back to top
23.9 C
Trikala
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτη φυλακή πρώην ταμίας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας μετά την ανακάλυψη ελλείμματος...

Στη φυλακή πρώην ταμίας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας μετά την ανακάλυψη ελλείμματος 423.209 ευρώ – Το «σφάλμα εκ παραδρομής» που τον… «κάρφωσε»

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς ρεύμα περιοχές και χωριά των Τρικάλων σήμερα Τετάρτη

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τους κατοίκους των Τρικάλων ότι θα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις….και πάλι στα Τρίκαλα – Πού είναι κλειστοί οι δρόμοι

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι με βάση αποφάσεις της...

Τραυματισμός τουρίστα στο Καστράκι

Τον τραυματισμό ενός τουρίστα είχαμε πριν από λίγο στο...

Ημ/νια:

Στη φυλακή βρίσκεται πλέον ο πρώην ταμίας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, με αφορμή έλλειμμα ύψους 340.000 ευρώ, σύμφωνα και με το βούλευμα (346/2024) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Αφού σε μία από τις σπάνιες των περιπτώσεων το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ανέτρεψε την εισαγγελική πρόταση αντικαθιστώντας τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί από τη Β’ Ανακρίτρια (εμφάνιση στο Α.Τ., απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κ.λπ.), διατάσσοντας τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση του πρώην ταμία, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας μετά και την έκδοση εντάλματος να συλλάβουν προχθές τον 38χρονο και να
τον οδηγήσουν στις Φυλακές Λάρισας.

Ένα… «σφάλμα εκ παραδρομής» ήταν αυτό που επιβεβαίωσε τη δράση τού κατά τα άλλα… υπεράνω πάσης υποψίας και επί 15 έτη υπαλλήλου, σε βάρος του οποίου ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε. κατέθεσε έγκληση (σ.σ. κατονομάζοντάς τον), με αποτέλεσμα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα και τελικά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του 38χρονου.

Ο πρώην ταμίας, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει ομολογήσει πως ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό, έλλειμμα που κατέγραψε στο κεντρικό ταμείο η εταιρεία Ορκωτών Λογιστών, έχοντας πραγματοποιήσει νωρίτερα έλεγχο με πρωτοβουλία του προέδρου του ΚΤΕΛ, Βασ. Μανδηλά, και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Σημειώνεται πως οι Ορκωτοί Λογιστές διαπίστωσαν έλλειμμα που ανέρχεται στο ποσό των 423.209 ευρώ.

«ΣΦΑΛΜΑ… ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ»

Ο πρώην ταμίας θα παραπεμφθεί ως κατηγορούμενος στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης που φέρεται να τέλεσε το διάστημα από 9 Αυγούστου 2021 έως τις 13 Μαΐου 2022.

Ημέρα που ο πρώην ταμίας με χρηματοποστολή απέστειλε σε συνεργαζόμενη τράπεζα το ποσό των 20.000 ευρώ, δηλώνοντας, ωστόσο, προς την εταιρεία φύλαξης που θα μετέφερε τον σάκο ότι η χρηματαποστολή περιείχε 100.000 ευρώ, με απώτερο σκοπό, σύμφωνα και με το βούλευμα, να καλύψει το ποσό των 80.000 ευρώ που είχε αφαιρέσει νωρίτερα από το κεντρικό χρηματοκιβώτιο του ΚΤΕΛ, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίησή του.

Ο τραπεζικός έλεγχος διαπίστωσε τη διαφορά των 80.000 ευρώ, με την τράπεζα να ενημερώνει το ΚΤΕΛ για την εξέλιξη και τον 38χρονο να αποδίδει το ποσό της χρηματαποστολής σε «σφάλμα εκ παραδρομής».

Το ίδιο διάστημα ο πρώην ταμίας φέρεται να τέλεσε και το αδίκημα της πλαστογραφίας, νοθεύοντας έγγραφα, αφού σύμφωνα με το Βούλευμα έχοντας -λόγω αρμοδιότητας- κωδικούς εισήλθε στο μηχανογραφικό σύστημα και σε ανενεργή, από το 2010, καρτέλα συνεργαζόμενης με το ΚΤΕΛ εταιρείας καταχώρησε εγγραφές ισόποσες με το υπεξαιρεθέν ποσό, για να δηλώσει έτσι ότι εξοφλήθηκε από το ΚΤΕΛ δήθεν απαίτηση της εταιρείας.

Παράλληλα, για να συμπίπτει το υπόλοιπο του ταμείου στην καρτέλα του μηχανογραφικού συστήματος με το υπόλοιπο που ανέγραφε ο ίδιος ως ταμίας στην ημερήσια κατάσταση, προχώρησε σε ψευδείς μεταφορές.

Στέλεχος της Α.Ε. διενεργώντας τον Μάιο του 2022 τυχαίο έλεγχο κατά το κλείσιμο του ταμείου διαπίστωσε απόκλιση μεγάλου χρηματικού ποσού, μεταξύ του λογιστικού υπολοίπου και των καταστάσεων, με τη Διοίκηση του ΚΤΕΛ να αποφασίζει τη διενέργεια ελέγχου μέσω Ορκωτού Ελεγκτή κι ενώ ο έλεγχος βρισκόταν σε εξέλιξη, έγινε ενημέρωση από την τράπεζα για το «λάθος» στη χρηματαποστολή.

Να σημειωθεί πως η Έκθεση Ευρημάτων των Ορκωτών Λογιστών αναλυτικά περιγράφει τη μεθοδολογία κάλυψης του ελλείμματος, ενώ ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αναφορά ότι ακόμη και την τελευταία ημέρα παρουσίας του πρώην ταμία στο ΚΤΕΛ και ενώ διενεργούνταν έλεγχος, φέρεται να αφαίρεσε το ποσό των 3.209 ευρώ.

Εφημερίδα Ελευθερία – Βαγγέλης Κακάρας

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis