back to top
18.6 C
Trikala
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΤο χωριό της Θεσσαλίας με τις περίφημες πηγές του

Το χωριό της Θεσσαλίας με τις περίφημες πηγές του

Σχετικά Άρθρα

Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον Βόλο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις 11.30...

Καιρός – Κολυδάς: Πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C τις επόμενες ημέρες – Η τάση για το Πάσχα

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα,...

Οδηγίες για να έχεις πάντα δουλειά – Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πλησιάζουν και ένα από τα θέματα το οποίο...

Βρέθηκε ζωντανή η αγνοούμενη γυναίκα στο Καρποχώρι Καρδίτσας

Ζωντανή βρέθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα από το Καρποχώρι που...

Ημ/νια:

Το Ανθηρό είναι ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στην περιοχή της Αργιθέας στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων. Αποτελεί το κεφαλοχώρι του Δήμου Αργιθέας με 167 μόνιμους κατοίκους (κατά την απογραφή του 2011) που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Η κατοίκηση στο Ανθηρό, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, είναι συνεχής για περισσότερα από 1.000 χρόνια αλλά ένα μέρος των κατοίκων έφτασε και εγκαταστάθηκε εκεί το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αρχικά βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο οικισμός της Σπηλιάς, αλλά για άγνωστη αιτία μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση. Η μεγάλη του ακμή ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στην απογραφή των Οθωμανών αναφέρεται ως Bokovic. Αυτή η ονομασία, Μπουκοβίτσα, ήταν και το παλιότερο τοπωνύμιο του χωριού, σλαβικής προέλευσης, που σημαίνει το δάσος της βελανιδιάς ή οξιάς. Έχει διατυπωθεί, ωστόσο, και η άποψη ότι προέρχεται από τη λέξη μπούκα που σημαίνει στενό πέρασμα.

Στην πλατεία του Ανθηρού με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις λεύκες και τη θέα προς το φαράγγι, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί βρίσκονται επίσης δύο παραδοσιακά καφενεία και το Βυζαντινό – Ιστορικό – Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ανθηρού. Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία κοντά στο Ανθηρό είναι η μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1682, με εξαιρετικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 17ου και του 18ου αιώνα, και η Μονή Κατουσίου (Γέννηση της Θεοτόκου) που χρονολογείται γύρω στο 1600 και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το μοναστήρι έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και υπέροχες τοιχογραφίες.

Στο Ανθηρό σώζονται λίγα διώροφα πετρόκτιστα σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα που χτίστηκαν από Ηπειρώτες μαστόρους. Φυσικά αξιοθέατα της περιοχής του Ανθηρού είναι η Πηγή της Γκούρας με τα κρυστάλλινα νερά, τα πανύψηλα πλατάνια, τον παλιό μύλο και την κρεμαστή γέφυρα. Σε όλη την περιοχή γύρω από το χωριό, η φύση είναι μοναδική καθώς απλώνονται πλούσια δάση με οξιές και έλατα. Αξιοθέατα είναι επίσης το πετρόχτιστο γεφύρι του Κοράκου και τα σπήλαια «Κλεφτόβρυση» και «Σταυρός».

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Ανθηρού διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις κυρίως το καλοκαίρι που το χωριό γεμίζει από κόσμο. Το μεγαλύτερο από τα πολλά πανηγύρια είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Ανθηρού, στις 26 Ιουλίου.

 

Τα αξιοθέατα  

Η διαδρομή γίνεται μέσα σε μαγευτικά άγρια φαράγγια, κατάφυτες από δάση πλαγιές και θέα που εντυπωσιάζει. Κατευθυνόμενος κάποιος προς το Ανθηρό πρώτα θα συναντήσει τον οικισμό Αγορασιά – με 5-6 σπίτια και δυο καφενεία – η οποία πήρε το όνομα της, από τη λέξη αγορά, επειδή τα παλιότερα χρόνια ήταν εμπορικό κέντρο για τη Δυτική και Νότια Αργιθέα. Ο ταξιδιώτης σίγουρα θα σταματήσει εδώ για μια σύντομη στάση για καφέ και πληροφορίες. Μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο στην επόμενη διασταύρωση ο δρόμος οδηγεί δεξιά για το Ανθηρό και αριστερά για τα υπόλοιπα χωριά της Δυτικής και Νότιας Αργιθέας (Χωριά του Αχελώου) και την Άρτα. Πριν φτάσει κανείς στο Ανθηρό θα συναντήσει το εντυπωσιακό τμήμα του δρόμου με την ονομασία «Μεγάλη Σκάλα» και πιο πάνω θα δει στα δεξιά του το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένο περίπου το 1600 μ.χ., το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τους δυο τελευταίους σεισμούς (Αύγουστος 2018, 2019) με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά ο εσωτερικός διάκοσμος με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και να χρειάζεται άμεσα αναστήλωση. Δίπλα του, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ καθώς και το κοιμητήριο του Χωριού.

Μπαίνοντας κανείς στο Ανθηρό και περνώντας τη ρεματιά της Γκούρας θα δει τον παραδοσιακό μύλο, τη δριστέλλα κι αν προσέξει καλύτερα θα δει την όμορφη τοξωτή καμάρα πάνω από την οποία, αφού τσιμεντοστρώθηκε, περνάει ο αμαξιτός δρόμος. Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού θα σταματήσει για να δει ένα μέρος του Ανθηρού όπως φαίνεται από την πλατεία του.

Στην πλατεία δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής-πολιούχου του Ανθηρού- με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις λεύκες, το καμπαναριό και την όμορφη θέα στο φαράγγι. Επίσης στην πλατεία ανάμεσα στα δυο παραδοσιακά καφενεία της υπάρχει το Βυζαντινό –Ιστορικό – Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο με τα σπάνια εκθέματα. Πάνω και δεξιά από την πλατεία υπάρχει το Δημοτικό Σχολείο και το Δημαρχείο του Δήμου Αργιθέας.

Η Πηγή της Γκούρας είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του Ανθηρού, πριν μπούμε στο χωριό στα αριστερά μας ,υπάρχουν οι περίφημες πηγές της με το παγωμένο νερό και τα πανύψηλα πλατάνια –όαση δροσιάς για την οποία πολλοί ντόπιοι ποιητές αφιέρωσαν τραγούδια! Δίπλα υπάρχει ο παλιός μύλος που περνώντας την όμορφη κρεμαστή του γέφυρα θα βρούμε φαγητό και καφέ. Μπορεί κάποιος αν θέλει να περιηγηθεί το χωριό με τα πόδια και θα αντιληφθεί αμέσως, ότι πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο χωριό.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, θα βρούμε τον επόμενο συνοικισμό το Λαγκάδι το οποίο απλώνεται σε μεγαλύτερη έκταση και είναι πιο αραιοκατοικημένο. Σημείο αναφοράς του οικισμού το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Στεφανωμένο με δάση ελάτου καστανιάς και οξιάς και με πολλές πηγές γάργαρου νερού, έχει κάτι διαφορετικό από τους άλλους οικισμούς. Εδώ θα βρούμε χαμηλά στο ποτάμι τον παλιό σε λειτουργία νερόμυλο, στην κορυφή του οικισμού, τον πεστροφογεννητικό σταθμό και στην έξοδο του οικισμού προς τη Μεταμόρφωση – Κατούσι, θα αντικρύσουμε μπροστά μας το επιβλητικό μοναστήρι της Γέννησης της Θεοτόκου το οποίο έχει κτιστεί περίπου στα 1600.

Το Μοναστήρι είναι επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου, είναι διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχώς ανακαινίζεται. Έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Απέναντι από το Μοναστήρι απλώνεται ένα όμορφο δάσος με έλατα που φτάνει ως την κορυφή Καλατόρι, ενώ στη θέση Κυδωνιά έχει γίνει ωραία ανάπλαση του χώρου που προσφέρεται για εναλλακτικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια και μετά από 3 χιλιόμετρα φτάνουμε στη Μεταμόρφωση έναν παραδοσιακό οικισμό που αποτελείται από σχετικά καινούρια πετρόχτιστα σπίτια με πλάκα Πηλίου στη σκεπή. Ο οικισμός πνιγμένος μέσα στα έλατα περιστοιχίζεται από τρεις βουνοκορφές που τον αγκαλιάζουν και είναι καλοκαιρινό θέρετρο αφού οι Κατουσιώτες περνούν εκεί τα καλοκαίρια τους. Στο κεντρο του οικισμου μπορει να δει κανείς τα απομεινάρια από την κεντρική βρύση «τη Χωμένη». Πολύ κοντά η εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1500 περίπου και ξανακτίστηκε το 1892. Λίγο πιο πάνω συναντάμε το νεόκτιστο εκκλησάκι του Αγ. Μάρκου που είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια του παλαιού ναού. Συνεχίζοντας τη διαδρομή φτάνουμε πλέον στα όρια της Π.Ε. Τρικάλων.

Ροή Ειδήσεων

geogreen