back to top
37.8 C
Trikala
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤοπικάΒάσω Κάκλα για Μουσείο Τσιτσάνη: Κάποιοι άσχετοι στα εγκαίνια, στη σκιά αυτοί...

Βάσω Κάκλα για Μουσείο Τσιτσάνη: Κάποιοι άσχετοι στα εγκαίνια, στη σκιά αυτοί που δούλεψαν…

Σχετικά Άρθρα

Πωλείται φαρμακείο σε χωριό των Τρικάλων

Πωλείται φαρμακείο στο Δενδροχώρι Τρικάλων Πληροφορίες: Μεσιτικό Γραφείο « Ηλιάδης Γιώργος &...

Κρούσματα πανώλης στα πρόβατα: Προσδιορίστηκαν τρεις ζώνες προστασίας στην Καλαμπάκα

Τη διαρκή επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και την ταυτόχρονη συνεργασία...

Ημ/νια:

Τον δικό της απολογισμό για το Μουσείο Τσιτσάνη κάνει η πρώην αντιδήμαρχος Βάσω Κάκλα η οποία στο ΦΒ, σχολίασε τα εξής:

Εγκαινιάστηκε σήμερα το Μουσείο Τσιτσάνη ,επάξια από την υπουργό πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του. Είναι πλέον παράδοση σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις να καταλαμβάνουν θέσεις προβολής, στις επίσημες φωτογραφήσεις, διάφοροι άσχετοι με το έργο που εγκαινιάζεται φορείς και τα πρόσωπα που πραγματικά δούλεψαν για την υλοποίηση αυτού του έργου να μένουν στη σκιά. Θα μου επιτρέψετε να κάνω εδώ ένα μικρό σχόλιο , καθώς όταν ξεκίνησε όλο αυτό το μεγαλόπνοο έργο, το Μουσείο Τσιτσάνη, ήμουν αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, και έζησα όλη τη δημιουργία της γένεσής του. Ο μεγάλος οραματιστής αυτού του έργου ήταν ο τότε δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργηθεί αυτό στο χώρο των παλιών φυλακών, που βρίσκονταν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και που παρέμενε εγκαταλειμμένος, μετά την μεταφορά τους, το 2006, έξω από την πόλη. Αφού έγιναν γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Δήμου, σε ένα σχέδιο της τρικαλινής υποτρόφου του ΜΙΤ κας Θεοδώρας Βαρδούλη, το έργο “Κέντρο Έρευνας Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη” στο κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων πρόλαβε και εντάχτηκε από τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, στο ΕΣΠΑ.Ένας μεγάλος αγώνας δρόμου που ευτυχώς είχε ;αποτέλεσμα.

Το έργο «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» ήταν αρχικά προϋπολογισμού 2.816.109 ευρώ. Και ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες, με βάση ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, με το Τζαμί και την παρακείμενη εκκλησία, δίπλα από τον Ληθαίο ποταμό, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, στο ισόγειο του κτηρίου , το Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό – χαμάμ του Οσμάν Σαχ. Η ιδέα να χαρακτηριστεί ο χώρος αμιγώς αρχαιολογικός( όπως πρότεινε το ΚΑΣ και να γκρεμιστεί ο πάνω χώρος των φυλακών) κινδύνευε να ακυρώσει την υλοποίηση του Μουσείου. Ο δήμαρχος Χρήστος Λάππας λοιπόν, όποια δύναμη πολιτική ή άλλη είχε την εξήντλησε, και πήγε στην Αθήνα, ενώ συνεδρίαζε το ΚΑΣ και τους είπε : «Το πάνω θα δώσει αίγλη στο κάτω και αντιστρόφως. Και τα δυο μαζί, θα είναι κάτι μοναδικό. Μην κάνετε αυτό το λάθος. Θα μετανιώσετε στην πορεία του χρόνου». Η Μενδώνη –Γενική Γραμματέας τότε,(υπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος ) σημερινή Υπουργός Πολιτισμού–, το άκουσε με προσοχή αυτό και εισηγείται στο ΚΑΣ να διατηρηθεί το πάνω και να γίνει το Μουσείο Τσιτσάνη. Όπερ και εγένετο! Στη συνέχεια οι εργασίες μοιράστηκαν σε δύο υποέργα : ένα για την αποκάλυψη και ανάδειξη του Οθωμανικού λουτρο, που υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την 19η ΕΒΑ Τρικκαίων και την Προϊσταμένη κα Κρυσταλία Μαντζανά και τους συνεργάτες αρχαιολόγους, και το άλλο για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του Μουσείου Τσιτσάνη στον πάνω όροφο, που υλοποιήθηκε από το δήμο Τρικκαίων. Το έργο ολοκληρώθηκε από το μετέπειτα δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και εγκαινιάστηκε επίσημα χθες από τον νυν δήμαρχο κ. Νίκο Σακκά.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω εδώ έναν άνθρωπο, που ήταν και είναι η ψυχή αυτού του εμβληματικού χώρου και της προσπάθειας υλοποίησής του και είναι ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Μουσείου, δημοτικός υπάλληλος, μουζζζσικός ο ίδιος και λάτρης της μουσικής του μεγάλου τρικαλινού βασίλη Τσιτσάνη, ο κ. Στέλιος Καραγιώργος, που έδωσε και δίνει την ψυχή του και όλες του τις δυνάμεις για το Μουσείο Τσιτσάνη και είναι από μόνος του πολλοί άνθρωποι και πολλές αρμοδιότητες μαζί. Μάζεψε υλικό αρχειακό από την οικογένεια Τσιτσάνη και μελετητές, οργάνωσε το χώρο , στήριξε συναυλίες και εκδηλώσεις, ώστε να αναδειχθεί η λειτουργικότητα του μουσείου, συντέλεσε στην υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης, σε συνεργασία με ειδικούς. Άνθρωπος ορχήστρα!! Μακάρι οι δήμοι να είχαν τέτοιους υπαλλήλους. Τον Στέλιο έπρεπε να τον έχουν βάλει στην πρώτη θέση των επισήμων. Αλλά δυστυχώς δεν άκουσα κάποια εύφημο μνεία γι’ αυτόν..
Αυτά είχα να πω για να φωτιστεί μια μεγάλη προσπάθεια ανθρώπων, που στην εκδήλωση ήταν απόντες ή διακριτικά παρόντες πίσω από τους άσχετους και άσχετες με το μεγάλο έργο “επισήμους”, που έστεκαν αυτάρεσκα στον φακό. Άς είναι… Τα Τρίκαλα απέκτησαν ένα τοπόσημο που συνδέει την ιστορία της πόλης με τον πολιτισμό της. Και αυτό τελικά είναι το σημαντικό!!!

Ροή Ειδήσεων

geogreen
tsililis