back to top
9.1 C
Trikala
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ίδρυση Κοινότητας «Έξυπνης» Συνύπαρξης με την αρκούδα,...

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ίδρυση Κοινότητας «Έξυπνης» Συνύπαρξης με την αρκούδα, στην περιοχή των Τρικάλων-Μετεώρων

Σχετικά Άρθρα

Αυτή είναι η «απείρακτη» παραλία της Λάρισας

Σε περίπτωση που είσαι Θεσσαλός ή επισκέπτης, τρελαίνεσαι για...

Tην πρωτομαγιά θα δοθεί στην κυκλοφορία η σήραγγα Μαλακάσι

Tην πρωτομαγιά θα δοθεί στην κυκλοφορία η σήραγγα Μαλακάσι , διαβεβαίωσε από τα...

Στις 10 το πρωί της Τρίτης τα εγκαίνια του Ε65 παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την προσεχή Τρίτη 23 Απριλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου...

Ημ/νια:

Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Bear-Smart Corridors θα προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα φορείς.

Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 12:00 μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν οι Δημοτικές Αρχές των Τρικάλων και των Μετεώρων, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και όλοι οι εταίροι του προγράμματος. Επίσης, έχουν προσκληθεί τοπικοί φορείς και οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή Τρικάλων-Μετεώρων και την τοπική οικονομία.

Το πρόγραμμα LIFE Bear-Smart Corridors στοχεύει στην ενίσχυση των πληθυσμών της εμβληματικής καφέ αρκούδας στην Ελλάδα και την Κεντρική Ιταλία μέσω της διατήρησης και της διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των καφέ αρκούδων, γνωστών ως “διαδρόμων συνύπαρξης”.

Στόχος του είναι η ενίσχυση της συνύπαρξης μέσω της λήψης προληπτικών μέτρων για την εξάλειψη απειλών και τη βελτίωση των συνθηκών για τις αρκούδες στους διαδρόμους συνύπαρξης, την κοινωνική ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

 

 

Για την επίτευξη αυτών των στόχων προβλέπεται η δημιουργία μιας Κοινότητας «Έξυπνης» Συνύπαρξης στην περιοχή Τρικάλων-Μετεώρων.

Η Κοινότητα θα αποτελέσει μία κοινωνική δομή που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων, επιχειρήσεων και κατοίκων της περιοχής, με βασικό στόχο την υποστήριξη της κοινωνικής αποδοχής των καφέ αρκούδων για τη μείωση των συγκρούσεων και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων προώθησης ήπιων μορφών τοπικής ανάπτυξης, με βάση την παρουσία του είδους στην περιοχή.

Παράλληλα, η Κοινότητα θα υποστηρίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη φύση, εντός και γύρω από τους διαδρόμους συνύπαρξης, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινότητες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην Κοινότητα μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως κτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, κυνηγετικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), ταξιδιωτικοί πράκτορες, αναπτυξιακές εταιρίες, επιχειρήσεις, ΚοινΣΕπ, και άλλοι.

Οι εν λόγω εκπρόσωποι θα καλούνται να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Κοινότητας, η οποία θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το έτος.

Για να συμμετάσχετε στην Κοινότητα επικοινωνήστε με το email [email protected].

Τί είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE Bear-Smart Corridors:

Με συντονιστή εταίρο την Rewilding Europe, 12 εταίροι από την Ιταλία και την Ελλάδα υλοποιούν το έργο LIFE Bear Smart Corridors, το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινοτήτων «έξυπνης» συνύπαρξης με το είδος της καφέ στη Νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στα Κεντρικά Απέννινα, στην Δυτική Μακεδονία και στην Θεσσαλία.

Από την Ελλάδα στο έργο συμμετέχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και Αρκτούρος, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. & ο Δήμος Αμυνταίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 5.855.772 € για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων. Από αυτά, 75% είναι η συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ μέρος των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων των Ελλήνων εταίρων καλύπτει το Πράσινο Ταμείο.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2022 και αναμένεται να διαρκέσει πέντε έτη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο, τις δράσεις & τα νέα του εδώ.

 

Ροή Ειδήσεων

geogreen