9.7 C
Trikala
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνία«Έμφραγμα» στα χειρουργεία του ΠΓΝΛ – Η κατάσταση στο ΓΝΛ

«Έμφραγμα» στα χειρουργεία του ΠΓΝΛ – Η κατάσταση στο ΓΝΛ

Σχετικά Άρθρα

Ημ/νια:

Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία διαβάζουμε και ακούμε για τους Έλληνες επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ευκαιρία επαγγελματικής πορείας. Είναι το λεγόμενο brain drain για το οποίο γίνεται πολύς λόγος και το οποίο είναι απόρροια πολλαπλών κρίσεων στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού εκτιμάται ότι από το 2010 έως σήμερα, περίπου 20.000 γιατροί ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας.

Συνομιλώντας πριν λίγο καιρό με παλιό συμμαθητή, γιατρό σήμερα στην Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε ότι έχει κανονίσει να μεταναστεύσει το 2024 σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης διότι δεν «παλεύονται οι εργασιακές συνθήκες με τίποτα», επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης, ήρθε και η υγειονομική κρίση με την πανδημία του Covid- 19 τα προηγούμενα χρόνια να οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη μεσοβδόμαδα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από τον Σύλλογο Ιατρών ΕΣΥ, Ειδικευομένων ΠΓΝΛ και της ΕΙΝΚΥΛ τονίστηκαν τα προβλήματά τους, ενώ είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις από την Κυβέρνηση, που θα έχουν ως στόχο την στελέχωση των Νοσοκομείων. Κυρίως αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, η δύσκολη κατάσταση στα χειρουργεία, αλλά και οι θέσεις του ΕΣΥ σχετικά με την προσπάθεια αναμόρφωσής του. Ακόμη, έγινε αναφορά- κάλεσμα στις κινητοποιήσεις τέλος του μήνα, στις 29 Νοεμβρίου στη Λάρισα και στην Πανελλαδική συγκέντρωση και απεργία στην Αθήνα στις 30 του ίδιου μήνα.

Υποστελεχωμένα χειρουργεία – Δεν δίνονται ρεπό

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς των Δημόσιων Νοσοκομείων καθώς όπως αναφέρθηκε οι ελλείψεις είναι τρομακτικές. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝΛ και της ΕΙΝΚΥΛ, ανέδειξαν τη σοβαρότητα της κατάστασης μιλώντας με στοιχεία…

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, τόνισε ότι «τα Νοσοκομεία είναι εντελώς υποστελεχωμένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λέμε τα προβλήματά μας, αλλά θέλουμε να τα αναδείξουμε όλα τη στιγμή που θέλουν να διακόψουν τις παρατάσεις των ειδικευομένων γιατρών, δεν μονιμοποιούνται οι επικουρικοί, προσπαθούμε να ζήσουμε με μισθούς χαμηλότερους από το 2012. Στα χειρουργεία του ΠΓΝΛ είναι κλειστές οι μισές αίθουσες και θα μπορούσαν ουσιαστικά με 15 άτομα προσωπικό να λειτουργήσουν όλες, ενώ στο ΓΝΛ είναι κλειστή μια αίθουσα και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις για να ανοίξει. Όλα αυτά θα τα επικοινωνήσουμε το επόμενο διάστημα με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία στις 29 με 30 Νοεμβρίου. Στις 29 θα είμαστε εδώ και στις 30 θα μεταφερθούμε με λεωφορεία στην Αθήνα για την πανελλαδική κινητοποίηση». Στη συνέχεια, μίλησε για τις μονάδες εγκεφαλικών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεν ανακοίνωσε για το ΓΝΛ, ενώ δεν είπε τίποτα για προσωπικό στο Πανεπιστημιακό».

Από τη μεριά της η κ. Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ, υπογράμμισε ότι «ο Covid-19 παύει πλέον να αποτελεί δικαιολογία, σε συναντήσεις που είχαμε δεν λάβαμε ακόμη απαντήσεις σχετικά με αυτά που ζητάμε. Οι μόνοι που κερδίζουν αυτή τη στιγμή είναι οι ιδιωτικοί όμιλοιΣτη συνάντηση που είχαμε με την ΥΠΕ δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε υπάρχει διάθεση να ανοίξουν τα χειρουργεία στο ΠΓΝΛ. Είναι πολύ σοβαρό αυτό το πρόβλημα», ενώ έθιξε ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό του ρεπό λέγοντας ότι «είμαστε το μόνο Νοσοκομείο που δεν δίνει ρεπό. Οι εργαζόμενοι είναι στα όρια της εξάντλησης μονίμως και οι κλινικές που το κάνουν είναι ελάχιστες».

Η κ. Πόπη Κουρσούμη, διευθύντρια της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, είπε πως «αν θέλουμε να μειωθούν οι λίστες και να μην μείνουμε πάλι στα λόγια ο δρόμος είναι ένας, δηλαδή η άμεση ενίσχυση των Νοσοκομείων. Κάθε άλλη λύση με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και τη μεταφορά ασθενών δεν είναι λύση, ποτέ δεν ήταν αυτή η λύση με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας», ενώ για τα χειρουργεία υπογράμμισε ότι «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και να γίνει επέκταση των χειρουργείων. 20 χρόνια τώρα είναι πάντα ένας μελλοντικός στόχος και φτάσαμε ως εδώ».

Πιο ειδικός πάντως να μιλήσει για την δύσκολη κατάσταση στα χειρουργεία παρουσιάστηκε ο κ. Γιώργος Λιάλιοςμέλος Επιτροπής Χειρουργείων ΠΓΝΛ. Ο κ. Λιάλιος είπε ότι «δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ικανό για τις χειρουργικές μονάδες. Η αίτηση να έχουμε πλήρη ανάπτυξη δεν έχει γίνει δεκτή. Ο αριθμός των γιατρών αναισθησιολόγων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν αρκεί αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε κάθε μέρα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά θέλουμε βοήθεια όσον αφορά και το προσωπικό αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή».

Πλήρη αναμόρφωση χρειάζεται το ΕΣΥ

Η κα Ειρήνη Τζιαστούδη, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ανέφερε ότι «το ΕΣΥ, όπως αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε εδώ και 40 χρόνια έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί όμως σήμερα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας». Σύμφωνα με την κ. Τζιαστούδη  το πλάνο και οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Την εκπόνηση νέου υγειονομικού χάρτη που να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ανά περιοχή, με παράλληλη σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

-Την επαρκή και γενναία χρηματοδότηση όλου του συστήματος.

Διαφήμιση

-Την στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), με γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και επιστημονικής ανέλιξης.

-Άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ και επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του.

-Το άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία και στην επαναφορά τους τουλάχιστον στα προ covid-19 επίπεδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χειρουργικές λίστες, με δικαιότερη αναλογική κατανομή του χειρουργικού χρόνου μεταξύ του ιατρικού προσωπικού κάθε κλινικής.

-Την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.

-Την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.

-Εκπόνηση ενιαίων και σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ειδικευόμενους, με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

-Την άμβλυνση των ανισοτήτων περίθαλψης μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με την ισότιμη κοστολόγηση των ΚΕΝ, όπου και αν αυτοί νοσηλεύονται (νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική), ώστε ο οργανισμός να εξοικονομεί οικονομικούς πόρους.

-Την οργάνωση μιας ΠΦΥ που θα αποτελεί πραγματικό ανάχωμα προς την ροή των ασθενών στα νοσοκομεία για αναζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού της χώρας.

-Τέλος, όσον αφορά την ανάπτυξη τω Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων, που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, ανοίγεται μεγάλος και δύσκολος δρόμος μπροστά μας καθόσον απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η χώρα μας

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι αυτό που απαιτείται είναι η πλήρης αναμόρφωση του ΕΣΥ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό με κύρια χαρακτηριστικά την επαρκή χρηματοδότηση και την στελέχωσή του. Το να είναι υποστελεχωμένα τα χειρουργεία, το να αμείβονται με χαμηλούς μισθούς οι γιατροί και να μην παίρνουν ούτε μια μέρα ξεκούρασης όπως δηλώνουν, πόσο θα συνεχιστεί ακόμη και που μπορεί να οδηγήσει; Καλές οι αναφορές στο brain drain, για το πώς θα φέρουμε πίσω στη χώρα μας χιλιάδες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά χωρίς καίριες παρεμβάσεις είναι δύσκολο αυτό να επιτευχθεί. Κάτι που μεταξύ άλλων ανέφεραν στο τέλος και οι ίδιοι οι γιατροί του ΠΓΝΛ στη συνέντευξη Τύπου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όχι μόνο δεν θα φέρουμε πίσω τους Έλληνες επιστήμονες αλλά θα φεύγουν όλο και περισσότεροι.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ροή Ειδήσεων

geogreen