Είμαστε ένας λαός στενά συνδεδεμένος με τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία μας. Το γνωρίζουμε όλοι νομίζω αυτό και το διαπιστώνω και εγώ γιατί από τότε που έχω το site μου και τα social media ο κόσμος στην περ;iοδο της νηστείας μου ζητά συνταγές νηστίσιμες. Αυτός ο κόσμος είναι κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό που ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις μας και την περίοδο της νηστείας. Άλλοι το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους και άλλοι με την ευκαιρίας αυτή για λόγους υγιεινής διατροφής.
Μπορεί μία περίοδος νηστείας να είναι το ίδιο γευστική με μία εορταστική;
Οπωσδήποτε και μπορεί, ξεκάθαρα. Μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδα, όσπρια και ψάρια και θαλασσινά, μόνο γευστική μπορεί να είναι. Φτάνει να γίνεται με φρέσκα προϊόντα και σεβασμό στην εποχικότητα των υλικών αλλά και στη διαχείριση της ώρα στη δημιουργίας μιας συνταγής. Για παράδειγμα ένα φρέσκο ψάρι θέλει τον αντίστοιχο χρόνο ψησίματος, αν το ψήσουμε το διπλάσιο απλά θα το καταστρέψουμε.
Πείτε μας μερικά πράγματα για το πρώτο σας βιβλίο, τη «Σπιτική Ζαχαροπλαστική»… Τι σας οδήγησε να προχωρήσετε στη συγγραφή του και πώς επιλέξατε τις συνταγές; To επόμενο βήμα σας ποιο θα είναι;
Μετά από τέσσερα χρόνια Miss Tasty και την ύπαρξη των συνταγών στο site μου, αλλά και άλλες που αναρτώ στα social media (@misstastygr) ήρθε η πολύ τιμητική πρόταση από τις Eκδόσεις «Ψυχογιός» για τη δημιουργία ενός βιβλίου ζαχαροπλαστικής.
Μέχρι τότε η αλήθεια είναι ότι μου είχε περάσει η σκέψη αλλά όταν έφτασε η πρόταση από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός» έγινε γρήγορα πράξη ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές ζαχαροπλαστικής που μάλλον ήταν από καιρό έτοιμο στη σκέψη μου και ίσως δεν το είχα καταλάβει, άλλωστε όλα τα πράγματα στη ζωή μας γίνονται πάντα στην ώρα τους και όταν είναι έτοιμα να γίνουν…
Προς το παρόν η σκέψη μου είναι στο βιβλίο μου «Σπιτική Ζαχαροπλαστική» και αφιερώνω εκεί όλο το χρόνο και την ενέργειά μου. Είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει όλες αυτές τις απλές και κλασικές συνταγές που φτιάχνουμε συχνά στο σπίτι σε γιορτές και γενέθλια, που τώρα είναι συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο. Είμαι χαρούμενη και περήφανη γι αυτό γιατί έγινε ένα βιβλίο που θα αγόραζα και εγώ μιας και είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά να διαβάζει συνταγές σε χαρτί. Σκέψεις για παρακάτω υπάρχουν, αλλά ακόμη είναι σκέψεις που δεν μοιράζονται.
Πόσο διαφορετική είναι η ζαχαροπλαστική από τη μαγειρική;
Νομίζω πως η βασική τους διαφορά είναι ότι στη Ζαχαροπλαστική δύσκολα μπορείς να διορθώσεις ένα λάθος ενώ στη Μαγειρική είναι λίγο πιο εύκολο. Η Ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια και πειθαρχία στις ποσότητες και στη διαδικασία της συνταγής, ενώ στη μαγειρική οι κανόνες είναι λίγο πιο ελαστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν πρέπει να τηρούνται.
Πόσο πιο δύσκολη ή εύκολη είναι η σπιτική ζαχαροπλαστική σε σχέση με την επαγγελματική;
Η σπιτική ζαχαροπλαστική το πρώτο που έχει και απαιτεί είναι η φρεσκάδα των πρώτων υλών. Όλοι ετοιμάζουμε στο σπίτι μας το γλυκό ή το κέικ που έχουμε τα υλικά μας από τη μαμά ή από τον κήπο της γιαγιάς. Προσωπικά δεν με πειράζει το κέικ να μην φουσκώσει αρκεί να έχει φρέσκα υλικά, της εποχής και από έναν κήπο που εμπιστεύομαι. Με βάση αυτό, μαγειρεύω κι εγώ και ετοιμάζω το καθημερινό φαγητό και το γλυκό μας στο σπίτι. Αυτό προσπαθώ όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τη Miss Τasty, να δείξουμε πόση αξία έχουν τα προϊόντα του τόπου μας και πόσο απαραίτητο είναι να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας μαγειρική και ζαχαροπλαστική.
