back to top
27.7 C
Trikala
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤοπικάΝέα καταγγελία Ηλιάδη: ΠΙΣΙΝΑ “ΠΑΡΤΥ” του 1.000.000 ευρώ από τη δημοτική Αρχή!

Νέα καταγγελία Ηλιάδη: ΠΙΣΙΝΑ “ΠΑΡΤΥ” του 1.000.000 ευρώ από τη δημοτική Αρχή!

Σχετικά Άρθρα

Ποια χωριά της Θεσσαλίας «κάηκαν»

Δέκατη πέμπτη συνεχόμενη μέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών ήταν η Δευτέρα (22/7)...

Πέθανε ο εφοπλιστής Σπύρος Πολέμης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο...

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απαντά στο ΚΚΕ για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας

Απάντηση σε όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωσή της Επιτροπής...

Μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου έρχονται βροχές και καταιγίδες στα Τρίκαλα

Την πολυπόθητη ανάσα δροσιάς αναμένουν από αύριο Τρίτη οι...

Ημ/νια:

ΠΙΣΙΝΑ “ΠΑΡΤΥ” του 1.000.000 ευρώ από τη δημοτική Αρχή

Το κολυμβητήριο στο πάρκο του Αη Γιώργη παραμένει ημιτελές, σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που θα έπρεπε να παραδοθεί στις Τρικαλινές και στους Τρικαλινούς, με τη δημοτική Αρχή Τρικκαίων να χαρίζει στον εργολάβο, τη μία μετά την άλλη τις παρατάσεις και να χορηγεί αφειδώς, πρόσθετα κονδύλια, φουσκώνοντας τον τελικό λογαριασμό του έργου, το οποίο ούτε αυτό το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο προς χρήση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Η προηγούμενη δημοτική Αρχή συνέχεια της οποίας είναι η σημερινή, ανακοίνωσε πριν έξι χρόνια – με πομπώδες τρόπο, ως συνήθως – την υλοποίηση του έργου ανακατασκευής της πισίνας στο πάρκο του Αη Γιώργη. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/04/2020 με μέση έκπτωση 47,07%, με το ποσό της σύμβασης να ανέρχεται στα 635.169,06€ και προθεσμία περαίωσης στις 30/10/2021.

Το έργο δεν ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα, με τη δημοτική Αρχή να δίνει τη μία, μετά την άλλη τις παρατάσεις, η τελευταία η 6η κατά σειρά ήταν αυτή που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο- κατά πλειοψηφία με ψήφους της ομάδας Σακκά- και νέα προθεσμία παράδοσης του έργου την 9η Ιουλίου 2024, χωρίς ωστόσο, το έργο (κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου) να είναι έτοιμο ούτε τότε!. 

Η δημοτική Αρχή όμως, δεν δίνει μόνο παρατάσεις στον εργολάβο που το… τερμάτισε στην ασυνέπεια των χρονοδιαγραμμάτων. Δίνει και πρόσθετα χρήματα, πέραν εκείνων που προβλέπονταν στη σύμβαση του έργου και για τα οποία έπεσαν οι υπογραφές.

Για τις εργασίες του συγκεκριμένου έργου, παρότι συμπεριλαμβάνονταν στο δημοπρατημένο έργο της αρχικής σύμβασης, αποκόπηκαν και δόθηκαν επιπλέον συμβάσεις με ανάθεση για εργασίες του ίδιου έργου αξίας 293.863,74 ευρώ (4 αναθέσεις εκ των οποίων δύο στον ίδιο εργολάβο  όσο και σε άλλους δύο με μηδενική ουσιαστικά έκπτωση από 1% έως  3%)!

Συνεπώς, αντί ο εργολάβος να υποστεί  τις συνέπειες της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που στερεί από τους δημότες μία πολύτιμη όαση δροσιάς, αλλά και ένα χώρο αθλητισμού που θα αποσυμφορούσε το μοναδικό δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης που έκλεισε, λόγω σταφυλόκοκκου, γεγονός καθόλου άσχετο με τον μέγιστο αριθμό των αθλούμενων που κάνει χρήση την πισίνα, παίρνει και «μπόνους» που αγγίζει τις 300.000!

Στάση που γεννά κρίσιμες απορίες και ερωτήματα.

  1. Γιατί το έργο  δεν εκτελείται σύμφωνα με την αρχική σύμβαση βάσει της οποίας δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε στην συγκεκριμένη εταιρεία και ξανά  ανατέθηκαν εργασίες αξίας 293.863,74 ευρώ στον ίδιο και σε άλλους εργολάβους. Πως δικαιολογείται το επιπλέον κόστος; Προφανώς αυτές οι αναθέσεις δεν συμφέρουν το Δήμο.

2) Πως διασφαλίζεται με αυτή την τακτική η ανταγωνιστικότητα της δημοπράτησης των έργων; Δεν υπάρχουν εδώ αθέμιτες πρακτικές; Η αρχική έκπτωση του 47,07% ουσιαστικά μειώνεται σε έκπτωση 25% περίπου δεδομένου ότι οι αναθέσεις είχαν την ελάχιστη δυνατή έκπτωση, καταργώντας στην ουσία την ίδια τη φύση των εκπτώσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς. 

3) Συμβαδίζει το ποσοστό της πληρωμής 87% με την πρόοδο του έργου;  

4) Θα περατωθεί το έργο μέχρι την ημερομηνία της 6ης παράτασης που είναι η 09/07/2024 (ρητορικό το ερώτημα);

5 ) Γιατί χρειάστηκαν να γίνουν νέες αναθέσεις για ένα δημοπρατημένο έργο που επιβαρύνει κατ’ επέκταση οικονομικά τον Δήμο Τρικκαίων και τους δημότες;

Τα ερωτήματα της  παράταξη Τρίκαλα, Τόπος για να Ζούμε, είναι συγκεκριμένα, όπως συγκεκριμένες πρέπει να είναι οι απαντήσεις της δημοτικής Αρχής Σακκά η οποία είναι καιρός να αντιμετωπίσει κατάματα τις ευθύνες της, απολογούμενη στον Τρικαλινό λαό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡ. ΗΛΙΑΔΗΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis