back to top
21.6 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤοπικά Προχωρά η χορήγηση οικίσκων για τους πληγέντες του δήμου Τρικκαίων - Νέα καταβολή...

 Προχωρά η χορήγηση οικίσκων για τους πληγέντες του δήμου Τρικκαίων – Νέα καταβολή πρώτης αρωγής

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΔΥ: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα σχολικά γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές στη Λαμία

Θετικά στον σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus) βρέθηκαν τα δείγματα τροφίμων...

Επιχορήγηση στις επιχειρήσεις των πλημμυροπαθών περιοχών της ΠΕ Τρικάλων – Αναλυτικά η διαδικασία

Το Επιμελητήριο Τρικάλων ενημερώνει για τη δημοσίευση της Υπ’ Αριθμ. 35108/2024 Κοινής...

Τα Τρίκαλα τιμούν τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη – Δείτε φωτογραφίες

Με την προσήκουσα λαμπρότητα  εορτάζεται στη Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου...

Ημ/νια:

Η 14η καταβολή πρώτης αρωγής προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, καθώς πιστώθηκαν 5,6 εκατ. ευρώ σε 2.028 πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, συνολικά, πριν ολοκληρωθούν δυο μήνες από το τέλος του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου, έχουν καταβληθεί 91,9 εκατ. ευρώ προς 24.486 αιτούντες στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

Μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και ήταν ανοικτή η πλατφόρμα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 64.000 αιτήσεις, που πάντως δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους.

Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετές που δεν προχωρούν μετά το στάδιο των ελέγχων και διασταυρώσεων, με βάση και τις αυτοψίες, που ξεπερνούν τις 33.000 στην ευρύτερη περιοχή.

Οι καταβολές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς συνεχίζονται τόσο οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, όσο και η ροή των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ και τις Περιφερειακές Ενότητες προς τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι καταβολές πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες καθορίζονται από τα στοιχεία που έρχονται προς διασταύρωση στο υπουργείο από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι καταβολές πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις βασίζονται στα στοιχεία που αποστέλλονται από τις Περιφέρειες προς το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέσα στον Νοέμβριο, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

– αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας,

– αυξάνονται τα στελέχη που θα ασχολούνται με αυτό το έργο στην Περιφέρεια

– δημιουργείται γραφείο διοικητικής υποστήριξης των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα,

– δημιουργείται μηχανισμός διοικητικής υποστήριξης της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και

– ενδυναμώνεται το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής.

Επιπλέον, πέραν της πρώτης αρωγής, δρομολογείται η χορήγηση ως προκαταβολή του 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς, ώστε να ενισχυθούν – όσο πιο γρήγορα γίνεται – οι επιχειρήσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταβολή της τελικής επιχορήγησης που θα φτάσει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Επίσης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η ειδική ενίσχυση στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το πλημμυρικό φαινόμενο – όπως αυτό επιβεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας – και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής εργασίας.

Παράλληλα, πέραν των οριζόντιων μέτρων προς τις επιχειρήσεις, δρομολογούνται και στοχευμένα μέτρα προς κλάδους και επιχειρήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι περιοχές με σημαντική τουριστική δραστηριότητα που επηρεάστηκαν δυσμενώς από τη φυσική καταστροφή, σε όρους ασφαλούς οδικής πρόσβασης και ζητημάτων στην ποιότητα του νερού κατά την προηγούμενη περίοδο, σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όσον αφορά την ενίσχυση, εξήγησε πως ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, σε συνεργασία και με εκπροσώπους του κλάδου, οπότε τις επόμενες ημέρες δρομολογούνται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τα στοχευμένα μέτρα, πέραν των οριζόντιων, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα συνεχίσουν και την επόμενη περίοδο, καθώς ωριμάζει η ανάλυση και ο σχεδιασμός από τα συναρμόδια υπουργεία, ανέφερε ο υφυπουργός.

Ήδη, θεσμοθετήθηκε η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση των ενισχύσεων – όπως έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον πρωτογενή τομέα μέσω του ΕΛΓΑ εντός του Νοεμβρίου, και δρομολογούνται μια σειρά από επιπρόσθετα μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο.

Τέλος, συνεχίζεται η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας.

Με τελευταία απόφαση, εγκρίνονται επιπλέον 11 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια και τους δήμους της Θεσσαλίας να διαμορφώνεται κοντά στα 95 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δήμους, προχωρά η χορήγηση οικίσκων για την προσωρινή στέγαση των πλημμυροπαθών. Ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για τους δήμους Τρικκαίων και Λίμνης Πλαστήρα, ενώ σε όλους τους δήμους θα χορηγηθούν οικίσκοι όταν ζητηθούν.

Ροή Ειδήσεων

geogreen