Η επαγγελματική κουζίνα έχει εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ποσότητες και την εκτέλεση των συνταγών. Είναι κάτι που δεν το ξέρω, γιατί εγώ φτιάχνω τα γλυκά μου με απλά υλικά που είναι εύκολα για όλους να τα βρουν και να τα διαχειριστούν.
Ρεβίθια σούπα λεμονάτα και πικάντικα
Μερίδες: 4-6
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Σκεύος: 30 cm χύτρα
Τα ρεβίθια σούπα δεν ήταν πότε το αγαπημένο μου φαγητό. Ωστόσο έγραψα τη συνταγή της μαμάς μου στο μπλοκάκι μου αλλά επειδή θέλω ο γιος μου να τρώει τα ρεβίθια σκέφτηκα μια πιο ιδιαίτερη συνταγή για να γίνει απολαυστική μια σούπα θρεπτική μεν αλλά όχι με τόσο ενδιαφέρον. Σας λέω ότι γίνονται υπέροχα έτσι τα ρεβίθια και πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε!
Υλικά
500 γρ ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1/2 κύβο μυρωδικών βιολογικό
Αλάτι και πιπέρι
2 ποτήρια περίπου νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
1 κουτ. της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
2 ½ λεμόνια το χυμό τους
6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα τα ρεβίθια. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό μαζί με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ένα ολόκληρο βράδυ. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε να φύγει το αλάτι.
Ετοιμάζουμε τη σούπα μας. Σε μια χύτρα ρίχνουμε τα ρεβίθια και το νερό. Φροντίζουμε το νερό να είναι 3-4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια των ρεβιθιών στη χύτρα μας. Ξεκινάμε το βρασμό. Αφαιρούμε προσεχτικά όλον τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Δηλαδή το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, τα καρότα που έχουμε τρίψει στο χοντρό τρίφτη, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι και το ξύσμα.
Κλείνουμε τη χύτρα μας και περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε στο 4 την εστία μας (μέτρια φωτιά) και βράζουμε μόλις σηκωθεί η βαλβίδα για 40 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα πολύ προσεχτικά. Προσθέτουμε τη ρίγανη το χυμό από τα λεμόνια και τη μουστάρδα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Απολαμβάνουμε τη σούπα μας ζεστή αλλά και χλιαρή είναι το ίδιο νόστιμη!
Τσάτνεϊ με πιπεριές Φλωρίνης, πετιμέζι και σταφίδες
Μερίδες: 2 βαζάκια περίπου
Χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Σκεύος: 30 cm κατσαρόλα
Μετά από τόσες και τόσες μαρμελάδες είπα να το «ρίξω» στα τσάτνεϊ , άσε που μου αρέσει πολύ αυτή η λέξη. Τελικά, χωρίς να δω κάποια συνταγή, και ξεκινώντας όπως πάντα με το πώς συνδυάζονται τα χρώματα (έτσι συνήθως βγάζω συνδυασμούς γεύσεων) βγήκε κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Το δοκίμασε και Mastechef και μου είπε τη γνώμη του, μόνο αυτό σας λέω!
Υλικά
500 gr πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
500 gr ζάχαρη κοινή
250 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
50 gr σταφίδα μαύρη
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες πετιμέζι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κρέμα μπαλσαμικού πορτοκάλι – λεμόνι
Διαδικασία
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τις πιπεριές, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκάλι.
Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε και αφού βράσει λίγο, με το μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε τις πιπεριές, διατηρώντας κάποια κομμάτια.
Αφήνουμε να βράσει και λίγο πριν δέσει προσθέτουμε τις σταφίδες που από πριν έχουμε μουλιάσει στο νερό, το πετιμέζι, την κρέμα μπαλσαμικού και το λεμόνι.
Ελέγχουμε αν έχει δέσει περίπου 30 λεπτά, αλλά θα το δείτε κιόλας, και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Κάντε τη διπλάσια ποσότητα που σας δίνω γιατί θα σας ενθουσιάσει! Απολαύστε την σε πλατό με τυριά ή δίπλα σε ένα ψητό κρέας, μάλλον λιπαρό.
Περιμένω τις εντυπώσεις σας πάντα…
magnesianews.gr