back to top
17.9 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΤο χωριό των Τρικάλων που πήρε το όνομα του από την...

Το χωριό των Τρικάλων που πήρε το όνομα του από την μορφολογία του εδάφους της περιοχής

Σχετικά Άρθρα

Εντυπωσιακά πλάνα drone από την.. «φιέστα» των οπαδών του ΠΑΟΚ

Με σημαίες και σύμβολα του ΠΑΟΚ, φίλαθλοι της ομάδας ξεχύθηκαν...

Εβδομάδα με πλήθος εκδηλώσεων από τον Δήμο Τρικκαίων

Τέχνες, αθλητισμός, χορός, γεύσεις, έθιμα, θέατρο, μουσική…. Αυτά είναι...

Run Greece Trikala 2024: Τρέχοντας δίπλα στον Ληθαίο ποταμό

Στην τελική ευθεία για την πολύ μεγάλη δρομική διοργάνωση...

Ημ/νια:

Το χωριό Βαλτινό βρίσκεται 13 χιλιόμετρα Β.Δ. είναι χωριό της πόλης των Τρικάλων σε υψόμετρο 120 μέτρα, έχει επιφάνεια 4.975 τ.μ. και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 671 μόνιμους κατοίκους.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους, καθότι στην περιοχή, παλαιότερα υπήρχαν τέλματα (βαλτότοποι, βάλτοι).

Ο προσδιορισμός της αρχαιότητας του χωριού, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ανάγεται στην μετά – Βυζαντινή εποχή.

Παλαιότερα το χωριό ήταν κτισμένο βορειότερα, στη θέση «Παλιοχώρι», αλλά λόγω κάποιας αρρώστιας που έπληξε τους κατοίκους ανάγκασε την μετοίκιση τους στην σημερινή τοποθεσία.

Το 1998, με το σχέδιο «Ι. Καποδίστριας», το Βαλτινό αποτέλεσε την έδρα του Δήμου Καλλιδέδρου. Ο Δήμος λειτούργησε από το 1999 έως το 2010 με έδρα το Βαλτινό.

Σήμερα διοικητικά το Βαλτινό υπάγεται στην δημοτική ενότητα Καλλιδένδρου του Δήμου Τρικαίων. Η Δημοτική Ενότητα (πρώην Δήμος) Καλλιδένδρου καταλαμβάνει έκταση 21,8 τ.χλμ. και έχει συνολικό πληθυσμό 2.193 κατοίκους.

Στο Βαλτινό υπάρχουν όλες οι υποδομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λειτουργούν: Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Έχει καλή ρυμοτομία, μεγάλους και φαρδιούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πλατείες και πάρκα και δάσος αναψυχής.

Το 1964 ιδρύθηκε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού.

Το 1976 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Βαλτινού.

Από το 1994 έως σήμερα εκδίδεται στην αρχή έντυπη, σήμερα ψηφιακά, η τοπική εφημερίδα «Το Βαλτινό».

Επίσης ψηφιακά λειτουργούν: «Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο Βαλτινού», «Τα γενεαλογικά δέντρα του Βαλτινού».

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου.

Λίγο έξω από το χωριό σε ένα δάσος δρυός υπάρχει το εξωκλήσι της Παναγίας(Κοίμηση της Θεοτόκου) στην μνήμη της οποίας πανηγυρίζει το χωριό τον Δεκαπενταύγουστο.

Το Δάσος της Παναγίας
Το Δάσος της Παναγίας του Βαλτινού Δήμου Τρικκαίων ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» το 2018. Πρόκειται για δάσος 27 στρεμμάτων, με επικρατέστερο είδος τον φράξο (Fraxinus angustifolia) και αποτελεί αντιπροσωπευτικό φυτοκοινωνικό σχηματισμό της παραποτάμιας βλάστησης του Θεσσαλικού κάμπου και πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την επιστημονική κοινότητα και τη διατήρηση της βιοποικοιλότητας.

Η σύνθεση της δασικής βλάστησης, δηλωτική του αρχέγονου παραποτάμιου δάσους του Πηνειού ποταμού, αποτελείται από τα ακόλουθα κυρίως είδη: νερόφραξο, ασημόλευκα, πεδινή φτελιά (καραγάτσι), χνοώδη ποδισκοφόρο δρυ (βελανιδιά), πεδινό σφενδάμι, ιτιά κ.ά. Όλα τα παραπάνω είδη είναι υδροχαρή και συνθέτουν παραποτάμια δάση ή δάση ελωδών περιοχών.

Σε όλη την έκταση του δάσους απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση εκτός από τις χρήσεις της για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, για την οργάνωση ήπιας υπαίθριας αναψυχής και τα απολύτως αναγκαία έργα προστασίας, διαχείρισης, διατήρησης και ανάδειξης του δάσους μετά από έγκριση των σχετικών μελετών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και περί προστασίας των Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης.

Εντός του δάσους βρίσκεται ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα λιτό ξωκλήσι που έδωσε στο δάσος την ονομασία του και αποτελεί ανέκαθεν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους όλων των γύρω περιοχών. Ο χώρος που περιβάλλει τον ναό είναι κατάφυτος από πανύψηλα, υπεραιωνόβια και πανέμορφα δέντρα.

Πηγή: tovaltino.blogspot.com

Ροή Ειδήσεων

geogreen