back to top
18.7 C
Trikala
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΌποιος δεν έχει μάτια για να δει, θα τα βρει για να...

Όποιος δεν έχει μάτια για να δει, θα τα βρει για να κλάψει

Σχετικά Άρθρα

Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον Βόλο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις 11.30...

Καιρός – Κολυδάς: Πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C τις επόμενες ημέρες – Η τάση για το Πάσχα

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα,...

Οδηγίες για να έχεις πάντα δουλειά – Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πλησιάζουν και ένα από τα θέματα το οποίο...

Βρέθηκε ζωντανή η αγνοούμενη γυναίκα στο Καρποχώρι Καρδίτσας

Ζωντανή βρέθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα από το Καρποχώρι που...

Ημ/νια:

Για ποινικοποίηση της διαφορετικότητας και ποινικοποίηση της φτώχιας, έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης, στην χθεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ενίσχυση της ρητορικής και της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη.

 

“Τίποτε δεν είναι τυχαίο: φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, κοινωνικό κράτος υπό κατάρρευση, πολιτικό σύστημα σε διαρκή κρίση αναξιοπιστίας, θεσμοί σε αποδιοργάνωση, εκτροχιασμένο κράτος δικαίου, fake news, συσσωρευμένη οργή και κατασκευασμένοι εσωτερικοί εχθροί», τόνισε ο Κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας ότι το διαφορετικό δεν ενοχλεί απλώς.

«Το διαφορετικό θέλουν πλέον να το τρομοκρατήσουν, να το εξευτελίσουν, να το εξαφανίσουν. Αυτά συμβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια όταν η εξουσία επωάζει το αυγό του φιδιού. Αυτά συμβαίνουν όταν  πολιτικοί και παρατάξεις υιοθετούν ρητορική και τακτικές των πιο μαύρων σελίδων της Ευρωπαϊκής ιστορίας».

Ο Κώστας Αρβανίτης, όπως και άλλοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος επειδή ακριβώς ήταν διαφορετικός, δολοφονήθηκε βίαια, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Υπόθεση γνωστή στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, βρήκε εκεί τη στήριξη που δεν μπόρεσε να βγει στην Ελλάδα, καθώς με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε, ενώ η δολοφονία αναφέρεται και στο καταδικαστικό για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ψήφισμα.

«Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Όμως τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης μας επεσήμαναν ότι δεν ήταν. Ο διακόπτης γύρισε, τα δικράνια σηκώθηκαν, κι ο όχλος κυνηγάει μάγισσες 50 μέτρα από αστυνομικό τμήμα. Όποιος δεν έχει μάτια για να δει, θα τα βρει για να κλάψει. Αλλά τότε θα είναι ήδη πολύ αργά για δάκρυα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/The Left.

Τις αποτρόπαιες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη καταδίκασε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι τα ανησυχητικά αυτά φαινόμενα απειλούν τον ίδιο τον ιστό της ΕΕ, με την Κιμ Βαν Σπαρεντακ την ευρωβουλευτρια εκ μέρους των πράσινων που κατέθεσε το αίτημα να μπει το θέμα στη συζήτηση, να τονίζει την αλληλεγγύη της προς όλα τα θύματα της ρητορικής μίσους και της βίας.

 

Στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλο και στην παρουσία της μητέρας του στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της συζήτησης, ευρωβουλευτής Μαρκ Άγκελ, ενώ για το ίδιο θέμα η Σόφι ιντ Βελντ, τόνισε ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι σήμερα ελεύθεροι.

 

 

 

 

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Αρβανίτη

 

Όποιος δεν έχει μάτια για να δει, θα τα βρει για να κλάψει. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα. Γιατί πριν από 6 χρόνια, όπως είπαν οι συνάδελφοί μου, άφηνε την τελευταία του πνοή ένας νέος άνθρωπος, ο Ζακ Κωστόπουλος, μπροστά στα μάτια μας. Μπροστά στις οθόνες μας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν ενα μεμονωμένο περιστατικό, όμως δεν ήταν. Γιατί τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης μας επεσήμαναν ότι δεν ήταν. Όπως και χθες μάθαμε ότι απελευθερώθηκαν και κυνηγοί κεφαλών στην Αλεξανδρούπολη.

 

Ο διακόπτης γύρισε, τα δικράνια σηκώθηκαν και ο όχλος κυνηγάει μάγισσες, 50 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα. Το διαφορετικό δεν ενοχλέί απλώς, το διαφορετικό θέλουν πλέον να το τρομοκρατήσουν, να το εξευτελίσουν, να το εξαφανίσουν.

 

Αυτά συμβαίνουν με μαθηματική ακρίβεια όταν η εξουσία επωάζει το αυγό του φιδιού. Αυτά συμβαίνουν όταν πολιτικοί και παρατάξεις υιοθετούν ρητορική και πρακτικές των πιο μαύρων σελίδων της ευρωπαϊκής ιστορίας. Μέρες ’35. Εϊναι η ποινικοποίηση της διαφορετικότητας, είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας.

 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Φτώχεια, ακρίβεια, κοινωνικό κράτος υπό κατάρρευση, πολιτικό σύστημα σε διαρκή κρίση αναξιοπιστίας, θεσμοί σε αποδιοργάνωση, εκτροχιασμένο κράτος δικαίου, fake news και κατασκευασμένοι εσωτερικοί εχθροί.

 

Όποιος δεν έχει μάτια για να δει, θα βρει για να κλάψει. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Ροή Ειδήσεων

geogreen