Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας  πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, στους οποίους παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπλασης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες ανέφερε ότι το master plan ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος υδάτινων πόρων Θεσσαλίας ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής επιπτώσεις για πρωτογενή τομέα.

mitsotakis_thesmiki_foreis6147120-001
mitsotakis_thesmiki_foreis6147121-005

«Για το συγκεκριμένο σχέδιο δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητας πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν πληγείσες περιοχές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «πρέπει να λάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, καθώς η ζημιά μετά από χρόνια θα είναι μη αναστρέψιμη».

«Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να έχουμε μια δραστική επέμβαση στη Θεσσαλία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά «στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων τη Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή».

mitsotakis_thesmiki_foreis6147132-004
mitsotakis_thesmiki_foreis6147168-003

«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων να μην είναι αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρίας που τη συνέταξε.

Αμέσως μετά έλαβε πρώτος το λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ο όποιος τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολύ το επόμενο διάστημα».

«Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90%  των πραγμάτων είναι κοινά», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Όπως ειπώθηκε, η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.

Επίσης όλες οι τοποθετήσεις των δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων είναι σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και ένας εξ αυτών ανέφερε πως «οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι τους».

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας

«Καλή σας μέρα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι. Καλώς ήρθατε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σημερινή -θα έλεγα, πολυαναμενόμενη- συνάντηση και παρουσίαση του master plan το οποίο όπως γνωρίζετε έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA και θα παρουσιάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

Ένα master plan το οποίο ξεπερνά τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

mitsotakis_foreis_thessalia__2_

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες, από οκτώ διαφορετικές ειδικότητες: υδρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν παραπάνω από 15 χιλιάδες ώρες για να «ακτινογραφήσουν» τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις.

mitsotakis_foreis_thessalia24-03-11_0003__dpd8640-001
mitsotakis_foreis_thessalia24-03-11_0004__dpc5421-002

Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μία δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο, δεν είναι μία δουλειά η οποία έγινε σε κάποιο γραφείο, και νομίζω ότι σχεδόν όλοι από εσάς είχατε μία επικοινωνία με τον Μίλτο και με το επιτελείο του.

Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μία μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Δεν είναι, προφανώς, ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις.

mitsotakis_foreis_thessalia__4_

Και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε -από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα Υπουργεία- ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά. Ώστε να μπορέσουμε πράγματι να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μία μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μία ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσής του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξαρχής να αναφερθώ στη διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον “Daniel” για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση -επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη- ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Δεν προτείνει εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει, να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση.

mitsotakis_foreis_thessalia__5_

Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξ αρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας -μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα-, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα -10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν- η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια.

Σταματώ εδώ. Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής: θα κάνει ο Μίλτος την παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω καταρχάς το λόγο στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν. Όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε μια δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα, αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας. Και βέβαια να πω εξ αρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά».

mitsotakis_foreis_thessalia__7_

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο Δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης.

Από την εταιρεία HVA έλαβε μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

4186585
4186591
4186608
4186609