Αρχική Τοπικά Στάση εργασίας γιατρών της Θεσσαλίας

Στάση εργασίας γιατρών της Θεσσαλίας

0
Στάση εργασίας γιατρών της Θεσσαλίας

Στάση εργασίας των ιατρών δημόσιων δομών Θεσσαλίας προκηρύχθηκε για την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 από τις 12.00 έως τις 3.00 μ.μ., ενώ διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ (στη 1.00 μ.μ.) με θέμα «την μετατροπή των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας σε σταθμούς διακομιδών του ΕΚΑΒ και τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας, Τρικάλων Καρδίτσας και η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ επισημαίνονται τα εξής:

«Καταγγέλλουμε  την  πρακτική της 5ης  ΥΠΕ να  μετατρέπει τα Κέντρα Υγείας σε σταθμό διακομιδών ασθενών εφαρμόζοντας  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  που αφορά ορεινές και νησιωτικές περιοχές σε Κέντρα   Υγείας στο κέντρο της Ελλάδας  που δεν ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σοβαρότατο θέμα της ασφαλούς διακομιδής ασθενών με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας.  Μετακυλίει   το βάρος της διακομιδής των ασθενών από το ΕΚΑΒ στο υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας που είναι ήδη  υποστελεχωμένα, αναθέτοντας  τους αλλότρια καθήκοντα ,υποβαθμίζει  περαιτέρω την λειτουργία των ΚΥ  και εκθέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους  περιφερειακών  δήμων αντιμετωπίζοντας τους ως πολίτες  δεύτερης κατηγορίας.

Είναι διεθνώς τεκμηριωμένο ότι η ασφαλής διακομιδή των ασθενών με το ΕΚΑΒ πραγματοποιείται  με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ -διασώστες  και την συνοδεία ιατρού όπου κρίνεται  απαραίτητο. Η πρόχειρη και επιπόλαιη αντιμετώπιση της   υποστελέχωσης  του ΕΚΑΒ με μετακίνηση οδηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και προκηρύξεις διορισμού απλών οδηγών και όχι  διασωστών υποβιβάζει το πρωτόκολλο διακομιδών ασθενών και γυρίζει την υγεία 40 χρόνια πίσω όταν τις μεταφορές  ασθενών τις έκανε ένας απλός οδηγός.

Η 5η ΥΠΕ αναγκάζει τους γιατρούς και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό των ΚΥ ,να εγκαταλείψουν την θέση και την εφημερία τους χρησιμοποιώντας του ως  συμ-πληρώματα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ,αδιαφορώντας για την υποβάθμιση  και αποδυνάμωση της υγειονομικής κάλυψης  κάθε περιοχής. Αυτό προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις τόσο  στη εφημερία των ΚΥ όσο και στην ασφαλή διακομιδή-μεταφορά των ασθενών.

Απαιτούμε

-την άμεση ανάκληση της απόφασης

-την ανάληψη από το ΕΚΑΒ  της εξ ορισμού ευθύνης διακομιδής προς όφελος των ασθενών

-την24ωρη κάλυψη με πληρώματα -διασώστες του ΕΚΑΒ όλων των ΚΥ της Θεσσαλίας

-την απόσυρση της διάταξης που εμπλέκει πυροσβέστες ,στρατιωτικούς ,υπαλλήλους ΟΤΑ και απλούς οδηγούς στην διακομιδή ασθενών

-την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του ΕΚΑΒ και την κάλυψη  τους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

-την προκήρυξη των κενών θέσεων Ιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας».