Το Κεφαλόβρυσο αποτελεί την αντικατάσταση της φράσης στην περιοχή Ελασσόνας «Εμείς δεν έχουμε θάλασσα». Γιατί μπορεί θάλασσα το χωριό να μην έχει, κοσμείται όμως από μια εξαίρετη υδροφόρα περιοχή, που είναι η λίμνη του Κεφαλοβρύσου…
Ιστορία Κεφαλοβρύσου
Το Κεφαλόβρυσο ονομαζόταν παλιότερα με την τούρκικη ονομασία Μπουνάρ Μπασί ή Μπορναμπάς. Δημιουργήθηκε από μετανάστες που ήρθαν από την Πίνδο και από τη Σεβάστεια της Μικράς Ασίας.
Θρύλος της ονομασίας του χωριού
Η ιστορία του χωριού και η ονομασία του προήλθαν από την μικρή αλλά τόσο παράξενη ιστορία ενός βοσκού. Ο βοσκός λένε άφηνε την οικογένειά του στο χωριό και ανηφόριζε με τα πρόβατα μέχρι τα βουνά στα σύνορα της Αλβανίας για να τα θρέψει. Εκεί σε μια μεγάλη τρύπα σε ένα μικρό λοφίσκο όπως έπαιζε με την φλογέρα του, εκείνη του ξεγλίστρησε και έφυγε μέσα στην τρύπα. Κατέβηκε μετά από καιρό στο χωριό όταν είδε την φλογέρα του στα χέρια της γυναίκας του! Όταν την ρώτησε που την βρήκε εκείνη του είπε ότι την βρήκε στο «μάτι» της πηγής της λίμνης του χωριού!!! Εκείνος όταν ανέβηκε ξανά στα βουνά συνεννοήθηκε με την γυναίκα του και άρχισε να δένει δέματα από προβάτινο δέρμα και να τα πετάει στη τρύπα. Η γυναίκα του τα μάζευε στο χωριό μετά από καιρό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταλάβουν όλοι ότι η πηγή είχε αρχή και…τέλος συναρπαστικό! Μια μέρα κάποιοι που παρακολουθούσαν τον βοσκό, τον έπιασαν και τον σκότωσαν. Τον αποκεφαλίσανε και πετάξανε το κεφάλι του στην τρύπα. Η δυστυχής γυναίκα του βρήκε στο «μάτι» της πηγής μετά από καιρό το νεκρό κεφάλι του άντρας της. Έτσι λένε οι παλιοί ονομάστηκε το χωριό, Κεφαλόβρυσο…
Οικοτουρισμός
Σαν παραμύθι μοιάζει και η ανακάλυψη του Σπήλαιου του Κεφαλοβρύσου. Μια προβατίνα έπεσε μέσα στην τρύπα και ένας άλλος βοσκός ανακάλυψε το μεγάλο «μυστικό» με τις υπόγειες λίμνες, την «άρπα» από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που ανακάλυψαν ορειβάτες της Ελασσόνας και την υπέροχη σύνδεση με το χωριό του Παλαιοκάστρου (που χρήζει επίσημης εξερεύνησης από τους θεσμούς του κράτους). Η λίμνη του Κεφαλοβρύσου αποτελεί πυρήνα επίσκεψης τουριστών, σχολείων και μαθητών που έρχονται να θαυμάσουν τα παγωμένα νερά της, την υπέροχη φύση της, τα χλωρίδα και πλούσια πανίδα από διάφορα είδη πουλιών και ψαριών στην περιοχή. Μάλιστα το ψάρεμα και οι καταδύσεις έχουν την τιμητική τους.
Ασχολίες
350 κάτοικοι ζουν στο Κεφαλόβρυσο. Στο χωριό οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, την γεωργία και τα κηπευτικά. Η περιοχή της λίμνης εκτός από ψάρια περιέχει πλούσια κοπάδια από καραβίδες στο φράγμα της. Το Κεφαλόβρυσο εκτός από την τεράστια λίμνη που διαθέτει έχει και μεγάλες ιδιωτικές δριστέλες υδροτριβείων όπου τις κατέχουν οι κύριοι Χονδρογιάννης «Μπαντής» Αθανάσιος και Βασίλειος, Κουτσογιάννης και Μπέγγας αντίστοιχα. Εκεί πλένονται τα χαλιά, τα μάλλινα, τις μοκέτες και άλλα είδη όλης σχεδόν της περιοχής και όχι μόνο. Οι ταβέρνες στο χωριό υποδέχονται τον κόσμο και τον φιλοξενούν με τα καλύτερα «γλυκά» ψάρια (κεφαλόπουλα-πέστροφες) της περιοχής, της λίμνης και των παραπόταμων Τιταρήσιου, Ξεριά και Βούλγαρη.
Το Κεφαλόβρυσο μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό, οι γιορτές του το καλοκαίρι στην Λίμνη και στις περιοχές γύρω από εκείνη όπου και διοργανώνονται από τον μορφωτικό σύλλογο του εν λόγω δημοτικού διαμερίσματος (και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου), συνάδουν σε ένα φιλόξενο μέρος τις τέσσερες εποχές του έτους.
Πηγή: https://www.elassona-city.gr/