back to top
19.4 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΤο χωριό της Θεσσαλίας με την εξωπραγματικά ωραία λίμνη

Το χωριό της Θεσσαλίας με την εξωπραγματικά ωραία λίμνη

Σχετικά Άρθρα

Εκατομμυριούχος: Καρδιοχτύπησαν οι τηλεθεατές – Ο παίκτης που αναμετρήθηκε με την ερώτηση των 100.000€

Το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» επέστρεψε...

Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ του Βόλου μέσα στους 30 μεγαλύτερους ρυπαντές της Ελλάδας

Τις κύριες βιομηχανικές μονάδες που ρύπαναν την ατμόσφαιρα κατά...

Διοικητής Δίωξης Ναρκωτικών για τα καρτέλ: Κόμβος μεταφοράς ναρκωτικών η Ελλάδα – «Τεράστια τα κέρδη»

Ο εντοπισμός φορτίων με ναρκωτικά αποκάλυψε ένα δαιδαλώδες κύκλωμα διακίνησης...

Ημ/νια:

Πρόκειται για χωριό του νομού Λάρισας, το οποίο, από το Μάρτιο του 2011, υπάγεται διοικητικά στον δήμο Αγιάς, έναν από τους παραλιακούς καλλικρατικούς δήμους του νομού Λάρισας. Το χωριό είναι ημιορεινό και κτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, βρίσκεται επί της παλαιάς οδού Αγιάς-Αγιοκάμπου. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Η ιστορία του χωριού
Κρίνοντας από το όνομα του χωριού, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή ασκήτευαν μοναχοί. Άλλωστε, αυτό μαρτυρούν τα δύο ασκηταριά των Αγίων Αναργύρων, ένα απο τα μοναστήρια του “όρους των Κελλίων”, που βρίσκονται 1χλμ. βορειοδυτικά της Σκήτης και που έχουν αγιογραφηθεί ανάμεσα στον 12ο και στον 16ο αιώνα μ.Χ. Κοντά στη Σκήτη θεωρείται ότι βρίσκονταν η αρχαία Μελίβοια, η πατρίδα του Φιλοκτήτη, που ήταν διάσημη για την παραγωγή πορφυρής βαφής (λατινικά: purpura Meliboiae). Στα ΒΔ του χωριού εντοπίστηκαν ερείπια φρουρίου, το οποίο πιθανότατα ταυτίζεται με τη βυζαντινή Κενταυρόπολη. Η πόλη ήλεγχε τον δρόμο που οδηγούσε από τον σημερινό Αγιόκαμπο στην Αγιά και έπαιξε σημαντικό ρόλο ως οχυρή θέση για τους πληθυσμούς των παραλίων κατα τη διάρκεια των πρώτων βαρβαρικών επιδρομών (3ος – 4ος αιώνας μ.Χ.) και αργότερα των Σλάβων και Σαρακηνών (6ος αιώνας μ.Χ.).

Το χωριό σήμερα
Σήμερα, η Σκήτη έχει αναπτυχθεί τουριστικά γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα (η μεγάλη παραλία του Αγιόκαμπου απέχει 7χλμ από το χωριό). Λειτουργούν δύο παραδοσιακοί ξενώνες που εξασφαλίζουν διαμονή, ξεναγήσεις και διοργάνωση δραστηριοτήτων, και δύο ταβέρνες. Επιπρόσθετα, ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει εξορμήσεις στο δάσος του Πολυδενδρίου, καθώς και στα πρώην βασιλικά κτήματα. Μπορεί, επίσης, να λάβει μέρος σε διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες (ποδηλασία, πεζοπορικά μονοπάτια κ.ά.) στο δάσος Μαυροβουνίου και να επισκεφτεί τη μικρή λίμνη που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό και είναι μία γραφική διαδρομή 2 χλμ. μέσα σε ένα δάσος με καστανιές.Η επίσκεψη στη λίμνη της Σκήτης αποτελεί ένα όμορφο περιπατητικό μονοπάτι, το οποίο δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί επίσης τον Προφήτη Ηλία και το παλιό πυροφυλάκιο. Επιπλέον, το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο βρίσκεται πάνω από την πλατεία, λειτουργεί σήμερα σαν λαογραφικό μουσείο, με αξιόλογα αντικείμενα μιας άλλης εποχής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Κάθε Οκτώβριο πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού η “γιορτή κάστανου”, μια ευρέως προβεβλημένη γιορτή ανάδειξης του άριστου αυτού τοπικού προϊόντος στην οποία προσέρχονται επισκέπτες απ’ όλη την ευρύτερη περιοχή.

magnesianews.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis