back to top
26.1 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο χωριό των Τρικάλων με το έθιμο για την καλοτυχία των ανύπαντρων

Το χωριό των Τρικάλων με το έθιμο για την καλοτυχία των ανύπαντρων

Σχετικά Άρθρα

Στο «σφυρί» βγαίνει βιοτεχνικό κτήριο στα Τρίκαλα

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 17 Ιουλίου επαγγελματικό κτήριο στην...

23χρονη ένιωσε δύσπνοια και «έσβησε»

Η είδηση του θανάτου της 23χρονης Δάφνης Κουρκούτα έχει...

Οι εύζωνες φόρεσαν ποντιακά – Δείτε πώς η Προεδρική Φρουρά τίμησε τη Γενοκτονία των Ποντίων

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο Σύνταγμα, όταν Εύζωνες με ποντιακή στολή, πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς...

Τιμήθηκε στα Τρίκαλα η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)

Με κάθε τιμή και σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τιμήθηκε...

Ημ/νια:

Το χωριό Γάβρος Χασίων βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών Χασίων – Αντιχασίων, σε υψόμετρο 470 μ., 25 χλμ ΒΔ της Καλαμπάκας. Μπροστά του απλώνονται οι συμπαγείς βράχοι των Μετεώρων, ορατοί από τις κορυφές Αρκούδα και Πέτρα.

Οι 350 κάτοικοί του, προήλθαν από το παλιό χωριό Ρίγκλαβο ή Παλαιοχώρι και είναι στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι. Υπάρχει λιθόκτιστη βρύση στη θέση «Τσούκα», ενώ σε απόσταση ενός χλμ. Α διακρίνονται τα θεμέλια κάστρου ελληνιστικής εποχής. Ενδιαφέρον προκαλούν οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (μέσα στο βράχο Παλιόκαστρο) και Αγίου Θεοδοσίου.

Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν τα «Λουκατζιάρια», ενώ ο κεντρικός εορτασμός γίνεται στις 15 Αυγούστου με λειτουργία στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ακολουθεί γλέντι με δημοτική λαϊκή ορχήστρα, «καζανιές» και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία. Σημαντικός είναι και ο εορτασμός της Αναλήψεως στην εκκλησία του Αγίου Θεοδοσίου. Ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων και μετά τη Θεία Λειτουργία, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν χορό στην πλατεία με τοπικά παραδοσιακά και πασχαλιάτικα τραγούδια.

Παραμονή της Πρωτομαγιάς αναβιώνουν τα «Κλείδωνα», ονομαστό αρχαιοελληνικό έθιμο με χαρακτηριστικά μαντείας και ζητούμενο την καλοτυχία των ανύπανδρων κοριτσιών. Η κορύφωση όμως των λαϊκών δρωμένων στο χωριό συντελείται με τον παραδοσιακό τρόπο τέλεσης του γάμου.

Όλα αρχίζουν την Τετάρτη το βράδυ, όταν οι συγγενείς του γαμπρού φτιάχνουν κουλούρες που τις στολίζουν με ξερό βασιλικό και κόκκινο και άσπρο μαλλί. Την Πέμπτη το πρωί ο πιο αγαπητός συγγενής του γαμπρού πηγαίνει την κουλούρα στη νύφη και η νύφη στέλνει άλλη κουλούρα πίσω.

Στην επιστροφή πέφτουν τουφεκιές. Την Παρασκευή ο γαμπρός προσκαλεί τους καλεσμένους στο γάμο με ταγάρι μέσα στο οποίο υπάρχουν κουφέτα ή κουλούρες. Το κάθε σπίτι ρίχνει στο ταγάρι ρύζι και λουλούδια.

Το Σάββατο προσκαλεί η νύφη τους καλεσμένους της κατά τον ίδιο τρόπο, για να γλεντήσουν. Την Κυριακή η νύφη πηγαίνει στην εκκλησία με τα προικιά της φορτωμένα σε ζώα ή αυτοκίνητα και γυρίζει εκείνη τρεις φορές γύρω από την εκκλησία. Υποδέχεται το γαμπρό με ανθοδέσμη.

Ροή Ειδήσεων

geogreen