Σε εγρήγορση παραμένουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Αντιχασίων που αντιστέκονται, στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού 15.500 στρεμμάτων, μόλις 20 χλμ από τα Τρίκαλα, ο πρώτος από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα πάνελ του φωτοβολταϊκού σταθμού αναμένεται να καλύψουν επιφάνεια γης περίπου 6.000 στρεμμάτων σε περιοχή Natura και θα έχουν ισχύ 400 MW, ενώ η περίφραξη του έργου θα καλύπτει 121 χλμ.
Το έργο θα εκτείνεται στις Δ.Ε. Παραληθαίων, Παληοκάστρου του δήμου Τρικκαίων και στις Δ.Ε.Τυμφαίων, Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Εδώ και έναν χρόνο, μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της εταιρείας για τη δημιουργία του πάρκου, οι κάτοικοι ενεργοποιήθηκαν, αφού θεωρούν ότι το έργο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για την βιοποικιλότητα της περιοχής, όσο και για την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και του Δήμου Μετεώρων.
Τους τελευταίους μήνες προχώρησαν στην σύσταση του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αντιχασίων & Μετεώρων (ΣΕΠΑΜ) σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Αντιχασίων, αλλά και τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να μπει φρένο στο φαραωνικό- όπως τονίζουν έργο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα χωριά που επηρεάζονται από το έργο, με εκδηλώσεις και ομιλίες. Το ενδιαφέρον των κατοίκων ήταν μεγάλο, με τον Σύλλογο να έχει μεγάλη απήχηση, ενώ αυξήθηκαν κατά πολύ τα μέλη του.
«Θέλουμε να ζούμε στον τόπο μας»
Μιλώντας στην «Ε» ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Σπύρος Γκάζας και η ταμίας Φανή Σταμούλη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αντιχασίων & Μετεώρων, μετέφεραν την αγωνία των συμπολιτών τους για το μέλλον της περιοχής, αλλά και τη διάθεση τους να αγωνιστούν για την προστασία του τόπου τους.
«Τυχαία μάθαμε για τα σχέδια και άμεσα υπήρξε κινητοποίηση για να μάθουμε τι συμβαίνει» σημείωσαν και πρόσθεσαν «η εταιρία δεν ενημέρωσε πρώτα τους κατοίκους ότι προτίθεται να κατασκευάσει αυτό το μεγάλο έργο. Όλα άρχισαν από το 2019. Όμως, στην περιοχή δεν επιτρέπονταν να μπουν φωτοβολταϊκά, διότι τα αγροτεμάχια χαρακτηρίζονταν ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό άλλαξε από νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα και δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης».
Τα μέλη του Συλλόγου κάνουν λόγο για ελλιπέστατη περιβαλλοντική μελέτη, ενώ υποστηρίζουν ότι υπήρξαν παραλείψεις και παρατυπίες από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ο ΣΕΠΑΜ έχει κινηθεί νομικά κατά της δημιουργίας του έργου, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του, ενώ θα καταθέσουν και μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Μάλιστα, στέκονται και στο ρόλο του Δήμου Τρικκαίων, σημειώνοντας ότι «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (6/9/2023) – ημέρα των καταστροφών του «Ντάνιελ» και είχε λάβει θετική γνωμοδότηση».
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στις 21/9/2023, αλλά αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση. Από τότε έως σήμερα, δεν έχει απασχολήσει εκ νέου το Σώμα.
«Έπρεπε να είχε έρθει προς συζήτηση. Αφορά τη ζωή μας και ο Δήμος Τρικκαίων πρέπει να στέκεται δίπλα μας» υπογράμμισαν, ενώ γνωστοποίησαν ότι συνεχίζουν τις επαφές με τοπικούς φορείς, «μέχρι στιγμής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μαρίνας Κοντοτόλη μας έχει στηρίξει δημόσια, όπως και οι Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος και Σταγών & Μετώρων κ.κ. Θεόκλητος».
Όπως τονίζουν : «Πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα μας για να αποτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας. Μια έκταση 6.000 στρεμμάτων θα αποψιλωθεί για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, σε σημεία, όπου πηγάζουν οι πηγές του Ληθαίου που καταλήγουν στα Τρίκαλα. Πριν ένα χρόνο πνίγηκε η περιοχή. Φανταστείτε τι θα συμβεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο. Επίσης, η περιβαλλοντική μελέτη του έργου επιβεβαιώνει ότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία στην περιοχή, κατά 2 °C. Παράλληλα, η δημιουργία του φωτοβολταϊκού, θα μετατρέψει τα Αντιχάσια σε μια βιομηχανική περιοχή».
Ενώ, υπογραμμίζουν «εάν η περιοχή υποβαθμιστεί, πως θα αναδειχθούν οι ιαματικές πηγές του Ριζώματος; Ταυτόχρονα, η περίφραξη που θα τοποθετηθεί θα απαγορέψει κάθε είδους δραστηριότητας (π.χ. κυνήγι), ενώ θα εξαφανίσει και κάθε είδους άγριας ζωής. Ήδη, καταγράφεται πρόβλημα με την παρουσία αγριογούρουνων στις καλλιέργειες, μέσα στα χωριά του Δήμου Τρικκαίων. Θα μειωθούν βοσκότοποι, καλλιέργειες και θα υπάρξει έντονη οπτική όχληση στα βράχια των Μετέωρών που είναι μνημείο της Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Μάλιστα προσθέτουν ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με τάξη και σωστή χωροθέτηση.
«Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αντιχασίων & Μετεώρων έχει δημιουργήσει σελίδα στο διαδίκτυο. Όποιος/α επιθυμεί να στηρίξει το έργο του, μπορεί να επισκεφθεί το ιστότοπο https://sepam.gr/,με και να εγγραφεί. Χρειαζόμαστε, όσο το δυνατόν περισσότερους δίπλα μας, στον δύσκολο αυτό αγώνα μας», ανέφεραν, με έμφαση.
ΠΗΓΗ: ΕΡΕΥΝΑ