back to top
21.9 C
Trikala
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλη & ΠεριφέρειαΤο πιο ορεινό χωριό των Βαλκανίων είναι η Σαμαρίνα και «κρύβεται» στα...

Το πιο ορεινό χωριό των Βαλκανίων είναι η Σαμαρίνα και «κρύβεται» στα σύννεφα!

Σχετικά Άρθρα

Όλοι οι πρόεδροι του Γιαγιάκου! – Οι 11 επικεφαλής Σωματείων που κατεβαίνουν υποψήφιοι στο Επιμελητήριο

Εντυπωσιακή εκ των… ονομάτων, η ανακοίνωση των πρώτων 73 υποψηφίων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου από τον Βασίλη Γιαγιάκο που ξανάγραψε το σενάριο των εκλογών.

Παιδίατρο ζητά ο δήμος Μετεώρων

Ο δήμος Μετεώρων προτίθεται να συνάψει µία σύµβαση µίσθωσης έργου για την...

Στους 6,4 °C η θερμοκρασία στο Περτούλι το πρωί της Δευτέρας

Μονοψήφιες ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 16/09 στα...

Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν την Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος (ΦΩΤΟ)

Ο Σεβασμιώτατος Τρίκκης κ.Χρυσόστομος την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το...

Ημ/νια:

Στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.450 με 1.600 μέτρων, βρίσκεται το εντυπωσιακό βλαχοχώρι της Σαμαρίνας, το οποίο θεωρείται το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, ενώ πολλοί τη θεωρούν «Αλπική Πρωτεύουσα της Πίνδου».

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μ.), ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου.

Έχει άφθονες πηγές και ρυάκια με κρύα νερά, ασύγκριτο φυσικό κάλλος και υγιεινό κλίμα. Για αυτά της τα προσόντα είναι επίσης γνωστή ως «Ωραία Σαμαρίνα».

Το χωριό είναι δροσερό καθώς η θερμοκρασία εκεί ψηλά είναι περίπου 10 βαθμούς κάτω από την Αθήνα.

 

Η ιστορία της Σαμαρίνας

Πριν δημιουργηθεί ο συνοικισμός της Σαμαρίνας στη θέση που βρίσκεται σήμερα, υπήρχαν διάφορες Κατούνες, δηλαδή οικισμοί από διάφορες φάρες κτηνοτρόφων, που ήταν συσπειρωμένοι γύρω από τον ανώτατο άρχοντα, τον τσέλνιγκα.

Ο μεγαλύτερος συνοικισμός ήταν αυτός που βρισκόταν στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, όπου οι κάτοικοι του έμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας υπάρχουν αρκετές εκδοχές, αλλά η πιο πιθανή είναι να παράγεται από τη λέξη «σαμάρι», λόγω του ότι οι Σαμαριναίοι ασχολούνταν με την κατασκευή του προϊόντος.

Ιδρυτές και πρώτοι άποικοι του χωριού θεωρούνται οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, καθώς και ο ιστορικοί χάρτες της περιοχής, που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα, αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria.

reader.gr

Ροή Ειδήσεων

geogreen