12.6 C
Trikala
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΞεκίνησε το «συνέδριο» της «Λέσχης» για την μετά Daniel εποχή– Φιλόδοξη...

Ξεκίνησε το «συνέδριο» της «Λέσχης» για την μετά Daniel εποχή– Φιλόδοξη πρωτοβουλία χωρίς ωστόσο, ουσιαστικά συμπεράσματα για το αύριο της Θεσσαλίας

Σχετικά Άρθρα

Θλίψη στην Πύλη – Έφυγε από τη ζωή o Χρήστος Γκρέκος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο ...

Αβραμόπουλος και Ντιντή στον Ασπροπόταμο

Αυτοψία στην περιοχή του Ασπροποτάμου πραγματοποίησε το πρωί της...

Στις “Σκαμνιές” το πανελλήνιο ανωμάλου δρόμου

Υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλης και σε συνεργασία...

Σχολικά γεύματα σε σχολεία της Φαρκαδόνας και της Πύλης

Στην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20...

Ημ/νια:

Ξεκίνησε το Σάββατο, το απόγευμα και ολοκληρώνεται  την Κυριακή, το «συνέδριο» με θέμα: Daniel, η Θεσσαλία Μετά… που διοργανώνει η ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΛΕΣΧΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ, με την αμέριστη υποστήριξη του ομίλου “Ελληνικά Γαλακτοκομεία”.

Η πρωτοβουλία ενδιαφέρουσα, ο στόχος όμως προφανώς φιλόδοξος και μάλλον τολμηρός δεδομένου ότι πρόκειται για ένα Σύλλογο και όχι για οργανωμένο επιστημονικό φορέα και για ένα γεγονός, όπως η θεομηνία, με επιπτώσεις εκτεταμένες και βαθιές στη Θεσσαλία χωρίς μάλιστα να υπάρχουν καν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστές βασικές παράμετροι που αποτελούν αυτονόητη προϋπόθεση για να χαραχθεί ο οδικός χάρτης της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Επί της ουσίας (τουλάχιστον η πρώτη ημέρα των εργασιών) ήταν μία γενική καταγραφή προσωπικών εμπειριών των ομιλητών από τη θεομηνία, διανθισμένες με ευχολόγια για την αποκατάσταση των ζημιών και την μακροπρόθεσμη θωράκιση της Θεσσαλίας. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν θεματικές ενότητες με αποτέλεσμα οι ομιλητές – εισηγητές να διαδέχονται ο ένας τον άλλον παρουσιάζοντας διαφορετικά θέματα ο καθένας, χωρίς να υπάρχει ένας ειρμός που ίσως θα επέτρεπε την εξαγωγή πιο χρήσιμων ενδεχομένως συμπερασμάτων.

Ως προς τις ομιλίες, αναμφίβολα εκείνη που έδωσε μία ασαφή έστω εικόνα για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία, τουλάχιστον σε επίπεδο αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τη θεομηνία, ήταν του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.

Σταχυολογώντας αυτά τα οποία παρουσίασε ο περιφερειάρχης:
Πρώτο: Τα έργα αποκατάστασης στον ορεινό όγκο των Τρικάλων δεν θα αρχίσουν νωρίτερα από τον Μάιο.

Δεύτερο: Τα περισσότερα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Τρίτο: Εντός του Φεβρουαρίου η Ολλανδική εταιρεία, που έχει αναλάβει να συντάξει το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση θα παρουσιάσει το τελικό πόρισμα και σ’ αυτό εκτός από τα προφανή (αναχώματα κλπ) θα περιλαμβάνονται και προτάσεις για έργα συγκράτησης των υδάτων στα ορεινά, γεγονός που προϊδεάζει για πρόκριση λύσεων τύπου μικροφραγμάτων, όπως εκείνα της Πύλης και του Νεοχωρίτη.

Το μοναδικό μέρος της ομιλίας του κ. Κουρέτα που διαφοροποιήθηκε από μία μάλλον αποστασιοποιημένη κομματικά προσέγγιση ήταν η κατάληξη στην οποία καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση προέκρινε ως προτεραιότητες τα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια και την επιστολική ψήφο όχι όμως και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας που είναι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπερασπίστηκε το έργο του ως περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι ήταν τέτοια η έκταση του καιρικού φαινομένου που κανένα έργο υποδομής δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς σε πιο ανθρώπινο τόνο, αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας στους πλημμυροπαθείς.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

geogreen