Το Γαρδίκι είναι ένα από τα σπουδαιότερα χωριά του Νομού Τρικάλων για πολλούς και διαφόρους λόγους. Οι κυριότεροι είναι: η τοποθεσία του στην ομορφότερη γωνιά του Νομού, τον Ασπροπόταμο, η ιστορικότητά του που κάνει τη παρουσία της αισθητή σε πολλά συγγράμματα του παρελθόντος, καθώς και ο μεγάλος πληθυσμός του χωριού, που σπάνια συναντάται σε τόσο απόκρυμνα μέρη. Στη κοινότητα του Γαρδικίου ανήκει και ο οικισμός Παλαιοχώρι (Κεράσοβο) δίπλα στον οποίο (Θέση Ρούνες) βρέθηκε ένας από τους αρχαίους οικισμούς των Αθαμάνων και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα όπως νομίσματα. Το όνομα του το οφείλει στη βλάχικη ονομασία του Γκαρδίστι η οποία αποτελεί παραφθορά της λατινογενής λέξης ‘γκάρντου’ που σημαίνει οχυρό. Το συγκεκριμένο όνομα περιγράφει εύστοχα την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Γαρδίκι το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά και φαίνεται μόνο από τον κεντρικό δρόμο που περνά απέναντι από το χωριό.
Το χωριό απέχει 80 περίπου χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα μέσω Πύλης και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό δρόμο περνώντας τη γέφυρα Αλεξίου. Η γέφυρα πήρε το όνομα της από το γαρδικιώτη Αλεξίου, ο οποίος διατηρούσε ταβέρνα-καφενείο για την ξεκούραση-εξυπηρέτηση των περαστικών. Όπως και η γειτονική Αθαμανία, το Γαρδίκι βρίσκεται στη σκιά του όρους Κακαρδίτσα (2429 μ.) του υψηλότερου όρους της Νότιας Πίνδου. Συγκεκριμένα το χωριό βρίσκεται κάτω απο την κορυφή Κουρούνα (1988 μ.) σε υψόμετρο 1.100 μ. Παρότι το χωριό διατηρεί ελάχιστους μόνιμους κατοίκουςτο χειμώνα, το καλοκαίρι ο πληθυσμός του ξεπερνά τις 5,000.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του Γαρδικίου γίνεται μετά την πτώση του βυζαντίου στην πρώτη απογραφή των Τούρκων. Το Γαρδίκι υπήρξε η πρωτεύουσα του Δήμου Αθαμανών ο οποίος καταργήθηκε το 1912 και περιελάμβανε τη Τζούρτζια, την Αθαμανία, το τυφλοσέλι, το Καμνάι και τη Δέση.
Θρησκευτικά μνημεία αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου (1700), ο Προφήτης Ηλίας (1913), ο Άγιος Αθανάσιος (1893), το μοναστήρι Aνταποδόσεως της Θεοτόκου (1830) το οποίο χτίσθηκε από τους κλεφταρματολούς αδερφούς Χύτα, καθώς και τα ερειπωμένα ξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Τριάδος.
Οι σημαντικότερες πέτρινες βρύσες είναι της πλατείας η οποία δημιουργήθηκε το 1832 και η γκούρα. Το Γαρδίκι προσφέρεται για ανάβαση στις κορυφές Σπανούρα, Πλούν και φυσικά στην εντυπωσιακή Κακαρδίτσα. Από την Κακαρδίτσα διακρίνονται τα Ιωάννινα και ο Όλυμπος !
Πηγή: https://aspropotamos.org/