38 χλμ. από την Καλαμπάκα, στα σύνορα με την επαρχία Ελασσόνας, σε υψόμετρο 1.000 μ., ανάμεσα στις κορυφές των Αντιχασίων Τύμπανο (1.250 μ. υψ.), Λιάκο (1.250 μ.), Κουρούτα (1.150 μ.) και Ματούλα Ράχη (1.150 μ.), βρίσκεται το χωριό Λογγάς. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και συμπληρωματικά ασχολούνται με δασικές εργασίες και την καλλιέργεια οσπρίων. Το χειμώνα μένουν στο Λογγά 200 άτομα που το καλοκαίρι τριπλασιάζονται.
Δάση οξιάς και βαλανιδιάς σε έκταση 20.000 στρ. φιλοξενούν άγρια ζώα και πουλιά (αγριογούρουνα, τσακάλια, ασβούς, ζαρκάδια, λύκους και αλεπούδες, σαΐνια και πέρδικες). Η θέση “Κορομηλιά” είναι πέρασμα αγριογούρουνων. Από πηγές των γύρω βουνών (Μπαρμπέρης, Τρία Αλώνια και Κρεβάτια οι πιο γνωστές) πηγάζουν τα Ρέματα της Βερβέρας, του Γαλανού και της Καραβίδας.
Από την κορυφή του Λιάκου φαίνονται τα Μετέωρα και ο κάμπος των Τρικάλων. Από τον Τύμπανο και το Κούκι, η Λάρισα, τα Γρεβενά και τα Μετέωρα.
Στη θέση “Τρία Αλώνια”, όπου πράγματι σώζονται παλιά αλώνια, ο περιβάλλων χώρος με φυσικές πηγές, ανάμεσα σε οξιές και βαλανιδιές, έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει αναψυχή (ξύλινες κατασκευές, παιδική χαρά). Στην ίδια περιοχή κατασκευάζεται λίμνη 200 στρεμμάτων. Τρεις παλιοί νερόμυλοι και δριστέλλες σώζονται στα Μύλια, 2 χλμ. προς το Γερακάρι. Ένα χλμ. έξω από το χωριό σώζονται τα θεμέλια γεφυριού, που σήμερα λέγεται Παλιογέφυρο.
Το χωριό δημιουργήθηκε κατά τον 15ο αιώνα σύμφωνα με την παράδοση και από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν ήταν ο αρχικλέφτης Πλιάτσικας, για τον οποίο σώζεται δημοτικό τραγούδι. Κατά τον πόλεμο του 1897 λειτούργησαν τουρκικός και ελληνικός σταθμός στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.
Στο Λογγά ζουν και δουλεύουν χτίστες της πέτρας, ξυλουργοί και κυρατζήδες. Το χωριό πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο: στις 20 Μαΐου και στις 6 Αυγούστου. Στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται και το ετήσιο αντάμωμα των καταγόμενων από το Λογγά. Με την ευκαιρία γέροντες και γερόντισσες τραγουδούν σε χορούς τραγούδια της περιοχής.
Πηγή: https://www.infotouristmeteora.gr/