back to top
37.8 C
Trikala
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣκιάθος: Βγαίνει στο “σφυρί” o Τσουγκριάς – το νησάκι που ήθελαν να...

Σκιάθος: Βγαίνει στο “σφυρί” o Τσουγκριάς – το νησάκι που ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles

Σχετικά Άρθρα

Ημ/νια:

Στο «σφυρί» βγαίνει ο Τσουγκριάς, το ειδυλλιακό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τη Σκιάθο, το οποίο ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles τη δεκαετία του ’60.

Ο Τσουγκριάς είναι νησίδα των Σποράδων που απέχει μόλις 10 λεπτά από το λιμάνι Σκιάθου. Φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά και την πυκνή βλάστηση, ενώ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το ελληνικό εξωτικό νησάκι με… εσάνς Καραϊβικής.

Η προσέγγιση του νησιού γίνεται με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών

Καλύπτεται από πυκνή βλάστηση -κυρίως πεύκα- και διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες, με λευκές αμμουδιές και αμμόλοφους, εξωτικές γωνίες και τροπικά χρώματα, με αποτέλεσμα να αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, στο νησί δεν κατοικεί κανείς σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών.

 

Drone στην αμμόγλωσσα του μαγευτικού Τσουγκριά

Η προσέγγιση του νησιού γίνεται με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών, η έκτασή της αγγίζει τα 1,14 τ.χλμ., ενώ φέρεται να χωρίζεται σε τρεις ιδιοκτησίες – ανήκει στη μονή Ευαγγελίστριας της Σκιάθου, καθώς και σε δύο ακόμη ιστορικές οικογένειες της χώρας.

Πρόσφατη αγγελία όμως που αναρτήθηκε σε πλατφόρμα αγοραπωλησίας κατοικιών, δείχνει ότι ο επίγειος αυτός παράδεισος, έκτασης 1,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πωλείται για το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα είναι διαπραγματεύσιμο.

Δείτε την αγγελία

Τσουγκριάς, το νησί που ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles
Σύμφωνα με άρθρα της εποχής, τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος των Beatles φέρονται να είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά του εξωτικού νησιού των Σποράδων κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Πηγή: Μοντέρνοι Ρυθμοί, τεύχος 86, 2 Αυγούστου 1967

Παρά το γεγονός όμως ότι η ομάδα των Beatles εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την αγορά του μικρού καταπράσινου νησιού, τους είχε ξεκαθαριστεί ότι «η νησίδα δεν πωλείται».

Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψη των Beatles στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 1967 και καλύφθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εκείνης της εποχής –με την εφημερίδα «Το Βήμα», να δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά ρεπορτάζ καλύπτοντας την κρουαζιέρα τους στα ελληνικά νησιά.

Οι Beatles είχαν βάλεισ το μάτι τρία νησιά – την Αγία Τριάδα απέναντι από την Ερέτρια, τα Λιχαδονήσια στη βόρεια Εύβοια και τον Τσουγκριά απέναντι από τη Σκιάθο, είχε αναφερθεί στο δημοσίευμα, ενώ κατά πληροφορίες η επικρατέστερη επιλογή τους ήταν ο Τσουγκριάς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ενώ τα διαδικαστικά για την αγοραπωλησία είχαν προχωρήσει, καταλήγοντας στην τιμή των 100.000 λιρών, οι Beatles αργότερα απέσυραν το ενδιαφέρον τους αφού οι δικηγόροι τους τους ενημέρωσαν για την πιθανότητα γραφειοκρατικών δυσκολιών. Άλλο άρθρο ωστόσο, είχε αναφέρει ότι το σχέδιο είχε ναυαγήσει πολύ νωρίτερα, καθώς το αίτημα αγοράς είχε απορριφθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, έτσι ώστε «ο Τσουγκριάς να παραμείνει ελεύθερη στην ελληνική επικράτεια για να την απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες».

Πάντως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία, συζητήσεις για την πιθανή αγορά γίνονταν μέχρι αρκετούς μήνες μετά την επίσκεψη των Beatles. Μόλις στις 30 Οκτωβρίου 1967, σημείωμα ενός αξιωματούχου επιβεβαίωσε ότι η ομάδα είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει αφού ενημερώθηκε για «ορισμένες νομικές δυσκολίες και για πρόσθετα ποσά που απαιτούνταν για την απόκτηση της εν λόγω γης».

Το μυστήριο για το ποιο ήταν τελικά το νησί που ήθελε να αγοράσει το συγκρότημα των Beatles, παραμένει ανεπίλυτο ως τις μέρες μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τσουγκριά ήταν μεταξύ των νησιών που «μάγεψαν» τους καλλιτέχνες του θρυλικού συγκροτήματος, και που θέλησαν να αποκτήσουν, αλλά το όνειρο έμεινε ανεκπλήρωτο.

Σήμερα, 57 χρόνια μετά, ο Τσουγκριάς διατίθεται προς πώληση για το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Όποιος το επιθυμεί και έχει και τα χρήματα μπορεί να τον κάνει δικό του.

Πηγή: ot.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis