back to top
25.2 C
Trikala
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΤο χωριό της Θεσσαλίας με τις «κολυμπήθρες»

Το χωριό της Θεσσαλίας με τις «κολυμπήθρες»

Σχετικά Άρθρα

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό γυναίκας στον περιφερειακό της Τρικάλων – Καρδίτσας (φωτο)

Τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό της γυναίκας οδηγού αυτοκινήτου...

Ποιος Τρικαλινός νεοδημοκράτης δηλώνει παρών για γενικός γραμματέας;

Μεγάλη αναταραχή ωραία κατάσταση έλεγε ο πρόεδρος Μάο, στον...

Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές

Στον Flash 99,4 fm στην Θεσσαλονίκη η Πολιτική και...

Ημ/νια:

Το δημοτικό διαμέρισμα των Δελερίων βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από τη Λάρισα και 6 χλμ. βόρεια από τον Αμπελώνα, με 1002 κατοίκους και έκταση 21.996 στρέμματα.

Στο κέντρο των Δελερίων δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου (1898), ενώ η εκκλησία της Παναγίας, που καταστράφηκε το 1897 από τους Τούρκους, ανακατασκευάστηκε το 1980. Στο ξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου (1968), που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, οι κάτοικοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με ψήσιμο αρνιών σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Οι κάτοικοι των Δελερίων εργάζονται σε υπηρεσίες της Λάρισας και των άλλων αστικών κέντρων της περιοχής ενώ αρκετοί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ιστορική Αναδρομή
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό αποτελούνταν από 3 οικισμούς, το «Δελέ» το «Κουτάφ» και «Εβερναζ», που αντιστοιχούν στα ονόματα Αράβων στρατηγών. Τα Δελέρια μέχρι το 1881 ήταν υπό τουρκική κατοχή και κατοικούνταν από Τούρκους. Μετά τη συνθήκη του Βερολίνου το χωριό προσαρτήθηκε στη Θεσσαλία και εγκαταστάθηκαν εδώ κάτοικοι από τα μέρη Κρυόβρυση, Ελασσόνα, Καρυά και Συκαμινέα. Αξιοσημείωτο γεγονός στην ιστορία του χωριού αποτελεί η ελληνοτουρκική μάχη, που διεξήχθη εντός του οικισμού το 1897. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 άρχισε στις 5 Απριλίου και ήταν ατυχής για την Ελλάδα. Η περιοχή του Τυρνάβου επηρεάστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα, καθώς οι εναρκτήριες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Μελούνα, στους πρόποδες της οποίας βρίσκεται ο Τύρναβος. Επικεφαλής της ελληνικής Ταξιαρχίας που είχε καταλάβει τη γραμμή Μπογάζι – Λουσφάκι, Γκριτζόβαλη, Μελούνα ήταν ο ταξίαρχος Μαστραπάς και διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων ο Εντέμ Πασάς. Η μάχη άρχισε στις 6 το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, στη Μελούνα. Μετά από σθεναρή αντίσταση τα ελληνικά στρατεύματα, που εντωμεταξύ έχασαν τον ταξίαρχό τους, υποχώρησαν στη γραμμή Λουσφάκι – Δελέρια, που έγινε τρομερή μάχη. Ύστερα από ηρωική άμυνα μιας μέρας μπροστά στη μεγάλη αριθμητική υπεροχή του εχθρού, ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς τη Λάρισα κι από κει στα Φάρσαλα.

Οι κάτοικοι του Τυρνάβου και των γύρω χωριών, βλέποντας τα ελληνικά στρατεύματα να συμπτύσσονται, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν με κάθε μέσο (σούστες, κάρα κ.λ.π.) προς τη Λάρισα. Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού με τα υποχωρούντα στρατεύματα επέφερε μεγάλη σύγχυση.

Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Τύρναβο στις 12 Απριλίου 1897. Οι Τυρναβίτες ακολούθησαν τα υποχωρούντα στρατεύματα και από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία έφθασαν στη Χαλκίδα, στη Λειβαδιά και στην Αθήνα όπου έμειναν για έναν περίπου χρόνο.

Με την επιστροφή των κατοίκων στα επόμενα χρόνια, τα Δελέρια ακολούθησαν μέχρι και σήμερα το δρόμο της ανάπτυξης μέσα από τις καθημερινές προσπάθειες των ντόπιων κατοίκων τους.

Οι «κολυμπήθρες»
Γράφει ο Νικόλαος Μ. Τζουρμακλιώτης
Πριν χρόνια, μετά από οικογενειακή εκδρομή στα Ζαχοροχώρια επισκέφθηκα το μοναδικού φυσικού κάλλους ρέμα του Ρογκοβού τα νερά του οποίου σχηματίζουν φυσικές πισίνες γνωστές και ως ‘’Κολυμπήθρες’’ μεταξύ του Μικρού και Μεγάλου Πάπιγκου (εικόνα 1).

Όσοι έχουν βρεθεί εκεί σίγουρα έχουν εντυπωσιαστεί απ’ τη σπανιότητα και την ομορφιά του φυσικού Τοπίου που αποτελεί πλέον τουριστικό προορισμό Παγκόσμιου βεληνεκούς.

Ομολογώ όμως ότι εντός του Δήμου Τυρνάβου και μάλιστα σε απόσταση 940 μέτρων απ’ το θεσμοθετημένο όριο του οικισμού Δελερίων της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας Δ.Ε. Αμπελώνα δεν περίμενα ότι θα συναντήσω κάτι παρεμφερές.
Πρόκειται για το ευρύτερο τμήμα της θέσης Ανάληψης, στους πρόποδες του Ολύμπου όπου λόγω των έντονων πτυχώσεων και (πιθανόν) άλλων
γεωλογικών φαινομένων έχει σχηματιστεί μικρό φαράγγι στην έξοδο προς τον οικισμό ενώ στα ψηλότερα σημεία του βουνού διακρίνεται ο χείμαρρος που το διασχίζει.

Το ‘’ορεινό’’ τμήμα του χειμάρρου ξεκινάει απ’ τις κορυφές του Άνω Αργυροπουλίου σε υψόμετρο λίγο κάτω από 1.000 m ενώ στο μέσον της διαδρομής βρίσκεται το ‘’επικείμενο’’ Φράγμα (βλ. εικόνα 2) των Δελερίων (ύψους 60 m και χωρητικότητας 6,4 εκατ. m3 – έργο που έχει μείνει στα συρτάρια του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας εδώ και χρόνια).

Για να φτάσει κανείς στο σημείο της Ανάληψης θα πρέπει να εντοπίσει το μικρό φυσικό ταμιευτήρα (σχηματισμός μικρής λίμνης). Αρκεί να ακολουθήσει την αγροτική οδό απ’ την έξοδο του οικισμού Δελερίων προς Βορρά, αριστερά του Νεκροταφείου και βαδίζοντας παράλληλα προς το πεδινό τμήμα του χειμάρρου.

 

 

Σε αυτό το σημείο περίπου (εικόνα 3) ξεκινά ο ορεινός όγκος του Θεσσαλικού Ολύμπου ο οποίος έχει ανακηρυχθεί με το ΦΕΚ 317/Β΄/24.06.1987 αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος (τα όρια του οποίου επαναπροσδιορίστηκαν με το ΦΕΚ 144/ΑΑΠ/5.5.2014).

Έχοντας εντοπίσει το μικρό φυσικό ταμιευτήρα μπορεί να ακούσει κανείς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου τον ήχο του νερού, να παρατηρήσει τη φύση και να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης. Αν όμως θέλει κανείς να συνεχίσει την περιπατητική διαδρομή με όμορφη θέα αναζητώντας την περιπέτεια και τα μικρά θαύματα της φύσης (σπάνια φυτά και φυσικές πισίνες) θα πρέπει να ακολουθήσει το ημιορεινό μονοπάτι (κίτρινη γραμμή εικόνας 3).
Ανεβαίνοντας προς τα δεξιά τον βραχώδη λόφο θα εντοπίσει στην κορυφή μια ατραπό η οποία έχει δημιουργηθεί απ’ τους γηγενείς προγόνους και βρίσκεται παράλληλα και πάνω απ’ την κοίτη του χειμάρρου. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα μονοπάτι όπου το πρανές της χαράδρας έχει λαξευτεί και είναι αρκετά επικίνδυνο διότι είναι στενό, σκεπασμένο με βλάστηση ή χώμα σε κάποια σημεία, χωρίς προστατευτικούς ορθοστάτες ή κιγκλιδώματα. Επομένως η διάβαση του μονοπατιού, προς στιγμή, συνίσταται μόνο για ενήλικες ορειβάτες με κάποια
σχετική εμπειρία και εξοπλισμό.

Η θέα του κάμπου και του χωριού, μας αποζημιώνει καθώς εισερχόμαστε στη χαράδρα (εικόνα 4).

Περπατώντας περίπου 250 μέτρα τουλάχιστον μέσα στο μονοπάτι μπορούμε να παρατηρήσουμε από ψηλά κάτω στην κοίτη τις πρώτες κοιλότητες που έχουν σχηματιστεί απ’ το πέρασμα το νερού. Οι κοιλότητες αυτές είναι κατά κανόνα καλυμμένες απ’ το νερό όπου κατά καιρούς πολλοί ντόπιοι κάτοικοι έχουν κάνει μπάνιο.

Αν προχωρήσουμε ακόμη πιο πέρα στο βάθος του μονοπατιού θα συναντήσουμε μια συστάδα από βραχώδεις κοιλότητες η ανισοσταθμία των
οποίων δημιουργεί πολύ μικρούς καταρράκτες, αποζημιώνοντας τον επισκέπτη για τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του Τοπίου (εικόνα 5).

 

 

Σε άλλα σημεία υπάρχουν μικρές φυσικές λίμνες που σχηματίζονται (μέσα στην κοίτη) με πολύ μικρό βάθος (εικόνα 6).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και μετά από σύγκριση των δύο τοπίων τα πρώτα αβίαστα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση είναι:
▪ Μπορεί αυτό το τοπίο να γίνει προσβάσιμο για τους φυσιολάτρες του Δήμου και όχι μόνο;
▪ Μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά δίνοντας αναπτυξιακό χαρακτήρα στην περιοχή;
Υπό την αίρεση των συνεπειών της κατασκευής του φράγματος, θεωρώντας δεδομένη τη θετική απάντηση (στα ανωτέρω ερωτήματα) ανέπτυξα πρόχειρα έναν ‘’οδικό χάρτη’’ έχοντας ως γνώμονα την εφικτότητα εφαρμογής (προσβασιμότητα – αξιοποίηση) και ο οποίος αποτελείται από 5 διακριτά και ανεξάρτητα στάδια.
Η υλοποίηση του ή η ακόμη και η έναρξη διαβουλεύσεων συναρτάται απ’ τη βούληση των Τοπικών Αρχών και Φορέων (Τοπικό Συμβούλιο, Δημοτικό
Συμβούλιο, Τοπικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος) ενώ τα οφέλη στην Τοπική κοινωνία αλλά και το Δήμο Τυρνάβου είναι περισσότερο από προφανή έστω και απ’ την υλοποίηση μόνο του πρώτου σταδίου.

Οδικός Χάρτης (βήματα προστασίας & αξιοποίησης)

1o Στάδιο:

Θεσμοθέτηση κανονιστικού περιεχομένου Τοπικής Προστασίας Πραγματοποιείται με:
▪ Λεπτομερή αποτύπωση – χαρτογράφηση του υφιστάμενου μονοπατιού και των αξιόλογων σημείων που χρήζουν προστασίας απ’ το Δήμο και
συσχέτισή του με το επίσημο υδρογραφικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας
▪ προσθήκη απαγορεύσεων σε ορισμένες δραστηριότητες (όπως η θήρα κα)
▪ ένταξη των ανωτέρω στο γενικό planning του υπό έγκριση ΓΠΣ (τοπική ενημέρωση του χαρτογραφικού υποβάθρου με το υδρογραφικό δίκτυο,
σημεία οικοτουριστικού ενδιαφέροντος) αλλαγή των υπό έγκριση χρήσεων Γης (χρήσεις ίδιες με εκείνες της ΠΕΠ 2.1 του φράγματος
Δελερίων) και προσθήκη περιορισμών για την περιβαλλοντική προστασία
▪ θεσμοθέτηση ΓΠΣ (υπό τη προϋπόθεση ότι έχουν ενσωματωθεί τα ανωτέρω)

2ο Στάδιο:
Απλή συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων μονοπατιών -ενίσχυση ασφάλειας, πρόσβασης και ανάδειξη της περιοχής με προώθηση της
πληροφορίας στις Περιφερειακές υπηρεσίες Τουρισμού – Πολιτισμού, social media κλπ

3o Στάδιο: Διαβούλευση
Διαβούλευση της Τοπικής κοινωνίας, Δημοτικής Αρχής και Κρατικών Φορέων για την πρόθεση, τον τρόπο, τις δυνατότητες και το βαθμό Τουριστικής
αξιοποίησης της περιοχής. Για παράδειγμα η πιο ήπια αξιοποίηση της περιοχής είναι ο οικοτουρισμός ο οποίος περιλαμβάνει:
– Trekking: παρατήρηση βλάστησης πουλιών, τοπίου
– Ορεινό Τουρισμό: ήπια ορειβασία, αναρρίχηση κλπ
Στην περίπτωση αυτή η ανάδειξη της ομορφιάς της φύσης πραγματοποιείται με την ασφαλή πρόσβαση μέσω μονοπατιών, κιόσκια πληροφόρησης και
περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώρων αναψυχής Η αξιοποίηση μεγαλύτερης κλίμακας περιλαμβάνει παρεμβάσεις μεγαλύτερης έκτασης και αφορά διαμορφώσεις στο τοπίο με μικρές κατασκευές στην κοίτη (τεχνικές διεύρυνσης φυσικών πισίνων – βλ. εικόνα 7) που συνεπάγεται τη δυνατότητα μεγαλύτερης επισκεψιμότητας στην περιοχή και μπορούν να συνδυαστούν ευρύτερα με Αγροτουρισμό.
4o Στάδιο:

Στοχευμένες Προτάσεις – Μελέτες αξιοποίησης της Περιοχής
Περιλαμβάνει
▪ Μελέτες για Συντήρηση αποκατάσταση μονοπατιών και δημιουργία νέων για την ασφαλή πρόσβαση στα αξιόλογα σημεία
▪ Ανάπτυξη ολοκληρωμένων δικτύων για την προσβασιμότητα στην περιοχή (οδικό δίκτυο και δίκτυο πεζοπορίας)

▪  μελέτες ένταξης σε δίκτυο οικο – πολιτιστικών διαδρομών (υποβάλλονται για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού –
Τουρισμού χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας)
Σύνταξη σχεδίου ολοκληρωμένης τουριστικής Ανάπτυξης
▪ Εφικτότητα υλοποίησης – Χρηματοδότηση

5ο Στάδιο
Υλοποίηση

Ο Δήμος Τυρνάβου έχει πολλές ομορφιές αρκετές απ’ τις οποίες είναι κρυμμένες.
Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε για το πως θα τις αναδείξουμε…..!

 

Ο Νικόλαος Μ. Τζουρμακλιώτης, είναι Δημότης Δ.Ε. Αμπελώνα, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., Msc in Project Management, Συγκοινωνιακό & Χωρικό Σχεδιασμό – Προϊστάμενος Τμήματος Πολεοδομίας – ΥΔΟΜ Δ. Τυρνάβου

Πηγή: https://paidis.com/

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis