back to top
20.3 C
Trikala
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤο χωριό της Θεσσαλίας με την χαρακτηριστική διάλεκτο

Το χωριό της Θεσσαλίας με την χαρακτηριστική διάλεκτο

Σχετικά Άρθρα

Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον Βόλο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις 11.30...

Καιρός – Κολυδάς: Πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C τις επόμενες ημέρες – Η τάση για το Πάσχα

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα,...

Οδηγίες για να έχεις πάντα δουλειά – Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πλησιάζουν και ένα από τα θέματα το οποίο...

Βρέθηκε ζωντανή η αγνοούμενη γυναίκα στο Καρποχώρι Καρδίτσας

Ζωντανή βρέθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα από το Καρποχώρι που...

Ημ/νια:

Η Αγία Τριάδα ή Μερίχοβο, είναι πεδινό χωριό της Θεσσαλικής πεδιάδας στον Νομό Καρδίτσας σε υψόμετρο 95 μέτρα. Ανήκει στα Σέλλανα του Δήμου Παλαμά, υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου και θρήνησε νεκρούς. Οι κάτοικοί του είναι ως επί τω πλείστον αγρότες, που προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ιστορία
Από αρχαιοτάτων χρόνων αναπτύχθηκε στην περιοχή ακμάζουσα πόλη της Θεσσαλιώτιδας που ονομαζόταν Μερίκαστρον. Για άγνωστους λόγους παρήκμασε κατά την Βυζαντινή περίοδο. Κάποια στιγμή πήρε την σλαβική κατάληξη «οβο». Στην περιοχή αναπτύχθηκε η ελληνική φυλή των Καραγκούνηδων, που προέρχονται από τους Θεσσαλιώτες. Το Μερίχωβο μαζί με τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Σελλάνων (Προάστιο, Μιζντάνι, Καλογριαννά, Σερβωτά, Κόρδα, Ριζάβα, Μακρυχώρι, Μαραθέα, Πεδινό, Κρανέα, Μαγούλα, Παλαιοχώρι) θεωρείται η καρδιά των Καραγκούνηδων. Οι κάτοικοι του χωριού είναι ίσως και αυτοί που έχουν διατηρήσει περισσότερο την παράδοση των Καραγκούνηδων, μακριά από τουρισμό. Αυτόχθονες, λεβέντες, εργατικοί, με χαρακτηριστική διάλεκτο! Άνθρωποι ολιγαρκείς, του μόχθου αλλά και του γλεντιού, προσάρμοσαν τη καθημερινή ζωή τους, την εργασία και τη διασκέδαση στις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάμπου. Πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση κατά των τσιφλικάδων, στα γεγονότα του Κιλελέρ, όπως και όλοι οι Καραγκούνηδες.

Γεωγραφία
Το Μερίχοβο βρίσκεται νότια του Πηνειού ποταμού, στα βόρεια όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Τρικάλων. Απέχει 23,5 χλμ. Δ. από τον Παλαμά, 15 χλμ. Β.-ΒΑ. από την Καρδίτσα και 18 χλμ. ΝΑ. από τα Τρίκαλα. Στα βόρεια και δυτικά του χωριού περνάει ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στα δυτικά η ΕΟ Τρικάλων – Καρδίτσας.

Ανήκει στα χωριά των Σελλάνων με κεφαλοχώρι τους την κωμόπολη Προάστιο. Συνορεύει στα βόρεια με το Προάστιο και δυτικά με τα Καλογριανά. Το χωριό συμπεριλαμβάνεται στα “Βαλτοχώρια” του Δήμου Παλαμά, οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία τους είναι Καραγκούνηδες, γι΄ αυτό και αποκαλούνται “Βαλτοκαραγκούνηδες”.

Αξιοθέατα
Στα βόρεια και προς το Προάστιο υπάρχει προϊστορική θέση η οποία έχει ανασκαφεί και με βάση ευρήματά της (όστρακα, αγγεία κ.α.) χρονολογήθηκε από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα στην Προϊστορική Εποχή της Αρχαιότερης Νεολιθικής (6.000 με 5.800 π.Χ). Στην τοποθεσία “Ντόβρες” ή “Ράχες” έχει βρεθεί αρχαϊκό ιερό και νεκροταφείο. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδος και οι ιερές εικόνες της έχουν χαρακτηριστεί από το 2002 “ως μνημεία και έργα τέχνης που χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας, με περιβάλλοντα χώρο 50 μ.”.

Πολιτισμός
Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεριχόβου ο οποίος ιδρύθηκε το 1981. Από τότε αναπτύσσει δράση με σκοπό την διάσωση & διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης & την μεταλαμπάδευση της στις νεότερες γενιές. Είναι από τους πιο ενεργούς συλλόγους της περιοχής και συμμετέχει σχεδόν κάθε χρόνο στα Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα, στο ετήσιο Καραγκούνικο Αντάμωμα και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τέλος διατηρεί πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και τράπεζα αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Το χωριό και οι κάτοικοί του θεωρούνται γνήσιο δείγμα των Καραγκούνηδων Θεσσαλών.

Αθλητισμός
Στο χωριό δραστηριοποιείται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος’Δόξα Μεριχόβου (ή Δόξα Αγίας Τριάδας όπως αποκαλείται επίσημα). Μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Καρδίτσας την περίοδο 2012-13, γεγονός πολύ σημαντικό για το χωριό, εφόσον κάτι τέτοιο για μια ομάδα ενός χωριού σαν το Μερίχοβο (στην οποία αγωνίζονταν μόνο ντόπιοι), ήταν σχεδόν αδύνατο. Χρώματα της ομάδας είναι το άσπρο και το μαύρο.

Υποδομές
Το χωριό διαθέτει μεγάλη πλατεία, σχολείο και τρεις Εκκλησίες (Αγία Τριάδα, Άγιος Ταξιάρχης, Άγιος Δαμιανός). Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Αγίας Τριάδας θεωρείται μοναδικής ομορφιάς. Τέλος υπάρχει παραδοσιακό παντοπωλείο το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

magnesianews.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen