Η μεταφορά των τμημάτων και μονάδων που στεγάζονταν στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου έχει ήδη ξεκινήσει, με το μεγαλύτερο μέρος τους να κατευθύνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση αποτελεί ένα τμήμα που έχει ήδη μεταφερθεί στο 304 ΠΕΒ, ενώ άλλα, νευραλγικής σημασίας, έχουν ήδη εγκατασταθεί σε στρατιωτικές βάσεις στα Μέγαρα και την Αλεξάνδρεια.
Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) τις επόμενες ημέρες σχετικά με τον σχεδιασμό αξιοποίησης του στρατοπέδου. Η τοπική κοινωνία και οι αρχές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς η αξιοποίηση του στρατοπέδου μπορεί να φέρει αλλαγές τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τη μετεγκατάσταση των μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ» σε υπάρχοντα αεροδρόμια της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα και την Αλεξάνδρεια, καθώς και η δημιουργία νέας βάσης στη Χρυσούπολη Καβάλας, έρχεται να λύσει το πρόβλημα του χώρου που υπήρχε στο Στεφανοβίκειο. Ωστόσο, αυτή η αναδιάταξη δημιουργεί επιχειρησιακά ζητήματα, καθώς η πρόσβαση των στρατιωτικών μέσων σε περιοχές της κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας ενδέχεται να επηρεαστεί.
Οι εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο βρίσκονται σε κακή κατάσταση, κάτι που καθιστά σχεδόν δεδομένη την οριστική εγκατάλειψή τους από την 1η ΤΑΞΑΣ. Παράλληλα, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε από την αμερικανική πλευρά, η οποία αφορά τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην περιοχή.
Η συζήτηση γύρω από την αμερικανική πρόταση προκαλεί ανησυχίες, καθώς αναμένεται να σταθμιστούν οι συνέπειες μιας μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Αν η Ελλάδα επιλέξει να αποδεχτεί την πρόταση, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που θα πρέπει να διαπραγματευτεί σοβαρά και να επιδιώξει συγκεκριμένα και απτά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή όσο και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς της εταίρους, καθιστώντας την απόφαση για το μέλλον του Στεφανοβικείου εξαιρετικά σημαντική τόσο σε εθνικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Πηγή: taxydromos.gr
Ακολουθήστε το onlari