11 C
Trikala
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑγροτικάΟι πλημμύρες μειώνουν 40% την βαμβακοπαραγωγή

Οι πλημμύρες μειώνουν 40% την βαμβακοπαραγωγή

Σχετικά Άρθρα

Μείον πέντε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ…

Καλά πήγε η διάσπαση για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αφού, προς ώρας, από τα 1.200 περίπου, εγγεγραμμένα μέλη, έστειλαν επιστολή αποχώρησης μόνο πέντε.

Παππούς έγινε ο Τάκης Σαράντης

Παππούς έγινε ο γνωστός επιχειρηματίας (πρόεδρος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων...

Δωρεάν σίτιση για τους πλημμυροπαθείς από τον δήμο Φαρκαδόνας

Αίτηση στο δήμο Φαρκαδόνας μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από τους πληγέντες για δωρεάν σίτιση

Ο δήμος Μετεώρων συνεργάζεται με την “ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ SALENTO” στην κάτω Ιταλία

Μία από τις πολύ σημαντικές δράσεις του τομέα τουρισμού...

Ημ/νια:

Μειωμένη σε ποσοστό 35% με 40% αναμένεται τελικά φέτος η ελληνική παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος, αφού ενώ η χρονιά ξεκίνησε με αναμενόμενη πτώση 10% λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας, η κακοκαιρία Ντάνιελ είχε ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζημίας για τον κλάδο στη χώρα μας.

Αυτό σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), Αντώνης Σιάρκος, λέγοντας ότι η φετινή βαμβακοπαραγωγή αναμένεται σε 200.000 τόνους, έναντι των 320.000 τόνων πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημείωσε, οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου θα είναι συνεπείς απέναντι στα συμβόλαια με τους πελάτες τους, αφού όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά «οι συμφωνίες που κάνουμε είναι πάντα αναλογικές με τις ποσότητες που έχουμε παράξει και έχουμε για διάθεση», ενώ συμπλήρωσε ότι το 2023 ξεκίνησε με απόθεμα 20.000 τόνων.

Βέβαια, αναφερόμενος στη ζημία που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ο κ. Σιάρκος υπογράμμισε την ανάγκη γενναίας στήριξής τους από την πολιτεία «για τη διασφάλιση της επιβίωσης και της παραμονής τους στην καλλιέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Με το κόστος παραγωγής στην βαμβακοκαλλιέργεια να κυμαίνεται σε 120-180 ευρώ ανά στρέμμα, «μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη ζημιά που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές 20 ημέρες πριν την συγκομιδή», τόνισε.

Στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Σιάρκος εξήρε την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, λέγοντας ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πιο εξαγώγιμων προελεύσεων ανά τον κόσμο. «Παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο», σημείωσε ο ίδιος και αναφερόμενος στις τιμές που επικρατούν, τόνισε ότι «δεν είναι στην καλύτερή τους φάση. Υπάρχει μια περίοδος υψηλών επιτοκίων που ασκεί μεγάλη πίεση».

Για τους Μεσογειακούς Δρόμους του Βαμβακιού, ο κ. Σιάρκος σημείωσε ότι πέραν του ότι τίθεται επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το προϊόν, η εκδήλωση έχει ως κύριο σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εμπορικές συμφωνίες και καινούριες δουλειές, αλλά και δικτύωση.

Διαφήμιση

Τη θέση του ότι ο κλάδος του βαμβακιού παγκοσμίως βρίσκεται σε επισφαλή ισορροπία, διατύπωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα Βάμβακος στην VITERRA, Colin Iles, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δυσαρέσκεια των ανθρώπων του κλάδου είναι έκδηλη και πολυεπίπεδη».

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι τιμές όπως διαμορφώνονται στην παρούσα φάση δεν ικανοποιούν ούτε τους εμπόρους, ούτε τους βιομηχάνους, ούτε τους παραγωγούς βάμβακος, η κατανάλωση βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2021, ενώ ο κλάδος είναι σημαντικά εκτεθειμένος έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Τόνισε ότι οι άνθρωποι του κλάδου δεν είναι όσο προνοητικοί θα έπρεπε και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το Νότιο Ημισφαίριο διατηρεί πλέον το 50% του παγκόσμιου εμπορίου βάμβακος, με τα ποσοστά των Αυστραλία και Βραζιλία να ανέρχονται σε 17% από 8% πριν από εννέα χρόνια και με τα μερίδια αγοράς τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι να διαμορφώνονται στο 40%, από 16%. «Η Βραζιλία για πρώτη φορά στην ιστορία του βάμβακος, συναγωνίζεται φέτος στις εξαγωγές την πρώτη δύναμη των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση, το παρών έδωσε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τσεϊλάν και βουλευτές των ελληνικών κομμάτων, ενώ συμμετείχε το σύνολο των εκπροσώπων της αλυσίδας βάμβακος-μεταξύ άλλων-παραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι εκκοκκισμένου βάμβακος και μεταφορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

geogreen